Teraz mam pytanie z innej beczki. W literackich kręgach znowu trwają dyskusje na temat ustawy o jednolitej cenie książki. Jesteście za, przeciw? Książka to dzieło sztuki, czy może produkt? Kolekcjonujecie papierowe wydania? Jeśli tak, to gdzie kupujecie. W elitarnych, niszowych księgarniach czy dużych internetowych sklepach? Mówcie mi tu jak na spowiedzi .
Dla mnie to bez sensu. Autor zarabia na książce, bo wydawnictwo musi wykupić prawa itp. Wydawnictwo też musi zarobić, bo nie może wyjść na zero, czy dokładać do interesu. Taka księgarnia internetowa też na tym zarabia i się jej opłaca sprzedawać w cenie ok 35% taniej niż na okładce.
Więc w całej tej ustawie chodzi tylko o to, żeby normalne księgarnie mogły narzucać marże i nachapać się na każdej książce po 10-20zł.
Ja ostatnio całkiem przypadkiem znalazłem taki cykl "Kronika Nieciosanego Tronu" Brian Staveley
http://lubimyczytac.pl/cykl/7857/kronika-nieciosanego-tronuOstatnio zacząłem czytać i jestem zachwycony, wciąga od pierwszej strony.
Jak czytałem w komentarzach, to książka ta nie jest zbyt dobrze znana w Polsce, chociaż jest zaliczana do jednych z najlepszych na świecie z gatunku fantastyki, zdobyła mnóstwo nagród, w tym najlepszy debiut itp.
Opis;
Brawurowo zarysowana historia - pełna makiawelicznych postaci, spisków, walk, zdrady i niesamowitej magii - w której każde z trójki głównych bohaterów odbywa zapierającą dech w piersiach podróż
Złożony, przebogaty świat, w którym spotykają się członkowie cesarskiego rodu, elitarni żołnierze, kapłani śmierci, tajemniczy mnisi-wojownicy, uwikłani w meandry polityki i starożytne tajemnice. Czytelnicy George'a R.R. Martina będą zachwyceni tą nową serią. - "Library Journal"
Ginie cesarz Annuru, zamordowany przez nieznanych wrogów. Jego córka i dwaj synowie, rozrzuceni po świecie, robią, co w ich mocy, żeby pozostać przy życiu i zdemaskować zdrajców. Każde z nich podąża jednak własną życiową drogą wybraną przez ojca, a na ich losy wpływają działania odwiecznych nieprzyjaciół i nieodgadnione zrządzenia bogów.
Kaden, dziedzic Nieciosanego Tronu, spędził osiem lat w odległym górskim klasztorze, poznając tajemne nauki mnichów służących Niememu Bogu. Ich rytuały zawierają klucz do starożytnej mocy, nad którą musi on zapanować.
Za morzem jego brat Valyn odbywa brutalny trening w Kettralu, elitarnej jednostce, której członkowie dosiadają gigantycznych czarnych ptaków. Przed nim ostatnia, śmiertelnie niebezpieczna Próba Hulla.
W stolicy zaś minister finansów Adare, wyniesiona na to stanowisko jednym z ostatnich zarządzeń cesarza, próbuje wykazać się przed swoim ludem. Jest także przekonana, że wie, kto zamordował jej ojca. Nie cofnie się przed niczym i uczyni wszystko, żeby sprawiedliwości stało się zadość.
Miecze cesarza to debiut roku w kategorii fantasy na Reddit Fantasy, wybrane jako jedna z najlepszych książek fantasy w plebiscycie Goodreads Choice Awards, pojawiły się na licznych listach najlepszych tytułów tego gatunku i najlepszych debiutów roku 2014, m.in. na "Liście polecanych lektur" czasopisma "Locus".