Kiedy ja naprawdę już bardziej łopatologicznie nie potrafię...
Acha rozumiem że Watykan ma racje nie przyznając się do pedofili którą karze tuszować ale sądy, ofiary i świadkowie nie mają racji! Powtarzam poraz trzeci wystraczy tylko trochę zaparcia i poczytać o tym! Dziwi mnie że wogóle nie słyszałeś o takim dokumencie jak Crimen Sollicitationis
Powtarzam po raz setny - nie mam zamiaru usprawiedliwiać pedofilii czy tuszowania pedofilii. Napisałeś "wszechobecna pedofilia", tak, jakby Kościół Katolicki był jakimś siedliskiem pedofilii i innych zboczeń, a co drugi ksiądz gwałcił dzieci. A wszyscy dobrze wiemy, ze to nieprawda. Miały miejsce sporadyczne przypadki, ohydne przestępstwa, na które nie ma usprawiedliwienia, ale, które całkowicie, co widać na twoim przykładzie, zakłamują wizerunek Kościoła. I nie odsyłaj mnie do google'a, bo jeśli nie rozumiesz, dlaczego hasło "ksiądz pedofil" daje więcej wyników, niz "mechanik - pedofil", to naprawdę nie mamy, o czym rozmawiać. Przedstaw jakiekolwiek dane, które wiarygodnie pokazują, ze w strukturach kościelnych jest więcej pedofilów, niż wśród innych grup, a jak nie masz takich danych, to nie ośmieszaj się sloganami, typu "wszechobecna pedofilia".
No tak więc wychodzi na to że jeśli coś cenzurują to chcą coś ukryć bądź jest to dla nich niewygodne !
Oczywiście, ze jest niewygodne. No i co z tego? Zrozum wreszcie, ze Kościół nie funkcjonuje inaczej, niz zwyczajna korporacja. To firma, instytucja, z konkretnym systemem zależności, statutem i strukturą organizacyjna. Dlaczego wiec się tak upierasz przy tym, zeby panowały w nim jakieś wyjątkowe zasady? Religia od paru ostatnich lat jest pod stałym ostrzałem. Gwiazdy Hollywood raz po raz deklarują swój "ateizm" (piszę w cudzysłowie, bo w większości to wynik żałosnej mody, a nie przemyśleń), w Internecie jest coraz więcej takich jak Ty, z ich populistycznymi hasłami i takich jak ja, którzy starają się sensownie dyskutować o tym, co jest nie do zaakceptowania. w Kościołach i na tacach coraz mniej. Krótko mówiąc, wszystko się rozsypuje od zewnątrz, a Ty chcesz, żeby KK nie reagował, gdy wszystko się sypie także od wewnątrz? Działanie takie, jak w sprawie ks. Bonieckiego jest całkowicie zrozumiałe z punktu widzenia, traktującego kościół jako organizację i tak samo zrozumiałe z perspektywy katolika. Reszta to populizm, dlatego ten przykład jest dla mnie bezwartościowy.
Pamiętaj że kościół nawet jako państwo jest ścisle powiązany z pismem świętym na tym polega jego idea!
http://libr.sejm.gov.pl/tek01/txt/konst/watykan-01.html - Ustawa Zasadnicza Watykanu. Ani słowa o Jezusie, Bogu czy Biblii. Za Watykanem jako państwem nie stoi żadna idea. To jest Państwo Kościelne, obejmują je te same normy i zasady, co inne państwa. Np. traktaty i sojusze.
Acha to jeśli to zwykła firma to robi ludzi w balona i jest nastawiona na wyzysk wiec w taki razie jej idee nie są nawet warte grosza!
Jeśli dla Ciebie instytucja, która oczekuje zapłaty za swoje usługi jest "nastawiona na wyzysk i robi ludzi w balona", to znaczy, ze nie istnieje instytucja tego nie czyniąca. Rozczaruję Cię, ale nawet opieki zdrowotnej nie masz za darmo - odprowadzasz na ubezpieczenie składki, bez tego płacisz za pomoc w szpitalu.
No tak podaje dwa nazwiska i to za mało ! Dla mnie jeśli podaję nawet podejrzenia pod adresem kościoła który ma się kierować przykazaniami to już z miejsca traci wiarygodnośc jako instytucja, a dla Ciebie dwa nazwiska to dalej mało!
Wydaje mi się, że jesteś dorosły i juz dawno powinieneś mieć za sobą wniosek, że świat nie jest idealny. Fajnie by było, żeby każdy ksiądz był święty? Fajnie. Czy tak kiedykolwiek będzie? Nie. Posłowie są reprezentantami narodu, maja być bez skazy, a większość, to skorumpowani wyzyskiwacze i złodzieje. Tylko, że w Sejmie takie numery są na porządku dziennym, a w Kościele pojedyncze przypadki to zwykle wielkie skandale. Ja juz dawno przestałem wierzyć w fakt, ze ksieża są "kimś więcej", że nie chcą być bogaci, że nie "grzeszą", tak jak my. Tak samo, jak przestałem wierzyć, że Wanda Nowicka, chce czegos więcej, niż pozostać przy korycie.
I na koniec, jeśli chcesz dalej ciągnąc tą polemikę - ogranicz wykrzykniki, za to skorzystaj z dobrodziejstw przecinków, bo wujowo się to czyta.