Nie ma dobrej biografii
. Czytałem 'Run to the Hills', ale książka jest przeraźliwie nudna. Zbyt obszerne rozdziały poświęcone takim osobom jak Rod Smallwood czy Martin Birch (powiedzmy sobie szczerze - kogo oni obchodzą?). Poza tym książka jest podzielona bardzo nierówno - pierwsze 200 stron to początki zespołu do momentu dołączenia Dickinsona, kolejne 200 to okres już z Dickinsonem (do płyty 'Dance of Death'). Nie dowiesz się stamtąd nic poza suchymi informacjami i wypowiedziami muzyków typu 'w tym i tym roku nagraliśmy płytę, potem ruszyliśmy w trasę, było to ekscytujące doświadczenie, publiczność była wspaniała, ale pod koniec trasy byliśmy już zmęczeni'. Koniec książki jest natomiast bardzo wkur***jący ponieważ wszyscy upierają się, że 'Dance of Death to wspaniały album, a kto tak nie uważa po prostu się nie zna, jest głupim ch*jem i niech nas pocałuje w dupę'. Mało optymistyczne zakończenie.
Wiem że jest jeszcze na naszym rynku 'Historia Żelaznej Dziewicy' ale z tego co czytałem na forum IM, jest gorsza niż ta opisywana przeze mnie. Autor pomija kilka bardzo istotnych szczegółów, podobno bardziej niż biografia jest to laurka poświęcona Maidenom
.
Mi bardzo podobał się tematyczny numer Teraz Rocka (z serii 'Po całości') poświęcony IM, poszukaj na allegro i też dowiesz się całkiem sporo