Warto by zapytać,czemu w ogóle kościołom dano pewne tereny i.t.d ,zwłaszcza po roku 1989.
Nauka historii w szkołach jednak jest potrzebna.
że księża to księża i ##$@%!&!*&!syny. Szkoda tylko, że ta lepsza grupa siedzi cicho i przyzwala na proceder.
Tak niestety jest w całym społeczeństwie. Biją kogoś w autobusie,większość siedzi cicho,żeby nie oberwać,przykłady można mnożyć.
Księża wywodzą się ze społeczeństwa,więc trudno,żeby byli inni,chociaż wymagać tego warto,tak samo,jak warto wymagać
od polityków,którzy są naszymi reprezentantami,żeby byli uczciwi.
Faktem jest,że gdy pojawiają się wielkie pieniądze,to niebezpieczeństwo korupcji,na różnym szczeblu,rośnie. I jako kraj postkomunistyczny szybko się z tego nie wydobędziemy niestety.
Warto głośno mówić o tym,co złe,piętnować,ale też warto wspomnieć o tym,co dobrze. Bo wbrew pozorom dobrzy,oddani Bogu i ludziom księża nie są tak rzadko spotykani jak yeti. Tyle,że czasem trzeba wejść do kościoła,albo popatrzeć na księdza jak na człowieka,żeby się o tym przekonać.
Wiem,że niektórzy tutaj interesowali/interesują się historią kościoła. Też kiedyś zgłębiałem to zagadnienie.Nie pamiętam zbyt wiele więc mogę się mylić,ale wiem,że wiele problemów brało się,bierze i brać się będzie z wzajemnych zależności pomiędzy państwem,a kościołem. I wprawdzie Angela Merkel,jako współczesny odpowiednik cesarza niemieckiego nie wybiera już papieża,ale pewne mechanizmy zostały... Z drugiej strony raczej od dość dawna nie zdarzyło się,żeby papieżem został brat,czy syn(!) poprzedniego. Kościół ma w swojej historii czarne karty,warto być tego świadomym,ale warto też pamiętać o tamtych realiach historyczno-kulturowych i nie bawić się w czarno-białą wizję świata.
Nigdy nie byłem w Kościele Mariackim,ale dla mnie całkiem naturalną rzeczą jest,że za wejście do zabytku,czy jest to wielka stodoła,czy hipermarket z XVI wieku,czy kościół pobierana jest opłata przeznaczona na bieżące utrzymanie,renowację,opłacenie przewodników i.t.d. Nie ma obowiązku odwiedzania zabytków. No chyba,że w szkole,ale wtedy są jakieś ulgi chyba.Nie wiem,skończyłem już szkołę jakiś czas temu.
A tak nawiasem mówiąc Kościół Mariacki jest na pewno bardziej wart wsparcia jako zabytek niż show Gwiazdy tańczą na czymś tam jako propozycja kulturalna
Ale spychając w szkole na bok historię,sztukę,czy ogólnie kulturę sami do tego doprowadzamy...