Autor Wątek: Wiara, Kościół, Kler, Wyznania...  (Przeczytany 414468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline katarynka

• Better
  • Respect: +192
Odp: Wiara, Kościół, Kler, Wyznania...
« Odpowiedź #855 dnia: Stycznia 19, 2012, 10:25:26 pm »
0
Ja też się chętnie dowiem od kogoś kompetentnego, ile pieniędzy i od kogo dostają księża i na co to idzie :)

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #856 dnia: Stycznia 20, 2012, 07:11:47 am »
0
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IK/finanse_kosciola_rep.html

Co do tego ile ludzie dają to według statystyk w zależności od regionu od 10 do 200 zł za kolędę.
Czytałem niedawno o księdzu, który nazbierał podczas kolędy 31 tys.  U mnie np. w parafii;  teoretycznie w diecezji, ale różnie z tym bywa; nie daje się ani grosza na kolędzie, natomiast później w kościele jest niedziela kolędowa, podczas której jest kolekta kolędowa. Może więc być tak, że ktoś przyjmie kolędę, ale do kościoła już nie pójdzie i nie da ani grosza. I to w sumie jest lepsze rozwiązanie niż wyciąganie ręki na kolędzie po kopertę.
Akurat u mnie w parafii kolekta pokolędowa jest przeznaczona na cele remontowe. Nie wiem, co w tej chwili się za tym kryje, ale swego czasu ksiądz mówił ile i na co muszą wydać i rozliczał się z tego podczas niedzielnej mszy. Zapewne w wielu parafiach jest podobnie. Często wystarczy zerknąć na stronę danej parafii.  :P

Dużo zależy od tego, jakie się ma podejście do kościoła, kolędy. Jeśli ma się takie :
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=LCdOzRLYNhU" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=LCdOzRLYNhU</a>
to nie ma sensu wpuszczać &nbsp;;)
Przecież nikt z tego powodu nie będzie aresztowany, czy coś  :P
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 08:40:09 am wysłana przez Zqyx »
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline William_Bailey

• Atittude
  • Respect: +37
« Odpowiedź #857 dnia: Stycznia 20, 2012, 11:06:09 am »
0
 :D

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #858 dnia: Stycznia 20, 2012, 11:21:10 am »
0
Dobre, naprawdę dobre  :o :D
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
  • Respect: +866
« Odpowiedź #859 dnia: Stycznia 20, 2012, 09:21:04 pm »
0
A tak mnie jeszcze ciekawi - skoro niektórzy uważają Kościół tylko i wyłącznie za instytucję, wierzą w Boga ale nie chodzą do kościoła, wszystkich księży uważają za pedofilów, złodziei i zboczeńców, to po co biorą ślub kościelny? Nie kłóci się to z ich poglądami? Nie zakrawa to na hipokryzję?

Już odpowiadam. Otóż powiedziałem mojej narzeczonej (teraz żony), że mi wszystko jedno gdzie będę jej przysięgał miłość do śmierci. Jeżeli jej zależy na tym, abym zrobił to w kościele, to nie ma problemu, bo ją kocham i to jest dla mnie najważniejsze. Nie ma w tym krzty hipokryzji, bo wiedziała z jakim nastawieniem to robię, a skoro Bóg to miłość, to pewnie i w tym moim uczuciu jest trochę Boga. tutaj chodzi o miłość nie o miejsce...
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline katarynka

• Better
« Odpowiedź #860 dnia: Stycznia 20, 2012, 09:35:54 pm »
0
Wydaje mi się, że rozumiem, dziękuję za odpowiedź :)

Jeszcze jedno - wczoraj kupiłam książkę Prokopa i Hołowni, "Bóg, Kasa i Rock 'N' Roll" i dzisiaj, czytając ją, natknęłam się na fragment, który doskonale opisuje to, o czym mówiłam, mianowicie o generalizowaniu:
Spora część frustracji "eklezjogennych" bierze się - mam wrażenie - stąd, że ludziom horyzont ograniczył się do polskich debat, księży Natanków i jednego chciwego kapłana. Nie zdają sobie w ogóle sprawy z powszechności Kościoła. Wyjedź na tydzień do Zimbabwe, ot, choćby na rafting z pewnym mieszkającym tam polskim werbistą. Odwiedź gościnny dom Opus Dei w Puebli w Meksyku, pogadaj z polskim księdzem z Kamczatki, któremu władze zakazały budowy kościoła, zamówił więc w Polsce nadmuchiwany kościół, nie jakiś zamek - zjeżdżalnię, ale prawdziwą gotycką świątynię, i zamierza ją co niedziela przenosić z miejsca na miejsce. Jesteś na wakacjach w Portugalii - rusz się, co niedzielę w Cascais w kościele irlandzkich Dominikanów przy Rua Navegantes jest fantastyczna msza po angielsku (z zakonnikiem, który załatwia kwestię kościelnej muzyki, wciskając przycisk "play" na oldskulowym bumboksie), gdzie czasem masz ludzi ze wszystkich chyba ras i języków pod słońcem. Nudny proboszcz, który wydawał Ci się problemem nie do przeskoczenia, stanie się mało istotnym szczegółem, gdy zobaczysz na własne oczy, jak polskie siostry, właśnie dlatego że są w Kościele, pracują z chorymi na AIDS dzieciakami w Kasisi w Zambii.
       Dlatego moją publicystyczną obsesją jest od jakiegoś czasu głoszenie postulatu, by uruchomić w Polsce projekt parafii partnerskich. Na podobieństwo partnerskich miast. Każda polska parafiawybiera jedną czy dwie parafie na świecie - dajmy na to, w Japonii i RPA. Piszemy listy, zaprzyjaźniamy się, zapoznają się ludzie. Informujemy siebie nawzaje, co się u nas dzieje, jakie mamy problemy i sukcesy, za co may się nawzajem modlić. Organizujemy u siebie prezentacje i warsztaty o tamtym kraju, o tamtejszym kościele. Gdy dojrzejemy do tej myśli, odwiedzamy się nawzajem(...). To już nie jest tylko turystyka, to rodzinne odwiedziny. Dociera do nas skala zjawiska, w którym bierzemy udział. Okazuje się, że w pokoju, w którym dopadała nas klaustrofobia, są drzwi i okna, jest częścią wielkiego budynku.
       Komuś, kto mówi, że chce odejść z Kościoła, proponuję więc program. Odejdziesz za rok. Przez ten rok rusz się. Otwórz oczy. Kościół to miliard dwieście milionów ludzi, każdy - jeśli tylko chce szukać - znajdzie w nim miejsce dla miliard dwieście milionów pierwszego.  

Ogólnie bardzo polecam książkę, jestem w 1/3 i po części czuję się usatysfakcjonowana odpowiedziami na pytania, które zawsze gdzieś tam krążyły po głowie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 10:02:44 pm wysłana przez katarynka »

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #861 dnia: Stycznia 20, 2012, 09:37:33 pm »
0
Ależ proszę. wiedziałem, że chodzi o mnie 8)
;)

Offline katarynka

• Better
« Odpowiedź #862 dnia: Stycznia 20, 2012, 09:57:54 pm »
0
Owsik - nie tylko o Ciebie, wielu ludzi zgadza się na małżeństwo, na to, żeby być rodzicami chrzestnymi, świadkami bierzmowania, a pojęcia nie mają, z czym to się wiąże, byłam ciekawa po prostu, nie chodziło o to, żeby komukolwiek dowalić :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 10:03:24 pm wysłana przez katarynka »

Offline Grzon

• Garden Of Eden
  • Respect: +974

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #864 dnia: Stycznia 21, 2012, 11:05:07 am »
0
No słyszałem o tym w radio. Nie wiadomo dlaczego w Indonezji prawo zabrania innej wiary lub negowania chrześcijańskiej. Czyżby ktoś miał w tym interes?? Trzeba to zbadać.
;)

Offline Knife

• Paradise City
  • Respect: +136
« Odpowiedź #865 dnia: Stycznia 21, 2012, 12:08:43 pm »
0
Na pewno tajni wojownicy ninja z Opus Dei sponsorowani z tajnych kont Watykanu!
Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 1984, 09:45:11 am wysłana przez (być może) Bóg.

Offline Grzon

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #866 dnia: Stycznia 21, 2012, 02:03:47 pm »
0
negowania wiary chrześcijańskiej?

przepraszam, gdzie to wyczytałeś? To nie chrześcijanie ustalili to prawo.. średniowiecze już minęło

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #867 dnia: Stycznia 21, 2012, 02:21:10 pm »
0
Na pewno tajni wojownicy ninja z Opus Dei sponsorowani z tajnych kont Watykanu!

Na pewno :)
Grzon: A czy ja napisałem, że to chrześcijanie? ja nie stawiam tezy. Zastanawiam się głośno i zadaję pytanie. Swoją drogą, to przyznacie, że trochę przesadzili z obroną wiary, co nie?
;)

Offline Grzon

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #868 dnia: Stycznia 21, 2012, 02:56:07 pm »
0
pewnie, że przesadzili. To jest chore karać ludzi za coś takiego!

Chodzi mi tylko o to, że Indonezja jest państwem muzułmańskim, więc nie wiem skąd tam chrześcijan wyciągnąłeś ;)

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #869 dnia: Stycznia 22, 2012, 10:11:24 pm »
0
I tutaj klęczę na grochu i biję się w pierś. Nie doczytałem, słuchałem jednym uchem i myślałem, że chodzi o chrześcijan. Przepraszam za ignorancję !!! Już więcej nie będę tak robił. Przepraszam jeszcze raz.
;)