Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 76763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gucha

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1800
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #240 dnia: Kwietnia 08, 2009, 07:12:50 pm »
0
a jak myślisz, dlaczego po fasolce jest bieganie do kibelka??? Fasola ma w cholerę błonnika, który... pomaga w trawieniu. :)
Ja tam nigdzie nie biegam ;) na mnie to raczej tak, jak na Krelke działa - "dokucza" ;)

Cos dobrego? Kielbaska w jedna lapke,buleczka w 2ga .I kapustka kiszona do tego :D
Kiełbaskę bym na Berlinkę (parówę) zamieniła, a kapuchę na musztardę i najprostsze danie studenckie gotowe ;)

Offline krelke

  • Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • ******
  • Wiadomości: 9214
  • Płeć: Mężczyzna
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #241 dnia: Kwietnia 08, 2009, 10:51:38 pm »
0
Nie no kapusta nie wyklucza musztardy...prawda :> ?

Mawier podasz przepis na te Twoje "jajeczka" :P
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2009, 10:59:23 pm wysłana przez krelke »

Offline Grzon

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3788
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +970
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #242 dnia: Kwietnia 26, 2009, 08:59:19 pm »
0
ja sobie ostatnio zrobiłem genialne frytki!
Kupiłem kilka młodych ziemniaków, obrałem, pokroiłem tak nieforemnie, że były duże, grube... Potem to na patelnię, tak przysmażyłem, że trochę się zrobiły czerwonawe, po wyjęciu posoliłem, dodałem słodką paprykę, przyprawę do kurczaka i curry... MIOOODZIO!! :)

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #243 dnia: Kwietnia 26, 2009, 10:22:10 pm »
0
nie, nie

ziemniaki nalezy pokroic, ugotowac
wyjac i osuszyc potem do lodowki
potem do srednio goracego tluszczu (120-150)
wyjac osuszyc, do lodowki
goracy tluszcz (~180)

i gotowe... ponoc najlepszy sposob na frytki

Offline krelke

  • Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • ******
  • Wiadomości: 9214
  • Płeć: Mężczyzna
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #244 dnia: Kwietnia 27, 2009, 10:45:08 am »
0
tak tak Loko :D kuchnia molekularna :P za dużo bbc lifestyle ;)

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6424
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +862
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #245 dnia: Maja 07, 2009, 06:30:41 pm »
0
hehehehe

Ja frytki jem  w McDonald's. niestety robią najlepsze frytki i niestety pracowałem tam przez 3 lata, ale podobno każdy porządny kucharz powienien zobaczyć poprzez własne doświadczenie czego nie podawać ludziom od jedzenia :)

Edit: nie podoba mi się to, że ten temat umiera. gotujcie ile wlezie. ja właśnie robię swój pierwszy chleb na zakwasie. juz drugi dzień jak zakwas się rozwija. dam Wam znać jak mi wyjdzie :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2009, 06:57:05 pm wysłana przez owsik »
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Meximax

  • Manipulator
  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 4919
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +955
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #246 dnia: Września 28, 2009, 04:57:47 pm »
0
Zna ktoś dobrą stronkę z daniami wegetariańskimi?
Bądźmy realistami - żądajmy tego, co niemożliwe.

Mister Forum 2017 8)

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6424
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +862
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #247 dnia: Września 28, 2009, 07:48:38 pm »
0
Nie wiem po co chcesz się męczyć bez mięska, ale skoro już tak chcesz, to tutaj widziałem kiedyś fajny przepis na schabowe  :P

http://www.wegetarianie.pl/index.php?module=htmlp&func=display&pid=11
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Tiramisu

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #248 dnia: Listopada 08, 2009, 12:38:11 pm »
0
Jestem zbyt niecierpliwa, by gotowac. Potrafie, choc nie lubie tego robic. Doceniam smak dobrych potraw  :)

Offline Gnatek

  • Byli moderatorzy/newsmani
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1600
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +289
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #249 dnia: Listopada 08, 2009, 02:10:04 pm »
0
W takim razie możesz nam wyjaśnić, skąd wziął się Twój nick? Bo z taką ksywą powinnaś zostać nikim innym, jak zawodowym kucharzem :)

Tiramisu

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #250 dnia: Listopada 08, 2009, 02:20:32 pm »
0
W takim razie możesz nam wyjaśnić, skąd wziął się Twój nick? Bo z taką ksywą powinnaś zostać nikim innym, jak zawodowym kucharzem :)

Tiramisu to jeden z nielicznych deserow, jakie potrafie przyrzadzac....i to po mistrzowsku  :>
Jednoczesnie to moj ulubiony smakolyk, poniewaz laczy w sobie cechy, ktore sa przeze mnie ubostwiane:
gorzka nute mocnej kawy, ktora nasaczone sa biszkopty, tajemniczy smak serka mascarpone i szlachetnosc naturalnego kakao  :wub:

Nie przepadam za slodyczami, lecz na mysl o tiramisu dostaje gesiej skorki

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6424
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +862
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #251 dnia: Listopada 16, 2009, 06:25:38 pm »
0
Tiramisu to faktycznie dobry deser, ale ja  przygotowywanie deserów zostawiam innym. mnie to nie kręci.
Teraz to ja chcę się nauczyć (od mojego kolegi z pracy, który pochodzi z Nepalu i ma na imię Pitambar) robić porządne sushi. On ma kilku kolegów MasterSushi i to są kolesie, którzy maja najlepsze sushi w Niemczech, Belgii i Anglii... Trzeba się rozwijać, no nie???

A tym czasem zjem sobie pyszne flaczki  :)
Kurde dzisiaj zrobiłem sobie własnej roboty twaróg. Jeżeli ktoś ochotę to podaje przepis:

1L mleka (3,2%) - najlepiej jednak pojechać na wieś i kupić mleko prosto od krowy :)
sok z połowy cytryny
250 ml maślanki ( naturalnej a nie owocowej :) )

Mleko wlać do rondla i podgrzewać na małym ogniu( trzeba delikatnie mieszać, żeby się nie pojawił kożuch), dopóki nie zacznie parować a po bokach pokaże się delikatna pianka ( ja czekam, aż pokażą się pierwsze bąbelki). Gdy pianka się pokaże, to znaczy, że mleko osiągnęło temperaturę 80C - 90C. wtedy należy wlać sok z cytryny i maślankę oraz wyłączyć ogień i delikatnie mieszać. Wtedy zacznie się oddzielać ser... no i serwatka :) Teraz trzeba delikatnie przelać cała zawartość na materiał typu pielucha tetrowa, albo jakiś ręczniczek. Na nim odsączamy ser. Trwać to powinno około 0,5 godziny. Potem wystarczy doprawić (sól, pieprz). No i smacznego :)
Jutro zrobię do tego chlebek na maślance.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Tiramisu

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #252 dnia: Listopada 16, 2009, 07:12:41 pm »
0

A tym czasem zjem sobie pyszne flaczki  :)
Kurde dzisiaj zrobiłem sobie własnej roboty twaróg. Jeżeli ktoś ochotę to podaje przepis:

1L mleka (3,2%) - najlepiej jednak pojechać na wieś i kupić mleko prosto od krowy :)
sok z połowy cytryny
250 ml maślanki ( naturalnej a nie owocowej :) )

Mleko wlać do rondla i podgrzewać na małym ogniu( trzeba delikatnie mieszać, żeby się nie pojawił kożuch), dopóki nie zacznie parować a po bokach pokaże się delikatna pianka ( ja czekam, aż pokażą się pierwsze bąbelki). Gdy pianka się pokaże, to znaczy, że mleko osiągnęło temperaturę 80C - 90C. wtedy należy wlać sok z cytryny i maślankę oraz wyłączyć ogień i delikatnie mieszać. Wtedy zacznie się oddzielać ser... no i serwatka :) Teraz trzeba delikatnie przelać cała zawartość na materiał typu pielucha tetrowa, albo jakiś ręczniczek. Na nim odsączamy ser. Trwać to powinno około 0,5 godziny. Potem wystarczy doprawić (sól, pieprz). No i smacznego :)
Jutro zrobię do tego chlebek na maślance.


Oooo, chyba skorzystam z Twego przepisu...Twarozek domowej roboty musi wspaniale smakowac. No i satysfakcja...

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6424
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +862
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #253 dnia: Listopada 16, 2009, 07:45:48 pm »
0
No jest delikatniejszy od takiego ze sklepu, ale smakiem nie wiele się różnią. :)
Ale sam fakt, że jest świeży daje dużą przyjemność w trakcie jedzenia.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Douger

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3981
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1241
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #254 dnia: Listopada 16, 2009, 09:59:25 pm »
0
Tyle, że mleko sklepowe jest baardzo chude, więc i twaróg nie będzie taki jak powinien. Na szczęście mam dostęp do naturalnego  :lol:
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.