Niektóre rzeczy, które tutaj napiszę, mogły zostać ujęte przez innych użytkowników, aczkolwiek wszystko poniżej to moje przemyślenia. Dlatego też z góry przepraszam, jeśli ktoś poczuje się urażony "kradzieżą", ale nic co tu napiszę nie było inspirowane czyimś postem.
Newsmani i newsyIch działalność jest najbardziej widoczna. Oni napędzają forum, bo przysparzają nowych tematów. Super, że każdy na forum może zarzucić czymkolwiek w tematyce GNR, każdy może poświęcić wolny czas do zredagowania i przetłumaczenia newsa.
Proponuję robić comiesięczne statystyki: ile wrzutek gotowych newsów, ile tłumaczeń, ile podesłanych linków. Dotyczyć by to mogło każdego użytkownika, nie tylko tego z rangą Newsman. W Najach jest kategoria "Ulubiony newsman", byłaby podkładka do głosowań
Czemu jeszcze mogłoby to służyć? Ja np. lubię takie zestawienia
Może napędzałoby to do działań większą liczbę użytkowników?
Jeszcze jedno co do samych newsów. Bardzo dużo przetacza się artykułów, które dotyczą jakiegoś konkretnego zdarzenia, mającego miejsce w przeszłości. Albo wywiadów. Albo ciekawostek, że Slash lubi delfiny. Czy dałoby radę pogrupować to wszystko? Wywiad z Finckiem do sekcji 'wywiady z członkami GNR', wywiad z Kimmelem 'osoby spoza GNR o zespole', techniczny mówi o ustawianiu gitary Slashowi 'ciekawostki' - oczywiście teraz na szybko wymyślam. Pogrupować i przypiąć działy do strony głównej? Jeśli pomysł po zagłębieniu się w niego byłby rozważony pozytywnie, to oferuję swoją pomoc jakkolwiek tylko będzie to możliwe od strony technicznej.
Administratorzy i ModeratorzyPrzejrzysta działalność, wspominane już w innym poście. Osobny topic do informowania Forum o każdym rodzaju interwencji jako Admin/Mod. Dostajecie zarzuty o niekonsekwencji? No to od teraz będzie można taki zarzut odeprzeć, albo...pokornie schylić głowę, przyznać się do błędu i zareagować.
Nowy "zarząd"Sam nie wiem co myśleć o tym.
Pozytywy to "efekt nowej miotły", no i koniecznie musiałby być uwzględniony ktoś, kto cały ten konflikt ma gdzieś, lub kto jest na tyle świeży, że nie rozumie tak od razu skąd w ogóle konflikt się wziął.
Minusy...zmiana nie oznacza, że na 100% będzie lepiej.
Czysta karta dla każdegoChcecie coś zmienić w działaniu forum? Doszło do jakiegoś kompromisu? Każdy niby jest zadowolony, bo po kłopocie, ale z drugiej strony "cholera, mój pomysł nie przeszedł"? No to super, jak już cała ta dyskusja zostanie oficjalnie uznana za zakończoną, gdy zostaną ustalone jakieś nowe reguły gry czy cokolwiek podobnego, to apeluję. Błagam. Nalegam. Postarajmy się zapomnieć o mrocznej przeszłości każdego użytkownika. Niech od tego momentu każdy powstrzyma się od krzywego spojrzenia na tego czy tamtego. I od zamierzonego prowokowania innych do kłótni. A może kurna nawet od tego zacznijmy już teraz. Może to jest klucz do sukcesu. Masz do mnie problem, w czymś przeszkadzam? Napisz to wprost, pmką czy publicznie, ale wyrzuć to z siebie, odpowiednio uzasadnij. Ktoś napisał do ciebie, że jesteś taki i owaki? Nie odpisuj mu w nerwach "ożesz ty zaraz ci pokażę". Odczekaj 10 minut, godzinę, jak trzeba to dzień. A potem
na spokojnie ustosunkuj do zarzutów. I pamiętajmy o byciu krytycznym wobec samych siebie. Zmianę forum zacznij od siebie.