Ron Thal wyjawił, że przymierza się do tego, aby w 2023 roku wydać nową płytę solową.
Jeżeli uda mu się dopiąć celu, będzie to pierwszy pełny instrumentalny album solowy od 27 lat.
Bumblefoot chciałby też wydać trzecią płytę z Sons of Apollo.
„Bardzo chciałbym, żeby ukazał się nasz trzeci album”, powiedział Ron w rozmowie z Igorem Mirandą. „Jednak pandemia podarowała nam nieoczekiwanie mnóstwo czasu i wszyscy musieliśmy zająć się rzeczami, które chcieliśmy zrobić”.
Były gitarzysta Guns N’ Roses spędził ów „nieoczekiwany czas”, produkując płyty innych artystów, nauczając i nagrywając solówki na albumy znajomych muzyków. Jednocześnie pracował nad własną płytą instrumentalną.
„Nie nagrałem pełnego albumu instrumentalnego od 1995 roku, mam więc sporo opóźnienie”, powiedział Ron. „Pracowałem nad nim powoli, robiąc w międzyczasie wiele innych rzeczy, współpracując z innymi ludźmi… Mam tendencję do stawiania siebie na ostatnim miejscu. Jeżeli ktoś prosi mnie o pomoc, rzadko odpowiadam:
Nie. Nie Mogę. Muszę popracować nad swoim materiałem. Ale staram się to zmieniać, bo w przeciwnym razie mój własny album nigdy się nie ukaże”.
„Mam nadzieję wydać solową płytę w przyszłym roku”, dodał Thal.
Źródło