Autor Wątek: Patrząc jak krwawisz. Saga Guns N' Roses  (Przeczytany 56003 razy)

Offline dorota40

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +6
Odp: Patrząc jak krwawisz. Saga Guns N' Roses
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 25, 2009, 12:30:31 pm »
0
Nie chodzi o te 6dni...to jest wiedza encyklopedyczna i jesli ktoś autoryzuje swoim nazwiskiem a wydawnictwo wypisuje że "wszelkie prawa zastrzeżone, bez prawa przedruku"...hehehe kpina
A KTO BY CHCIAŁ TAKIE BZDETY PRZEDRUKOWYWAĆ
...to niech sobie zastrzega do woli/jakies to mało profesjonalne, co? D40
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2009, 12:41:45 pm wysłana przez dorota40 »

Offline K.O.P

• Paradise City
  • Respect: +35
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 29, 2009, 02:26:20 pm »
0
Ja kupiłem w księgarni muzycznej w Krakowie za 45.
"There's no logic here today
Do as you got to go your own way
I said that's right
Time's short your life's your own
And in the end
We are just DUST N' BONES"

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
  • Respect: +866
« Odpowiedź #107 dnia: Października 03, 2009, 09:30:23 pm »
0
Dostałem tę książkę w prezencie od swojej żony i powiem Wam tak:
Nie kupiłbym jej sobie sam, gdybym wiedział jak jest napisana. mnóstwo niepotrzebnych szczegółów przy dosyć sporej ilości pomyłek lub niepotwierdzonych nigdzie. Ten człowiek opisuje Axla jako prawdziwego rasistę i nazistę. Przeczytam do końca, ale od razu potem sprawię sobie Mick Walla  8)
Serdecznie nie polecam.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Ramone

• Right Next Door To Hell
  • "Where do we go? Where do we go now?"
  • Respect: +1
« Odpowiedź #108 dnia: Października 19, 2009, 09:28:28 pm »
0
Właśnie przyszła przesyłka z ową książką. Zacząłem już ją czytać i na dobre mnie wciąga :) oprócz tego zakupiłem biografie Anthonego Kiedisa z RHCP.

Offline nightrain

• cold heartbreaker
  • Atittude
  • ~CRASHDÏET~
  • Respect: +54
« Odpowiedź #109 dnia: Października 19, 2009, 10:07:08 pm »
0
wydanie polskie, jak i cała książka jest "o dupe rozbić" , mimo to uważam, że dobrze że wyszło to w ogóle na naszym rynku
It's a miracle you walk the earth alone
it's a miracle I stand beside you
you're like a plague in awide'n open show
you pass it on like I need it the most

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #110 dnia: Października 19, 2009, 10:17:19 pm »
0
No nie wiem czy dobrze, bo teraz jakiś dzieciak może czyta i myśli, że Axl to jakiś rachol, który non-stop tylko był wybuchowy i trzeba było się od niego trzymać z daleka.
;)

Offline nightrain

• cold heartbreaker
  • Atittude
  • ~CRASHDÏET~
  • Respect: +54
« Odpowiedź #111 dnia: Października 19, 2009, 10:21:41 pm »
0
to jest takie science fiction z nastawieniem na fiction, ale wszystko co wychodzi na naszym rynku (w temacie GNR) cieszy :)
It's a miracle you walk the earth alone
it's a miracle I stand beside you
you're like a plague in awide'n open show
you pass it on like I need it the most

Offline Artur78

• Atittude
  • Respect: +285
« Odpowiedź #112 dnia: Października 19, 2009, 10:39:28 pm »
0
Największy problem tej książki to to że napisał ją człowiek który bałby się spotkać z Axlem w cztery oczy,nie gadał z nim od 15 lat,większa połowa to bzdury wyssane z palca.Wall ocenia człowieka którego się spotkał pare razy w życiu ....

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #113 dnia: Października 20, 2009, 06:36:27 am »
0
No nie wiem czy dobrze, bo teraz jakiś dzieciak może czyta i myśli, że Axl to jakiś rachol, który non-stop tylko był wybuchowy i trzeba było się od niego trzymać z daleka.

A nie? :P Znasz go osobiście? :P
Wiemy o nim mniej więcej tyle samo,co autor książki z tą różnicą,że nie napisaliśmy niczego takiego. Gdy nie zna się osobiście postaci,o których się pisze to dobór źródeł zawsze będzie problemem. Zresztą...Mick Wall niby znał i co z tego? Został uwieczniony w Gitr za kiepski obraz Gunsów. A czy ktoś jest w stanie stwierdzić,że Wall w którymś momencie kłamał? Chyba nie bardzo.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2009, 06:43:41 am wysłana przez Zqyx »
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline lukas77

• Patience
  • Respect: 0
« Odpowiedź #114 dnia: Października 24, 2009, 02:58:23 pm »
0
...a Slash urodził się w "Stone-On-Trent" :]
Nie wiem czy to literówka, czy tłumacz dał dupy ale fajnie by było mieć angielski egzemplarz książki żeby sprawdzić kto tu dał dupy.

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #115 dnia: Października 24, 2009, 05:12:03 pm »
0

A nie? :P Znasz go osobiście? :P
Wiemy o nim mniej więcej tyle samo,co autor książki z tą różnicą,że nie napisaliśmy niczego takiego. Gdy nie zna się osobiście postaci,o których się pisze to dobór źródeł zawsze będzie problemem. Zresztą...Mick Wall niby znał i co z tego? Został uwieczniony w Gitr za kiepski obraz Gunsów. A czy ktoś jest w stanie stwierdzić,że Wall w którymś momencie kłamał? Chyba nie bardzo.

Mi nie chodziło tylko o ten szczegół, że Axl jest tak przedstawiony. Ale to pojawia się najczęściej. Ta sprawa jest dla mnie "symbolem" wszystkich pomyłek i niedomówień. M.Wall może i nakłamał(nie wiemy o tym, jak sam mówisz), ale on opierał treść swojej książki o wywiady z członkami Guns n'roses, które niewątpliwie miały miejsce, a to jest bardziej wiarygodne źródło informacji niż książka, o której mowa w temacie.
;)

Offline DrDrei

• Scraped
  • one more step to go
  • Respect: +8
« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 26, 2009, 09:56:18 pm »
0
dostalem te ksiazke w prezencie, bo jak mowilem wczesniej w zyciu bym jej nie kupil i musze powiedziec ze ogolnie:
NIE POLECAM

podobnie jak odradzali ja Del James i Slash

mnostwo bledow (nie wiem czy to wina tlumacza czy samego autora) ale sa tam naprawde skandaliczne pomylki:

jak Axl urodzony 12 lutego (str.13) , Pussycat Dolls supportem GNR w latach 90 (mialo byc Faster Pussycat), GNR grajacy
koncerty w maju 2005 r (str. 392), Slash urodzony w Stone-on-Trent (str.27) (Stoke), 2 koncerty zagrane przez GNR
zanim do skladu dolaczyli Slash i Adler w 1985 r (str.69) (wg www.gnrontour.com bylo ich 5),

dodatkowo mnostwo literowek: Robin Fick, Slash Blue Ball, Josh Freeze, i najlepsze Axl - krol homofonow  :lol:
jest tego duzo wiecej...

poza tym nie wydaje mi sie zeby Izzy urodzil sie na Florydzie (str.21) - tylko w Lafayette w Indianie (ale tego akurat nie jestem
pewien)

wkurzajace tez bylo to ocenianie piosenek z kazdej plyty, poza TSI, i pisanie bezmyslnie ze Back Off Bitch to
idiotyczna piosenka, najgorsza w historii GNR (wielokrotnie), ze Prettie Tied up jest "koszmarnie rozimprowizowana" a
"Slash gra jakies liche dzwieki", a Locomotive to "nieprzyjemny rytmicznie numer"

wkurza to ze na lata do 1993 poswiecil 376 stron, a na 1994-2008 uwaga: 26 stron
(skonczylo sie cytowanie z Walla to i braklo tresci)

kilkustronicowemu oswiadczeniu Axla do fanow z grudnia 2008, ktore zamiescil na forach GNR - poswiecil 10 linijek
wczesniej wyraznie dajac do zrozumienia ze jest anty-Axlowy i anty-GNR po odejsciu Slasha...

wielokrotnie czytelnik odnosi wrazenie ze autor koloryzuje wydarzenia, nie majac pelnej wiedzy w jakims zakresie
musi zmyslac, byl np fragment ze, Izzy spotkal pewnych ludzi...

denerwuje slownictwo, wydaje sie jakby na sile chcial szokowac, zdumiewac, np uzywa jakis dziwacznych slow zeby
opisywac sola Slasha w poszczegolnych utworach (przeciez mozna to sobie puscic nie ?)

zdjecia Axla: jedno z 2000 i jedno z 2003, a ksiazka wydana w 2008 (ile bylo fotek podczas tras w 2006/2007 chociazby),
zero zdjec nowego skladu...

Axl jest przedstawiony jako rasista, homofob, chory psychicznie...a koncerty UYI tour zaczynaja sie od opisu ile czasu
sie spoznil... dobrze chociaz ze upewnia czytelnikow ze Axl nigdy nie byl narkomanem
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2009, 10:17:06 pm wysłana przez DrDrei »
[size=3.75pt]GUNS AND ROSES[/size]

[size=3.75pt]la banda mas peligrosa del planeta[/size]

www.czlowiekorkiestra.blog.onet.pl

Offline dorota40

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +6
« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 26, 2009, 10:22:12 pm »
0
dużo błędów...ale i tak warto przeczytać; to nie jest encyklopedia GNR!...czyta się z zapartym tchem bo lata 80-te były niesamowite a ludzie którzy wówczas mieli po 20-cia lat byli własnie trochę wściekli, trochę zbuntowani i szaleni, trochę błądzący.............no tak jak młodzi dzisiaj/ polecam/D40

Offline Pewien Znany Ktoś

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: 0
« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 26, 2009, 11:06:55 pm »
0
Ja polecam. Skład jest przedstawiony jako oryginalni, utalentowani ludzie, których życie mocno komplikuje sława i pieniądze. Napisana fajnym językiem itp. Jedyna rzecz, która mnie troszke denerwuje to, że utwory są oceniane bardzo subiektywne np. Back of Bitch to podobno najgorszy kawałek GN'R itp. Ale ogólnie bardzo fajnie.
When you're talkin' to yourself
and nobody's home
You can fool yourself
You came in this world alone
(Alone)

Offline Ghost_82

• Atittude
  • Respect: +53
« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 27, 2009, 02:12:25 pm »
0
Ja dostalem ksiązke od dziewczyny w prezencie  :) I jestem w trakcie czytania  :) Czyta sie miło, mozna sie dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy, ale i niestety autor nie ustrzegł się błędów w postaci literówek i innych dupereli, ale ogólnie jest ok  ;)

Uploaded with ImageShack.us

Reckless Roses - "Koncert będzie niespodzianką – dla nas także"

Zaczęty przez mafioso

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 8456
Ostatnia wiadomość Kwietnia 12, 2016, 11:42:26 pm
wysłana przez sunsetstrip