Coś krucho z Waszym słuchaniem muzyki w zeszłym roku
Ja napiszę swoje typy:
POLSKA
1. Sebastian Riedel & Cree - Heartbreaker
Moje niedawne odkrycie chociaż zespół istnieje już 20 lat. Syn Ryśka z Dżemu ze swoim bandem serwuje Nam kawał świetnego bluesa - od pięknych ballad ("Na Dnie Twojego Serca"), przez klimaty Stonesów ("Z Nieba Spadło") aż po rozbudowane, bujające piosenki ("Modlitwa Bluesmana W Pociągu"). Wszystko to okraszone charakterystyczną barwą głosu młodego Riedla (jakże podobną do ojca), dynamicznymi solówkami gitarowymi i klawiszowymi. Zdecydowanie polecam.
2. Chemia - Let Me
Kawał porządnego rocka w typowo amerykańskim klimacie. Luz, moc, agresja. Nic dziwnego, że Brent Fitz wsparł ich w studiu. Jest kilka typowo singlowo-koncertowych wymiataczy jak "Fun Gun" "I Love You So Much" czy "She". Ale Chemia serwuje nam o wiele więcej, choćby rozedrgany, niespokojny "Send Me The Ravens" czy balladowy utwór tytułowy. Jak dla mnie mogą bez wstydu koncertować za granicą.
3. Lady Pank - Akustycznie
Klasyki polskiego rocka z jednym z najwybitniejszych gitarzystów Jankiem Borysewiczem w akustycznych wersjach. Uwielbiam słuchać jak Borysewicz bawi się dźwiękami. Sporo tu staroci jak "To Jest Tylko Rock N Roll" i spokojnych balladowych klimatów w stylu "Wenus Mars" czy "Dobra Konstelacja". Od dawien dawna jestem zdania, że Panki na trzeźwo to jeden z najlepszych koncertowych zespołów w Polsce, więc cieszy mnie, że co jakiś czas wypuszczają jakiś swój występ live - ostatnio była płyta z orkiestrą. Teraz chyba czas na wydawnictwo zagrane w swojej najlepszej wersji czyli z przesterowanymi gitarami bez kombinowania.
ZAGRANICA
1. Marylin Manson - The Pale Emperor
Cała płyta świetna. Kawał porządnego rock n rolla - mocno i melodyjnie. Z wybitnym singlem "Third Day Of The Seven Day Binge".
2. Def Leppard - Def Leppard
W sumie nic wybitnego, bo całość utrzymana zdecydowanie w stylu do jakiego Def Leppard nas przyzwyczaili. Natomiast jeden kawałek się wyróżnia - "Man Enough" - nie wiem czy to nie najbardziej hardrockowa rzecz jaką DL nagrali w swojej karierze.