Coraz trudniej wypowiadać się na tematy polityczne i okołopolityczne, bo wydaje się, że coraz więcej spraw jest przesiąkniętych polityką, a co za tym idzie - coraz więcej ludzi.
W kwestii tegorocznej godziny W - jo, synek z Górnego Śląska - przystanęłem na chwilę. Przystanąłem oddając hołd wszystkim tym, którzy w Powstaniu Warszawskim, ale nie tylko w nim, potraktowałem to wydarzenie szerzej..., zginęli za ten piękny, choć niedoskonały kraj. Zaczynając coś nie wiemy jak się skończy. Wiele naszych powstań upadło, zakończyło się klęską, ale to wszystko można ocenić z perspektywy czasu, a i same oceny często zależą od poglądów politycznych badaczy. Gdybyśmy byli w stanie przewidzieć wszystkie konsekwencje naszych działań to pewnie nie zrobilibyśmy połowy tego, co zrobiliśmy w życiu. No, ale po fakcie każdy mądry.
Zgadzam się z
@mafioso, że jest Muzeum Powstania Warszawskiego jest inicjatywą Lecha Kaczyńskiego i jego wielką zasługą dla miasta. Tym bardziej trzeba docenić ten fakt, że pierwsze plany Muzeum były już od 1983 roku...
Zgadzam się z
@Grzon, że pamięć o Powstaniu Warszawskim może mieć charakter jednoczący Polaków. Ogólnie pamięć o historii jest ważna. Globalnej, ale także tej lokalnej. I ważne jest upamiętnianie rocznic, choć, z perspektywy Polaka, smuci mnie, że upamiętniamy głównie te tragiczne. Ale taka jest nasza historia...
Zgadzam się również z
@daub, że przez koszulki, breloczki itd. pamięć o Powstaniu Warszawskim jest trywializowana i to mi się nie podoba. Taka "moda". Na ile wpływ ma na nią obecna władza? Nie mnie osądzać.
Nie zgadzam się na upamiętnianie Powstania Warszawskiego i innych tego typu rocznic przez Obóz Narodowo-Radykalny i Młodzież Wszechpolską.
W kwestii, o której pisał
@Meximax - mam mieszane uczucia.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Reset ankiety - Kogo chcesz u władzy :
Prawo i Sprawiedliwość
1 (5.3%)
Platforma Obywatelska RP
1 (5.3%)
KWW „Kukiz’15”
3 (15.8%)
Nowoczesna Ryszarda Petru
0 (0%)
Polskie Stronnictwo Ludowe
0 (0%)
KWW Mniejszość Niemiecka