Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 78173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6429
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #210 dnia: Lutego 02, 2009, 09:03:49 am »
0
Kurde az mi głupio, że ten temat mi umknął. W gastronomii pracuje juz siódmy rok i myślę, że mogę służyć radą, opinia i w ogóle. hehehehe
znacie jakies wymyślne przepisy??
takie sa najlepsze. ja moge jakies podać.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

SSolid

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #211 dnia: Lutego 02, 2009, 10:12:22 am »
0
dajesz na cos meksykanskiego

Offline Wojtek

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1268
  • Respect: +42
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #212 dnia: Lutego 02, 2009, 10:23:41 am »
0
Przyłączam sie do prośby Solida , albo cos niekoniecznie mexico ale na ostro jakies żarło :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2009, 10:25:33 am wysłana przez Wojtek »
KULT    [size=3.75pt]No Rose - No Fun (84 ofkorse)
ADAM FUDALI na Prezydenta RP!!!!

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6429
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #213 dnia: Lutego 02, 2009, 03:42:26 pm »
0
Najlepiej z meksykański jedzeniem komponuja się mączne rzeczy.
jeżeli chcecie zjeść porządna tortillę, to zróbcie ja sami. polecam torrtillę, bo jest pyszna a farszyk możecie dać jaki chcecie.
samą torrtille robi sie bardzo łątwo i kurde jest to najtańsza rzecz na swiecie.
potrzebne są:

Mąka - jakakolwiek
sół - łyżka
smalec - taki ze sklepu w kostkach sprzedawany
gorąca woda - wrzątek , pomaga roztopić tłuszcz

uwaga wrogowie smalcu: nie czuć go w ogóle w smaku. jest on po to, aby sie placki nie spaliły na patelni.

Maki dajecie ile chcecie. ja daje około 0,5 kg. najlepiej przesiać przez sito tę mąkę, bo wtedy lepiej się układa i nie ma grudek itp. potem wrzucacie tam smalec - ja daje 5-6 łyżek (oczywiście można mniej tylko wtedy musicie się liczyć z ryzykiem spalenia placków na patelni). jak dacie smalec do wlewacie wodę. ja wlewam na tę ilość mąki około 0,3 l. no i sól tez by wypadało wsypać. mieszacie i ugniatacie aż nie powstanie Wam zbite ciasto, które się nie rozłazi. wiadomo, że zawsze można dolać wody, albo dosypać maki, ale z tym ostrożnie, bo potem mąka może się spalić.
jak już ciasto jest gotowe, to (zakłdamy je na głowe :D  -żart) przykrywamy je jakims wilgotnym ręczniczkiem, żeby nie wyschło. odstawiamy na kilka
minut. potem wyciągamy i wałkujemy.nalezy pamiętać, żeby placki ni ebyły za grube. naprawdę musza być cienkie, bo inaczej będa surowe w środku. ja wycinam koło wokół zwykłego obiadowego talerza nożem i wielkość jest okej. jak wycinamy fragment ciasta, to pamiętamy, żeby ciasto które leży "odłogiem" było przykryte wilgotnym ręcznikiem.
patelnia musi byc baaardzo rozgrzana (bez żadnego tłuszczu na patelni !!!!!!!!!!!!!!!) a jeden placek może przebywac n apatelni góra 30 sekund, bo inaczej się spali i będzie "po ptokach".
jak juz macie zrobione placki, to mozna zacząć obić farszyk.
no i tutaj mozna naprawdę się wykazać. pierwsze co robie, to szukam jakiegoś mięsa:
najlepsze są kura, wieprzowina(najlepiej mielona) i wołowina, rybek nie dawajcie bo się obrażą i bedzie wstyd.
mięso wysmażyć z cebulą, papryką słodką, i ostrą. dobrze tez jest jeżeli pojawią się tam jakies ważywa typu: swieza papryka, pomidor, pieczarki itp. na koniec można dorzucić troszkę kukurydzy z puszki, bo ona doda soczystego smaku farszowi. na koniec do tego sosu polecam bohaterom, którzy lubią ostre jedzonko ( ja ubóstwiam) dodajcie sobie papryczki jakieś:
Piri piri - daja radę
Jalapene - mega moc im więcej tym lepiej
peperoni - wiadomo (troszke ostre)
Dorset Naga - nikomu nie polecam - zjesz jedna sztukę = idziesz do lekarza, ale najpierw ktoś musi Cie ocucić.

jeszcze Wam powiem jak robię swój ostry sos czosnkowy:
400 ml majonezu (Winiary najlepszy)
śmietana - po to aby rozrzedzić majonez. i tutaj po prostu wybieracie sobie konsystencję sosu )
czosnek - trzeba utrzeć kilka ząbków (zależy jak mocno chcecie czuć czosnek i przez ile dni - mycie zębów nie wystarcza, jak przegniecie)
no i pieprz, sól i trochę oregano na koniec do smaku.
z czosnku możecie wyjąć te zielone łodyżki, ale wtedy nie będzie ostre i wszystko szlag trafi :)

jakbyście chcieli się pobawić i zależy wam na jakości upieczonego usmażonego mięsa, to jak będziecie chcieli zrobić farsz z kurczaka, to nie zdejmujcie skóry a pod nią włóżcie trochę masła i wtedy ja od piekarnika (tylko pilnujcie, żeby wam się masło nie zjarała tylko rozpuściło i wsiąkło w mięso. mięso po wsiąknięciu masła fajnie kruszeje i jest soczyste)
 oki no to do roboty i smacznego. i sorry za błędy ortograficzne i składniowe ;)

jak ktoś by chciał, to ja czasem biorę produkty z tej stronki, tylko uważajcie bo są czasami takie , że się kręci w głowie a j ana samą myśl się pocę.


"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline krelke

  • Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • ******
  • Wiadomości: 9214
  • Płeć: Mężczyzna
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #214 dnia: Lutego 02, 2009, 06:43:01 pm »
0
Jak dla mnie najlepszy sos czosnkowy jest na :P

Co do farszu bym dodał oczywiście czerwona fasolę z puszki !!! Dla mnie meksykana to połączenie fasoli, kukurydzy, papryki :D

Offline Moonsun

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2445
  • Płeć: Kobieta
  • "pirate love is what I'm looking for" ;)))
  • Respect: +5
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #215 dnia: Lutego 02, 2009, 07:05:06 pm »
0
To ja polecę sałatkę, która zdecydowanie nie powinna ostatnio pasować do moich ossstrych klimatów, a mimo to nadal nie potrafię się jej oprzeć... :wub: I nie tylko ja - moi przyjaciele ją uwielbiają i pochłaniają w każdej ilości :sorcerer:

Składniki:
- duża wędzona pierś kurczaka
- duży kawałek sera żółtego (ja używam Goudy)
- duża puszka kukurydzy
- duża puszka ananasa
- majonez
- sól, pieprz
Przygotowanie jest ekstremalnie proste - tylko dzięki temu przed prawie każdą imprezą pokonuję mój chroniczny wstręt przed wejściem do kuchni ;) Pierś obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę, ser tak samo. Ananasa i kukurydzę odsączyć z sosu, tego pierwszego pokroić na małe kawałki, tę drugą po prostu wsypać do michy. Dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać. Smacznego! :)
Mama, "mamuśka" i "matka" :D

"Wychowanie bez stresu jest iluzją, a jeśli nawet miewa miejsce, to owocuje cierpieniem - tyle że odroczonym w

SSolid

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #216 dnia: Lutego 02, 2009, 07:10:19 pm »
0
Jak dla mnie najlepszy sos czosnkowy jest na :P

Co do farszu bym dodał oczywiście czerwona fasolę z puszki !!! Dla mnie meksykana to połączenie fasoli, kukurydzy, papryki :D

papryke zawsze wypierdalam, ale czerwona fasole to moge na puszki jesc

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6429
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #217 dnia: Lutego 03, 2009, 01:42:29 am »
0
dlaczego wyrzucasz paprykę ? Przecież ona daje najwięcej smaku.  Fasola spoko, tylko wtedy by trzeba dac mniej kukurydzy, żeby za dużo mącznych rzeczy nie było , bo się można zapchać a chodzi o to by zjeść ze smakiem a nie się napchać, no nie???
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

SSolid

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #218 dnia: Lutego 03, 2009, 07:14:00 am »
0
no po prostu papryki nie toleruje, tak samo jak pomidorow w postaci innej niz surowa

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6429
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #219 dnia: Lutego 04, 2009, 01:02:11 am »
0
ehhh

 :'( no trudno   ;)
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

SSolid

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #220 dnia: Lutego 05, 2009, 11:09:37 am »
0
długi post
Skąd to dorset naga bierzesz?
omg przeczytalem wlasnie, to jest 8 razy mocniejsze od chilli...

Offline William_Bailey

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1076
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +39
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #221 dnia: Lutego 05, 2009, 11:47:32 am »
0
...jak ktoś by chciał, to ja czasem biorę produkty z tej stronki, tylko uważajcie bo są czasami takie , że się kręci w głowie a j ana samą myśl się pocę.

Z jakiej strony? Kupiłbym coś ostrego, bo u mnie w sklepie to tylko chilli mają. A jalapeno to tylko marynowane.

Offline gucha

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1800
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #222 dnia: Lutego 05, 2009, 01:05:42 pm »
0
Piri - piri czasem jest dostępne w Piotrze i Pawle (tzn. surowe).

Jest u Was może sieć barów "Chińska Patelnia"? Tam dają sos Kobra - pani wymieniając sosy mówi, że jest np. czosnkowy, łagodny, itp i ostry, a o Kobrę to trzeba się upomnieć bo nigdy jej nie wymienia bo nikt z tym jeść nie chce ;]

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #223 dnia: Lutego 05, 2009, 02:24:02 pm »
0

Offline gucha

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1800
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #224 dnia: Lutego 05, 2009, 04:54:58 pm »
0
I kosztuje "tylko" 375 zł :D

A tu zwycięzca - drobne 16 mln w skali Scoville'a :D http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/111/71/