Owsik zwyczajnie trollujesz. Skoro nie wierzysz to co Cię obchodzi KK? Nie uczestniczysz w nim, więc nie zawieraj głosu, bo Ciebie i tak w takim razie te wszystkie przykazania nie dotyczą. Nikt Cię nie zmusza przecież.
Większość narzekaczy na Kościół niczym nie różni się od tak zwanych hejterów. Nie są częścią danej społeczności, ale jednak oburzają się na jej poczynania.
Czy gdybyś wiedział, że wspólnota mieszkaniowa sąsiadująca z twoją wg Ciebie źle wydawała kasę to byś chodził ich przekonywać, że powinni coś robić inaczej? Nie. Dlaczego? Bo Ciebie to nie dotyczy.
Oj chyba się mylisz. Kościół wdziera się w moje życie mimo, iż nie chcę uczestniczyć w jego zyciu. Krzyże w miejscach publicznych, ulgi podatkowe, piętnowanie mojej postawy wobec religii. Ja ganie kościół za to, że jest zakłamany, a nie za to, że wierzy w Boga. Bo według wiary Bóg to dobro nieskończone.
Jezeli chodzi o pedofilię wśród księży, to jest temat rzeka i podejrzewam, że więcej księży jest "czysta". Pedofilia to pewnie jakiś tam odsetek tylko i to pewnie niewielki. Tylko chodzi o to, by kościół oficialnie i nieoficialnie z tym walczył. Jeżeli natomiast słyszę, że jakiś tam biskup mówi, że to ludzkie namiętności, to wybaczcie, al eprzekracza to wszelkie granice dobrego smaku i ma prawo bulwersować kogolwiek. Ale ja nie chcę, aby to był mój jedyny argument w debacie na temat "zły kościół i dobry kościół".
I mam prośbę o nie kojarzenie mnie z ateistami
Baaardzo proszę... nikomu nie mam zamiaru wmawiać, że Boga w jakiejkolwiek postaci nie ma. JA nie wiem czy Bóg istnieje, czy nie. Nikt tego nie wie. Nawet Kościół Katolicki. Oni w to wierzą. Szacun. Z tymże pogubili się odrobinę i nie skupiają się na szerzeniu dobra, ale raczej na kontroli swoich wiernych oraz na myśleniu za nich, co sugerują zakazy i nakazy.
Post Merge: [time]Marzec 16, 2014, 08:59:35 pm[/time]
A tak już swoją drogą, to SOSNA! 10 przykazań mnie dotyczy ( z małymi wyjątkami), tylko, że mi nikt nie musi pisać wielkimi litereami, żebym ni ekradł, nie zabijał, nie cudzołożył i żebym nie mówił fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu. Ja wiem, że to jest złe.
Post Merge: Marca 16, 2014, 09:05:45 pm
http://wyborcza.pl/politykaekstra/1,136727,15484050,O__Kozacki__Jestem_przeciwny_religii_w_szkole.html
Polecam Ci Owsik ten wywiad. Kościół nie zawsze jest taki straszny jak Ci się wydaje
Alez nie wątpię, że w kościele pracują ludzie oświeceni, którzy mądrze gadają. JAk zauważył ksiądz Oko, to po obydwu stronach barykady są radykałowie, którzy nie chcą dopuścić do siebie odrobiny pokory i nie uznają czegoś takiego jak pomyłka w swojej sprawie. Ale moim zdaniem są siebie warci i jedni i drudzy