Firma Epiphone z dumą zaprezentowała dwa nowe modele gitary – to
Slash Firebird Premium Outfit (edycja limitowana) oraz
Slash Firebird (również edycja limitowana).
Obydwa zostały zaprojektowane przez legendarnego gitarzystę Guns N’ Roses.
Każda gitara z serii
Slash Firebird Premium Outfit jest wyposażona w sztywny futerał, pasek ze skóry i certyfikat autentyczności.
W roku 2017 Slash został pierwszym światowym ambasadorem Gibsona. W ramach lansowania nowych
Firebird Premium Outfit muzyk złożył autografy na wszystkich stu gitarach. Sztywne futerały do nich zdobi czaszka w charakterystycznym cylindrze.
Poza 100 gitarami z autografem na rynku pojawi się również 900 innych autoryzowanych egzemplarzy Slash Firebird, dostępnych w sprzedaży na całym świecie.
Firebird Premium Outfit i
Firebird z edycji limitowanej mają identyczne parametry. Slash zaprojektował je z pomocą lutników z Epiphone z Nashville w stanie Tennessee.
„Gitary Firebird zawsze mnie fascynowały”, powiedział Slash Epiphone.com. „Jeżeli chodzi o brzmienie, są przystosowane do muzyki innego rodzaju niż ta, która zazwyczaj tworzę na Les Paul. Wreszcie miałem okazję współpracować z Epiphone i stworzyć coś według własnych parametrów. Wykonaliśmy świetną robotę. Jeżeli zdała egzamin u mnie, to myślę, że zda też u innych”.
Nowa Firebird ma korpus AAA Flame Maple o czarnych, błyszczących wykończeniach, gryf Pau Ferro, humbuckery Seymour Duncan „Slash” Open Coil oraz kondensatory Sprague „Orange Drop”.
Cena
Slash Firebird Premium Outfit to 1199 dolarów, z kolei
Slash Firebird kosztuje 899 dolarów.
Źródło: