nigdzie na stronie uczelni nie znalazłam odgórnie ustalonego przebiegu egzaminu, ale szperając po forach, znalazłam takie opcje:
ćwiczenie I: egzaminator gra na pianinie prostą melodię [z reguły od 7-10 dźwięków] i należy tą melodię poprawnie powtórzyć. nie wiem, czy nucąc, czy grając.
ćwiczenie II : zostanie puszczona z taśmy seria dźwięków, ok. 10, należy określić, który z nich jest najwyższy, a który najniższy [trudność polega na tym, że dźwięki pochodzą z bardzo różnych instrumentów, najczęściej egzotycznych lub mało znanych]
ćwiczenie III: zostaną puszczone melodię, 5-7, i należy określić, jakie to instrumenty.
ćwiczenie IV: egzaminator odtworzy kilka piosenek różnych gatunków muzycznych, należy określić wykonawcę, tytuł i gatunek muzyczny
ćwiczenie V: zostanie puszczone kilka piosenek, 2-3, i należy napisać wszystko, co się wie o tych piosenkach.
sporo jest tych ćwiczeń, napisałam o tych, które najczęściej się przewijają w wypowiedziach. wiadomo, co roku są różne rzeczy dokładane, żeby kandydat nie miał tak łatwo
poza tym, co uczelnia, to nowe pomysły