Genialny zespół, uwielbiam Nine Inch Nails !!! Każda płyta jest inna, pierwsza płyta "Pretty Hate Machine" wyszła w 1989r. najłagodniejsza ze wszystkich (nie znaczy to, że najgorsza...) Bardzo dużo na niej elektroniki. Kawałek "Sin" dalej mogli by puszczać na dyskotekach nic nie stracił ze swojej świeżości... Świetna płyta, która wprowadziła indriustial na salony (chociaż NIN to nie do końca indriustail...) Genialne kawałki takie jak "Head Like A Hole", "Terrible Lie", "Down In It" czy poruszająca balada o ciężkim dzieciństwie wokalisty "Something I Can Never Have" Pózniej wydali (a raczej wydał, bo Trent Reznor to mózg NIN i często zmienia skład, a płyty nagrywa prawie sam w studio) płytę, a raczej EP "Broken" najbardziej gitarowa ze wszystkich albumów szkoda, żę tylko 8 kawałków... Pochodzą z niej takie hity jak "Gave Up", "Happiness In Slavery" czy "Wish" ten ostatni został wybrany najlepszym metalowym videoclipem roku 1992 !!! Rok 1994 to data wydania najbardziej równej i najlepszej płyty moim zdaniem "Downward Spiral" Tu niema słabych utworów !!! A "Closer", March Of THe Pigs", "Hurt" czy "Eraser" to klasyka NIN. Pózniej były świetne kawałki do filmów "Kruk" - "Dead Souls", "Urodzeni Mordercy" - "Burn" i "Zagubiona Autostrda" - "THe Perfect Drugs" Trent Reznor był producentem płyty "Antichrist Superstar" swojego dobrego znajomego (teraz już nie daża się taką sympatią...) niejakiego Marilyna Mansona. Warto było czekać aż 5 lat na podwójną płytę "The Fragile" Najbardziej progresywna ze wszystkich płyt Trenta, śmiem powiedzieć Pink Floyd lat 90 ! Nie ma tu dużych hitów no może poza "We' re In THis Together" i "Starfuckers INC." ale płyta broni się jako całość. A podczas oglądania clipu do "The Day The World Went Away" kilka osób popełniło samobójstwa... O FUCK clipy zapomniałem ich omówić a mają mocne teledyski, zaraz do nich wrócę W 2001r. nagrał utwór "Deep" specjalnie na ścieżkę do filmu "Tomb Raider" A najnowszą płytą trochę zawiódł Reznor swoich fanów. Niczym ich nie zaskoczył i wymienił cały skład na nowy... Najsłabsza płyta w dorobku, ale nie mówię, że znowu bardzo słaba jest tu genialne "Only", "The Hand That Feeds" czy " You Know What You Are? " Nowa płyta w maju 2007r. także ciekawe co teraz Trent Reznor wymyśli ? W ogóle Reznor to niezły świr kupił willę Romana Polańskiego w której zamordowano żonę Romana Sharon Tate, ciężarną wówczas żonę Romana zabił niejaki Charles Manson. A w tej willi zrobił sobie studio zagraniowe. Do utworu "March Of The Pigs" nakręcił clip w pokoju w którym zginęła Sharon... Reznor nagrał ścieżki dzwiękowe do wielu gier komputerowych m.in. do Quake.
Kurde nie chce mi się już o clipch pisać dużo ich było... Na pierwszych 3 płytach powstało bardzo dużo kontrowersyjnych clipów zresztą sami sobie zobaczcie, bo warto:)
"Sin"
(nie chwaląc się to ja go wrzuciłem na youtube, bo wcześniej mało kto go widział...)
"Happiness In Slavery"
(Widzieliście bardziej obrzydliwy clip ???)
"Closer"
(jeden z największych hitów NIN ! MTV puszczało ocenzurowaną wersję, ale nawet ocenzurowana wersja clipu budziła sprzeciwy...)
No dobra zapodam wam jakieś normalne clipy NIN, bo będziecie myśleli, że tylko takie kręcili...
"Wish"
(W 1992r. teledysk wygrał w MTV w kategori best hard rock clip)
"Head Like A Hole"
(Pierwszy duży przebój NIN )
"The Hand That Feeds"
(NIN AD. XXI wieku)
Tu macie moją krótką recenzję z koncertu na którym byłem...
Czech Republic, Praha, Zimni Stadion Eden (13.08.2007)
Genialny koncert !!! Dzień wcześniej byłem na koncercie Toola a następnego dnia wyruszyłem po nie przespanej nocy do Pragi z Wrocławia z Shortcut. Widziałem NIN w tym roku w Berlinie i we Wiedniu, ale ten chyba przebił tamte koncerty chyba za sprawą genialnej oprawy podobnej do tej z DVD NIN Beside You In Time... Setlista niezła zagrali aż 6 kawałków z nowej płyty a nie było moich Capital G czy The Warning Brakło też Terrible Lie, Ruiner, Reptile, Last czy chociażby Big Come Down, które jest często grane na koncertach... Ale nie narzekam, bo i tak słyszałem te kawałki już live:) W Pradze było dużo Polaków czułem się jakby to był koncert u nas. Trent Reznor RULES !!! Nagrałem cały koncert. Tu macie kilka clipów z mojego dvd...
"Eraser"
"Dead Souls"
- Only
- Suck
- The God Soldier
- Hurt