http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IK/finanse_kosciola_rep.htmlCo do tego ile ludzie dają to według statystyk w zależności od regionu od 10 do 200 zł za kolędę.
Czytałem niedawno o księdzu, który nazbierał podczas kolędy 31 tys. U mnie np. w parafii; teoretycznie w diecezji, ale różnie z tym bywa; nie daje się ani grosza na kolędzie, natomiast później w kościele jest niedziela kolędowa, podczas której jest kolekta kolędowa. Może więc być tak, że ktoś przyjmie kolędę, ale do kościoła już nie pójdzie i nie da ani grosza. I to w sumie jest lepsze rozwiązanie niż wyciąganie ręki na kolędzie po kopertę.
Akurat u mnie w parafii kolekta pokolędowa jest przeznaczona na cele remontowe. Nie wiem, co w tej chwili się za tym kryje, ale swego czasu ksiądz mówił ile i na co muszą wydać i rozliczał się z tego podczas niedzielnej mszy. Zapewne w wielu parafiach jest podobnie. Często wystarczy zerknąć na stronę danej parafii.
Dużo zależy od tego, jakie się ma podejście do kościoła, kolędy. Jeśli ma się takie :
to nie ma sensu wpuszczać
Przecież nikt z tego powodu nie będzie aresztowany, czy coś