Magazyn „Classic Rock” przygotował zestawienie 50 najlepszych – w ich opinii – piosenek Guns N’ Roses.
Przy każdym z wyróżnionych kawałków znalazł się krótki opis.
Piosenkę „You Ain’t The First”, sklasyfikowaną na przedostatnim, czterdziestym dziewiątym miejscu, opatrzono komentarzem Coreya Taylora.
Wokalista Slipknot wyjawił, że ma słabość do tego właśnie utworu.
„Znam wielu ludzi – mnie samego nie wyłączając – którzy mają sporą zagwozdkę z płytami
Use Your Illusion”, powiedział. „Co się tyczy mojej opinii, to uważam, że gdyby [Guns N’ Roses] okroili nadwyżki i ograniczyli się do dwunastu czy czternastu piosenek, wyszłaby z tego zaje***ista płyta.
W
You Ain’t The First jest coś, co sprawia, że tego kawałka świetnie się słucha. Zapach alkoholu niemal unosi się wtedy w powietrzu. Kiedy puszczasz ten numer, nie potrzebujesz rozgrzewki, żeby trafić w dźwięki, ani nie musisz pamiętać słów – to po prostu gigantyczne
f***ck you, rzucone lasce, która przeszła jak burza i zrujnowała twoje życie.
Dla mnie ten utwór jest fantastycznym pomostem pomiędzy
GN’R Lies a
Use Your Illusion. Słychać w nim, że [Gunsi] dobrze się bawią, nieomal wyczuwa się unoszący się w powietrzu dym.
Jako dzieciak lubiłem ten kawałek do tego stopnia, że odciągał mnie od reszty płyty.
Jest na tych krążkach kilka wspaniałych kompozycji, ale ta piosenka jest wyjątkowa”.
Z kolei Josh Todd z Buckcherry podzielił się swoim upodobaniem do „You’re Crazy” i Axla jako wokalisty.
„Wiecie, co wam powiem? Uwielbiam akustyczną wersję
You’re Crazy z
Lies. Słuchając jej, mam wrażenie, że właśnie taka miała być [według Gunsów] pierwotna wersja tego utworu. Kocham ten tekst, ten groove… myślę, że taki wolniejszy wariant sprawdza się lepiej”.
„Naprawdę kocham niskie rejestry Axla”, dodał Todd. „To prawdopodobnie mój ulubiony przebój Guns N’ Roses. Jest niesamowity. A Axl to taka fascynująca postać… Onieśmiela mnie… i właśnie to uwielbiam w wokalistach rockowych: laski chciałaby ich pie***rzyć, a faceci – wejść w ich skórę. Axl jest jednym z takich właśnie artystów. Jest prawdziwy”.
Poniżej cała pięćdziesiątka wyróżnionych piosenek:
50. „Shadow Of Your Love”
49. „You Anin’t The First”
48. „Oh My God”
47. „Catcher In The Rye”
46. „Chinese Democracy”
45. „Move To The City”
44. „Shackler’s Revenge”
43. „I.R.S.”
42. „Right Next Door To Hell”
41. „Madagascar”
40. „Back Off Bitch”