W studio z producentem Shooterem Jenningsem
Basista GNR wyda swój nowy solowy album w 2019 roku.Duff zdradził, że pracuje z producentem Shooterem Jenningsem nad muzyczną kontynuacją dla książki „How to Be a Man (And Other Illusions)" wydanej w 2015r. W oświadczeniu prasowym czytamy o piosenkach, do niezatytułowanego jeszcze albumu, których powstanie zainspirowały podróże po całym świecie podczas trasy GNR NITLT.
Duff: „Napisałem kilka artykułów o historycznych miejscach, które mijaliśmy podczas ostatniej trasy, a ludzie pytali czy właśnie na tym się skupię w mojej następnej książce. Niewidzialna i niepohamowana siła kazała mi tworzyć migawki refleksyjnej prozy, takie małe, błyskawiczne wnioski. Uczucia łamiące serce, gniew, strach, zagubienie, niezgoda, których doświadczyłem przez ostatnie dwa i pół roku podczas okrążania globu, zmusiły mnie do przelania ich na piosenki, by opowiedzieć moją prawdę, która, jak ufam, rozprzestrzeni się i pomoże nam wszystkim. Robię to dla moich córek, z miłości do miejsc, gdzie dorastałem, robię to wreszcie dlatego, że głęboko wierzę, że to musi być zrobione i powiedziane właśnie teraz."
Jennings: „Od pierwszego dnia, kiedy siedliśmy razem przy moim pianinie rozwiązując kwestie aranżacji do jego piosenek, zanim weszliśmy do studia by je nagrać, miałem wrażenie że to naprawdę ważny album, którego należy wysłuchać. W te kawałki włożono tyle serca i melodii... od razu usłyszałem i wyczułem jakich aranżacji potrzebują”
Jennings, syn legend country Waylona Jenningsa i Jessi Colter, nagrywa solowe płyty od 2005 oraz zagrał swojego ojca, w biograficznym filmie o Johnnym Cashu, „Spacer po linie”. Z McKaganem rozpoczęli nagrania w studiach Station House w Echo Park w Californii w marcu tego roku, a kolejne sesje wciskali pomiędzy swoje napięte grafiki. To najnowsze dzieło w historii ich długiej przyjaźni.
Jennings: „Poznałem Duffa zaraz po tym jak przeprowadziłem się do LA, prawie 20 lat temu. Kiedyś byłem wielkim fanem GNR i rzekłbym że moja przeprowadzka miała wiele wspólnego właśnie z nimi. Jakaś magnetyczna siła sprawiała, że kręciliśmy się obok siebie przez lata. Kiedy pojawił się pomysł współpracy z nim przy tej płycie, bardzo chciałem dołączyć jako producent. Czułem, że muzyka, która ten facet stworzył, jest częścią mojej własnej muzycznej tożsamości i z wielką chęcią zrobiłbym z nim cały album. Jak już się spotkaliśmy i przeanalizowaliśmy przygotowane przez niego utwory, natychmiast wiedziałem że nadajemy na tych samych falach.”
Link:
http://ultimateclassicrock.com/duff-mckagan-2019-solo-album/