Autor Wątek: Wiara, Kościół, Kler, Wyznania...  (Przeczytany 414342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
  • Respect: +866
Odp: Wiara, Kościół, Kler, Wyznania...
« Odpowiedź #1560 dnia: Kwietnia 17, 2014, 02:49:27 pm »
0
"A krzywdę może mojemu synowi zrobić jakiś ksiądz pedofil." - Myślę, że w takiej sytuacji każdy by zareagował. Ale nie każdy ksiądz to pedofil i nie każdy pedofil to ksiądz. Nie ma co uogólniać...
...
Czy dla osób niewierzących cierpienie ma sens?
Nie uogólniam. Jestem daleki od tego.
A pytanie, które zadajesz jest trudne. Ogólnie wszystko ma sens i wydaje się byc częścią jakiegoś wielkiego mechanizmu. To wszystko co nas otacza i czego jesteśmy integralną częścią nie może byc przypadkiem. Wszechświat jest złożony z nieograniczonej ilości materii i wydaje się niemożliwym, to że nasz mały świat powstał, bo nagle wszystko tak się jakoś przypadkiem złożyło i cząstki materi spotkały się w tym miejscu itd... Cierpienie pewnie ma sens. Pytanie - moim zdaniem - powinno brzmieć: Czy cierpienie jest wynikiem boskiej ręki? Co ma na celu takie działanie?
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Knife

• Paradise City
  • Respect: +136
« Odpowiedź #1561 dnia: Kwietnia 17, 2014, 04:38:52 pm »
0
Dwa dni temu brałem udział w Misterium Męki Pańskiej w moim parafialnym kościele. Przygotowywaliśmy się 3 tygodnie, opłaciło się. Spektakl wypadł świetnie, poruszająco, bardzo przybliżył mi (i mam nadzieję, że wielu, wielu innym) ten wyjątkowy czas. Może będziemy mieć film na yt. Tymczasem przedstawiam Wam zdjęcia:

http://parafia-tumlin.pl/?s=99
Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 1984, 09:45:11 am wysłana przez (być może) Bóg.

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #1562 dnia: Kwietnia 17, 2014, 07:02:28 pm »
0
Ty i ja teatry to są dwa. Ja zawsze lubiłem uprzystępnianie. Jestem animatorem z wykształcenia i twierdzę, że przez takie działania lepiej ludziom zrozumieć/przeżyć itp. Tylko czy tak za każdym razem się nie nudzi Wam?
;)

Offline William_Bailey

• Atittude
  • Respect: +37
« Odpowiedź #1563 dnia: Kwietnia 17, 2014, 07:54:22 pm »
0

:???: :facepalm:

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #1564 dnia: Kwietnia 17, 2014, 08:28:52 pm »
+1
i to jest dla mnie niezrozumiałe. Co te biedne dzieci z tego rozumieją. Przeciez to tylko dzieci, a im się tłumaczy, że ktos umarł za wszystkich, a potem zmartwychwstał. Kurde przeciez to bajka. Tyle cierpienia i ofiary i cuda i woda w wino i zabijanie syna dla boga i wielki potop+ wszystkie zwierzęta świata na jednej łódce. MASAKRA. i 7 laetnie dziecko ma to pojąć??? No i jeszcze Matka Maria Dziewica... pan Bóg w trzech osobach jednocześnie, wykuwanie na pamięć 10 przykazań ze słowami w stylu "cudzołożyć"... AAaaaaaaa. Dlaczego kościół nie stawia na myślących ludzi tylko na dzieci, które idąć do komunii myśla jakie prezenty dostaną?

Post Merge: Kwietnia 17, 2014, 08:30:03 pm
odpowiem sam sobie: Bo gdyby nie wpajać od dziecka tych historyjek, to nikt by się nie dał nabrać... albo o wiele wiele mniej osób by się nabrało.
;)

Offline mikus666

• Newsman
  • Knockin On Heavens Door
  • Respect: +441
« Odpowiedź #1565 dnia: Kwietnia 17, 2014, 10:32:05 pm »
0
Nie spodziewaj się cudów po organizacji, która od prawie 2tys lat wciska ludziom jeden z większych kitów w historii ludzkiej cywilizacji.
Manipulacja odnośnie rzekomej ofiary za ludzkie grzechy jest bardzo prosta - wierni mają spłacać dług, którego nie zaciągnęli. 3/4 rzeczy w chrześcijaństwie i biblii nie trzyma się kupy;]

Pytanie do wierzących (Bluebird liczę na Ciebie :D - mówię poważnie, bez złośliwości):
W biblii Jezus kilkukrotnie mówi, że jego ponowne przyjście nastąpi wkrótce, że niektórzy z słuchających go ludzi tego dożyją. W innym miejscu mówi o tym, że "Nie zdążycie obejść miast Izraela, nim przyjdzie Syn Człowieczy. (Mt 10:23)". To jak z tym ponownym przyjściem?

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Respect: +959
« Odpowiedź #1566 dnia: Kwietnia 18, 2014, 12:06:18 am »
0
Pytanie do wierzących (Bluebird liczę na Ciebie :D - mówię poważnie, bez złośliwości):
W biblii Jezus kilkukrotnie mówi, że jego ponowne przyjście nastąpi wkrótce, że niektórzy z słuchających go ludzi tego dożyją. W innym miejscu mówi o tym, że "Nie zdążycie obejść miast Izraela, nim przyjdzie Syn Człowieczy. (Mt 10:23)". To jak z tym ponownym przyjściem?
W innej sytuacji pewnie bym nie odpowiedział na to pytanie, ale że została wspomniana moja skromna osoba (?) to wypadałoby coś na ten temat powiedzieć, oczywiście wiem o tym, ale o szczegóły mnie nie pytaj nie jestem teologiem, ja nigdy nie uważałem się za wzór katolika, wszystkie moje wypowiedzi o których tu mówiłem opierały się głównie o to co zapamiętałem na lekcjach religii, pojedynczych wypowiedzi na temat wiary i przede wszystkim na moim rozumie, niczym więcej, być może moje rozumowanie czasem było błędne (tego nie wiem), taką wypowiedzią chyba trafną była ta na temat wolnej woli, bo później szperając w google natrafiłem na wywiad, z którego wynikało, że moje rozumowanie było słuszne.

Offline mikus666

• Newsman
« Odpowiedź #1567 dnia: Kwietnia 18, 2014, 01:51:25 am »
0
No dobra, rozumiem, ale jaka jest Twoja pierwsza myśl, reakcja na to, że Jezus twierdził iż jego powrót nastąpi tuż-tuż, a mija 2 tys. lat i nic się nie dzieje. Czy np. osoby wierzące dopuszczają opcję, że Jezus był w błędzie.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #1568 dnia: Kwietnia 18, 2014, 07:14:02 am »
+3
Wtrącę się. Dla mnie to kwestia odpowiedniego spojrzenia na czas. Pewien znany zespół rockowy jest znany z tego, że jego płyta miała wyjść wkrótce. I tak mijały kolejne lata, a ludzie czekali, bo mieli nadzieję. Nadzieja na to, że coś się wydarzy jest ważna. Jeśli przyjąć, że Bóg jest wieczny,  to czym jest dla niego czas?

Poza tym, "przyjdę jak o was już nawet prapraprapraprapraprapraprawnóków wnuki nie będą pamiętać" wpływa niezbyt mobilizująco, nie sądzisz? ;) A w wierze chodzi, między innymi, o mobilizację.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Respect: +959
« Odpowiedź #1569 dnia: Kwietnia 18, 2014, 10:10:06 am »
0
No dobra, rozumiem, ale jaka jest Twoja pierwsza myśl, reakcja na to, że Jezus twierdził iż jego powrót nastąpi tuż-tuż, a mija 2 tys. lat i nic się nie dzieje. Czy np. osoby wierzące dopuszczają opcję, że Jezus był w błędzie.
Nie pamiętam kiedy pierwszy raz o tym się dowiedziałem, ale podejrzewam, że mogło nie być żadnej myśli.
A co do tego wkrótce, to zgodzę się z Zqyxem, słowo wkrótce nie jest czasem skonkretyzowanym tak więc jest to pojęcie względne i to po prostu zależy co się konkretnie ma na myśli. Wkrótce to po prostu krótka odległość czasu i w porównaniu z wiecznością każda odległość czasu może być krótka.

Offline Knife

• Paradise City
« Odpowiedź #1570 dnia: Kwietnia 23, 2014, 08:52:29 pm »
0
Dzielę się z Wami naszym Misterium Męki Pańskiej:

MISTERIUM Męki Pańskiej - Tumlin 15.04.2014

Pax!

Offline mikus666

• Newsman
« Odpowiedź #1571 dnia: Kwietnia 23, 2014, 09:34:13 pm »
0

[/quote]
Nie pamiętam kiedy pierwszy raz o tym się dowiedziałem, ale podejrzewam, że mogło nie być żadnej myśli.
A co do tego wkrótce, to zgodzę się z Zqyxem, słowo wkrótce nie jest czasem skonkretyzowanym tak więc jest to pojęcie względne i to po prostu zależy co się konkretnie ma na myśli. Wkrótce to po prostu krótka odległość czasu i w porównaniu z wiecznością każda odległość czasu może być krótka.
[/quote]

No ok, tylko tam nie pada "wkrótce", ale słowa o tym, że niektórzy z tych, którzy go słuchają dożyją jego ponownego przyjścia. W innym miejscu mówi, że pielgrzymi nie zdążą obejść wszystkich miast Izraela, a nastąpi jego ponowne przyjście. Stąd moje powyższe pytania.

Offline Knife

• Paradise City
« Odpowiedź #1572 dnia: Kwietnia 23, 2014, 10:42:01 pm »
0
Za Tysiąclatką:

Mt 10, 23 - Chodzi tu o przyjście Syna Człowieczego nie na Sąd Ostateczny, lecz na ukaranie ludu niewiernego, co miało nastąpić przez zburzenie Jerozolimy i świątyni w roku 70.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2014, 11:00:25 pm wysłana przez Knife »

Offline Grzon

• Garden Of Eden
  • Respect: +974
« Odpowiedź #1573 dnia: Kwietnia 23, 2014, 11:45:42 pm »
0
Mt 10,23: "Gdy was prześladować będą w tym mieście, uciekajcie do innego. Zaprawdę, powiadam wam: Nie zdążycie obejść miast Izraela, nim przyjdzie Syn Człowieczy."

cytując komentarz historyczno-kulturowym do NT  autorstwa Craiga Kennera:
"Żydowska tradycja, która może sięgać czasów Jezusa, ostrzegała, że w okresie ostatniego ucisku Żydzi, prześladowani z powodu swojej wiary, będą uciekali z miasta do miasta. Uczniowie mogli rozumieć słowa Jezusa w takich właśnie kategoriach. Wydaje się, iż Jezus wskazuje, że zawsze znajdą miejsce, w którym będą mogli się schronić, niektórzy zaś przeżyją do samego końca, niezależnie od tego, jak brutalne będą prześladowania (Mt 24,22)"

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #1574 dnia: Kwietnia 27, 2014, 12:20:02 pm »
0
No to dzisiaj wielkie święto. Wszystkie media zwrócone są w strone Rzymu. A ja mam pytanie: dlaczego ludzie decydują o tym kto jest święty? Troszkę to dziwne, prawda? To, że ktoś był dobrym człowiekiem jak na przykład Jan Paweł II, to jasne i są dowody itp. Ale żeby go nazywać świętym, to - moim zdaniem - troszkę grubymi nićmi szyte, bo przecież święty jest Duch Święty, czyli jeden z trójcy, czyli właściwie Bóg. Czy nazywanie kogos świętym nie jest zbyt odważne ze strony człowieka? Gdzie pokora?
Poza tym to świętych jest podobno nawet 10 tyś, więc to słabe wyróżnienie chyba, nie?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 01:13:09 pm wysłana przez owsik »
;)