Matt Sorum udzielił niedawno wywiadu AXS TV.
Mówił w nim o piosence „Judgement Day”, która niedawno ukazała się pod szyldem Kings of Chaos. W pracy nad utworem pomagali perkusiście dawni koledzy z Velvet Revolver, Slash, Duff McKagan i Dave Kushner.
„To rockandrollowy kawałek”, powiedział Matt. „Miałem go w zanadrzu od pewnego już czasu. Przy tworzeniu słów i melodii bazowałem na własnym życiu”.
Inspiracją do stworzenia piosenki stał się film z 1971 roku, zatytułowany „Znikający punkt” (
Vanishing point).
Natomiast wokalnie utwór sporo zawdzięcza… Lemmy’emu.
„Napisałem ten kawałek z moimi starymi kumplami z Velvet Revolver, Slashem, Duffem i Dave’em Kushnerem”, wyjaśnił były perkusista Guns N’ Roses. „Zawsze go uwielbiałem. W warstwie tekstowej i wokalnej inspiracją był dla mnie Lemmy. Dlaczego? Już wyjaśniam. Otóż któregoś dnia miałem zawieźć Lemmy’ego do The Rainbow [w Zachodnim Hollywood]. Lemmy nigdy nie prowadził. Podjechałem po niego do jego mieszkania, a przy okazji puściłem mu utwór, który wówczas nie miał jeszcze tekstu. Piosenka powstała na kilka lat przed śmiercią Lemmy’ego. Puściłem mu ją, a on rzucił: «Chcę do tego zaśpiewać». To byłoby fantastyczne! Dlatego kiedy zabrałem się za dogrywanie wokalu, postanowiłem, że tchnę w ten utwór ducha Lemmy’ego”.
Debiutancka płyta Kings of Chaos, na której znajdzie się „Judgement Day”, ujrzy światło dzienne na przełomie jesieni i zimy przyszłego roku.
Źródło