Freak: dziękuję
Solid: A co w tym złego,ze freak namawia do bycia kulturalnym? Aż tak Ci to przeszkadza,że ją odsyłasz do odpowiedniego tematu?
Tam swoje zdanie już wyraziła,a tutaj chce po prostu być w tym konsekwentna.Chyba Jej wolno ?
Ja też namawiam do bycia kulturalnym nie tylko w tamtym temacie.
Czasem wydaje mi się,że problem ze stosunkiem do wierzących i nie wierzących polega na tym,że jedna bądź druga strona próbuje usilnie "nawrócić" drugą,przy okazji często posługując się;jak było w temacie o kościele katolickim;wulgaryzmami.
Zastanawiam się,skąd się bierze ta chęć "nawracania",o której wcześniej wspominałem. Jestem wierzący,praktykujący,ale potrafię zrozumieć to,że ktoś nie wierzy,bądź nie praktykuje. Nie mam potrzeby uświadamiania nikomu,że błądzi,lub coś w tym stylu. Mam swoje przemyślenia na temat wiary,ale daleki jestem od "nawracania"... A z drugiej strony uważam,że temat wiary powinien mieć swoje miejsce na tym forum,bo podobnie jak wiele innych tematów wiara dotyczy wielu z nas,a w życiu codziennym nie jest to temat zbyt często poruszany.
Co do stosunku do księży i.t.d : każdy czasem błądzi,media nagłaśniają skrajne przypadki,czasem manipulując,tworząc fałszywy obraz rzeczywistości. Przykładem na to,jak mało ważne są dyskusje polityczne,zachowanie Rydzyka i.t.d,było zachowanie mediów po zamachach w 2001. Wtedy większość mediów postanowiła zająć się tym,co naprawdę ważne:drugim człowiekiem.
Owszem to też była "sensacja",ale otworzyła pewnie niektórym oczy na pewne sprawy...
Media żyją sensacjami,szukają sensacji,to,co jest naturalne,codzienne rzadko znajduje swoje miejsce,liczy się skandal,stąd najczęściej także o księżach mówi się w otoczce niesamowitości,przy okazji nakręcając atmosferę... A przecież nie wszyscy to kłamcy,oszuści i.t.d ,tylko czy ktoś oglądając program w telewizji,czy czytając coś w prasie zwróci na to uwagę? Najczęściej pojawia się temat księży agentów,lub Rydzyka,czy Jankowskiego,a to zaledwie cząstka prawdy o polskim kościele.
Nie bójmy się myśleć samodzielnie