Autor Wątek: Książki  (Przeczytany 359722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michalg

• Reckless Life
  • **
  • Shadowplayer
  • Respect: +123
Odp: Książki
« Odpowiedź #1290 dnia: Października 06, 2013, 11:12:41 am »
0
Albo zaniży samoocenę co bardziej wrażliwych, bo się okaże, że są gorsi od wyliczonej "średniej"

/edit
Przed kilkoma dniami skończyłem czytać Doktor Sen Kinga i muszę przyznać, że całkiem dobra książka. Z nowszych powieści nie umywa się do Dallas 63, ale bardzo przyjemna i wciągająca lektura.
Największą jej wadą jest to, że jest kontynuacją Lśnienia, takie klasyki powinno się zostawić w spokoju, książkę by się lepiej czytało gdyby to była odrębna historia z innym bohaterem. Ale poza jednym rozwiązaniem rodem z telenoweli, nie ma się do czego przyczepić. I bardzo mi się podobało zakończenie i podniosło ocenę całości w moich oczach.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2013, 02:15:25 pm wysłana przez michalg »

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #1291 dnia: Października 13, 2013, 07:14:46 pm »
0
Skończyłam najnowszego Kinga i... jakoś mi tak pusto w życiu aż się nie chce zaczynać następnej książki :P Wszyscy, którzy nie sięgną po "Doktora Sen", bo uznają, że to skok na kasę lub że "kultowych powieści nie powinno się kontynuować" sporo stracą. Mnie osobiście podobało się bardziej niż "Lśnienie".
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline supermonet1470

• Patience
  • Respect: +2
« Odpowiedź #1292 dnia: Października 16, 2013, 06:02:59 pm »
+1
Czytam zawsze w tramwajach i autobusach, szczególnie biorąc pod uwagę, ze spędzam w nich co najmniej godzinę dziennie :) Poza tym też staram się wydzielić czas na czytanie w pozostałych częściach dnia :)

Offline Kasiks

• Patience
  • Respect: +3
« Odpowiedź #1293 dnia: Października 18, 2013, 12:52:03 pm »
+1
Ja polecam: "Ewangelię według Piłata"...

Offline Mordziand

• Patience
  • Respect: +1
« Odpowiedź #1294 dnia: Października 18, 2013, 05:29:26 pm »
0
Ostatnio czytam dltego mogę polecić Joyland Stephena Kinga

Offline Platypus

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +124
« Odpowiedź #1295 dnia: Października 19, 2013, 09:07:35 pm »
0
W poniższym tekście znajdują się spoilery. Czytasz na własną odpowiedzialność.

Niedawno postanowiłem bardziej zgłębić swoją wiedzę z uniwersum Gwiezdnych Wojen. Na pierwszy ogień poszła książka The Old Republic: Revan, której autorem jest Drew Karpyshyn. Przeczytałem ją bodajże 1,5 roku temu (i to dwukrotnie!). Książka oparta jest na grze Star Wars: The Old Republic, której to jestem wielkim miłośnikiem. Wrażenia już mi się nieco zatarły, więc na tę chwilę mogę powiedzieć tylko tyle, że książka wciąga jak diabli i bardzo mi się podobała. Jakąś szerszą minirecenzję zamieszczę być może wkrótce.

Z kolei około dwóch miesiący temu skończyłem czytać książkę Star Wars: Darth Plagueis autorstwa Jamesa Luceno i tutaj na pewno pamiętam zdecydowanie więcej, a więc i moje wrażenia zawrę w więcej niż dwóch zdaniach.

Książka rozpoczyna się około 60-70 lat BBY, tj. Before Battle of Yavin, (przed Bitwą o Yavin), która została przedstawiona w filmowym epizodzie IV ("Nowa Nadzieja") - w świecie Star Wars datowanie wydarzeń ustala się w ten sposób, że Bitwa o Yavin zwykle jest odnośnikiem, tak jak u nas liczymy lata od narodzin Chrystusa. To tyle w ramach ciekawostek, jakby ktoś tego nie wiedział, a go to interesowało. ;)

Darth Plagueis jest Lordem Sithów, który zostaje wspomniany przez kanclerza Palpatine'a podczas rozmowy z Anakinem Skywalkerem w epizodzie III ("Zemsta Sthów"). Opowieść ma na celu przeciągnięcie Anakina na Ciemną Stronę Mocy. Przytoczyłbym ją tutaj w całości, jednak nie mogę znaleźć tekstu, więc zacytuję tylko fragment:

Tej opowieści nie usłyszysz od Jedi. To legenda Sithów. Darth Plagueis był Mrocznym Lordem Sithów, tak potężnym i tak mądrym, że używał Mocy, wpływając na midichloriany, by tworzyć życie. Miał taką więdzę o Ciemnej Stronie, że tych, których bardzo kochał mógł zachować od śmierci.

Krótko mówiąc książka skupia się na dążeniach Dartha Plagueisa do kontroli nad midichlorianami, dzięki którym będzie mógł oszukać śmierć. A raczej sądziłem, że się skupia. To mój główny zarzut w stronę książki - eksperymenty Plagueisa są opisane bardzo lakonicznie i pojawiają się zdecydowanie za rzadko (na oko powiedziałbym że na 60 - 70 stron przypadają może ze dwie strony o poczynaniach Hega Damaska (bo tak naprawdę ma na imię Darth Plagueis).

Pytanie brzmi, co w takim razie jest główną osią książki? Odpowiedziałbym, że przeróżne intrygi polityczne i knowania. Mnie osobiście ten temat niezbyt interesuje, więc byłem bardzo zawiedziony. Sądziłem, że to właśnie badania Plagueisa będą w centrum uwagi, jednak są one tak naprawdę tłem. Liczyłem, że książka przedstawi bliżej rytuały i magię Sithów - wystarczy zagrać choć chwilę w SW:TOR żeby się przekonać, że fragmenty skupiające się na starożytnych (w świecie Star Wars) cywilizacjach, czy opowiadające właśnie o zapomnianych rytuałach Sithów są najciekawsze.

Prawdę powiedziawszy, wiele fragmentów książki czytałem myśląc o czym innym - wymagania były zdecydowanie za wysokie, gdyż jest to jedna z bardziej znanych książek z uniwersum Star Wars, a w Internecie częściej spotkamy pochlebne opinie niż negatywne.

Do plusów zaliczyłbym choćby to, że na temat znanych z filmów sytuacji dowiadujemy się nieco więcej, np. gdy Darth Sidious rozmawia z Darth Maulem nocą na balkonie na Coruscant, Darth Plagueis przysłuchuje się tej rozmowie - w filmie nie ma na ten temat wzmianki. Jest tego znacznie więcej, zwłaszcza pod koniec powieści, która rozgrywa się mniej więcej w tym samym czasie, co epizod I "Mroczne Widmo". Bardzo lubię takie smaczki i zwiększyło to atrakcyjność powieści.

Trochę się rozpisałem, a informacji na temat ksiażki tak naprawdę prawie tu nie ma. Czy poleciłbym ją komuś innemu? Z pewnością tylko komuś, kogo interesuje świat Gwiezdnych Wojen. Zwykły czytelnik prawdopodobnie szybko zgubi się w nazwach ras (z których zresztą i ja wielu nie kojarzę z samej nazwy) i odniesieniach do innych, nieznanych z filmów postaci. Mnie osobiście książka zawiodła i oceniłbym ją zaledwie jaką "fajną, ale bez rewelacji".

Pozdrowienia dla każdego, komu w ogóle zachce się przeczytać ten tekst. Do recenzji mu z pewnością daleko, to raczej luźny zbiór moich przemyśleń na temat książki. Z góry przepraszam za wszelkie błędy stylistyczne, powtórzenia i takie tam.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1296 dnia: Października 24, 2013, 06:09:59 pm »
0
Przeczytałam kolejną książkę Lackberg, "Księżniczkę z lodu". Drugą i ostatnią. Miałam nadzieję, że w dłuższej książce autorka będzie w stanie rozwinąć skrzydła. Nic z tych rzeczy. Nuda, słabe to, banalne do bólu (zwłaszcza dialogi). Niby kryminał, a zero emocji. Wszystkiego można się domyślić na 200 stron przed bohaterami, którzy nagle po odkryciu są tak zaskoczeni i rozemocjonowani, a ja moge tylko ziewać, bo już to wiedziałam.
Nienawidzę jak z czytelnika robi się debila i zdania typu "poślizgnęła się, bo było ślisko" są dla mnie nie do zaakceptowania!
Znowu te okropne powtórzenia. Łapałam się nawet na tym, że poprawiałam pisarkę/tłumaczkę mówiąc sobie: To przecież można było napisać tak i dużo lepiej by wyglądało.
Nie było tam żadnego bohatera, którego dało się obdarzyć cieplejszym uczuciem, wszystko szablonowe. Albo zły albo dobry z tym, że ten dobry od razu przeczuł, że ten zły jest zły. Żadnej intrygi. Nic ciekawego. Bleh. Bleh. BLEH!
Autorka powinna zostać przy książkach kucharskich. Nawet jeśli następne jej książki są lepsze to nie, dziękuję. Wolę zagłębiać się w światy, które są interesujące. I dobrze napisane.

A w nowych "Chłopcach" Ćwiek zrobił to co zdarza mu się coraz częściej - bezsensowne przeklinanie co drugie słowo. Bleh :/  ciekawe kiedy on (i czy w ogóle kiedyś) zrozumie, że to nie jest takie cool jak zdaje mu się wydawać.

http://hatak.pl/artykuly/wkrotce-nowy-wiedzmin

Offline Duffinka

• Atittude
  • I'm just a dreamer - I dream my life away
  • Respect: +477
« Odpowiedź #1297 dnia: Października 27, 2013, 09:24:02 pm »
+1
Skończyłam książkę "Doktor Sen" i rzeczywiście, mimo że to opasłe tomisko po skończeniu nasuwa się pytanie: to już? W międzyczasie w pracy przeczytałam "Carrie". Coraz bardziej lubię Kinga. Koleś ma za********zdolności do stwarzania fabuły, postaci, dokładnego opisywania wszystkiego co wokół i nie zanudzania przy tym  jednocześnie. W kolejce czekają "To" i "Cmętarz..."  :)
"Byli jak gang upadłych aniołów, którzy zstąpili na Ziemię by wskrzesić rock'n'rolla"
"Muzyka jest jedyną zmysłową przy­jem­nością poz­ba­wioną zna­mion grzechu. "

Offline Bender

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2470
« Odpowiedź #1298 dnia: Października 27, 2013, 10:12:55 pm »
0
Platypus, a Dziedzictwo Mocy czytałeś?
GN'R 11.07.12 / 20.06.17 / 09.07.18 / 20.06.22
SLASH 13.02.13 / 20.11.14 / 12.02.19 / 16.04.24
DUFF 12.06.14 / 22.08.19 / 13.10.24

Offline Platypus

• Respect: +124
« Odpowiedź #1299 dnia: Października 27, 2013, 10:54:24 pm »
0
Czytałem tylko wspomniane dwie (Revan oraz Darth Plagueis). Co od Dziedzictwa Mocy - znam tylko zarys fabuły. Bardziej ciekawią mnie mimo wszystko wydarzenia sprzed filmów, przy najbliższej okazji chciałbym się zabrać za trylogię Dartha Bane'a.

A Ty Bender możesz coś polecić? Czytałeś którąś z książek z wspomnianego przez Ciebie Dziedzictwa?

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1300 dnia: Października 30, 2013, 06:41:28 pm »
0

Offline emily_rose

• Respect: +122
« Odpowiedź #1301 dnia: Listopada 04, 2013, 11:06:56 am »
0
Poleci mi ktoś jakiś dobry kryminał? (prezent dla dziadka) :D

Offline Gnatek

• Atittude
  • Respect: +289
« Odpowiedź #1302 dnia: Listopada 04, 2013, 12:14:55 pm »
0
Przejrzyj sobie kilka stron z tego tematu i na pewno znajdziesz coś, co dziadkowi przypadnie do gustu. Co chwila ktoś tutaj pisze coś o jakimś kryminale.

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2221
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #1303 dnia: Listopada 18, 2013, 12:26:51 pm »
0
Poleci ktoś jakąś niebanalną książkę o Australii ? Nie przewodnik, tylko coś w stylu wspomnień lub na zasadzie jakiejś nieoczywistej koncepcji musi być napisana książka.

Offline Bender

• Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2470
« Odpowiedź #1304 dnia: Listopada 18, 2013, 12:45:40 pm »
0
Czytałem tylko wspomniane dwie (Revan oraz Darth Plagueis). Co od Dziedzictwa Mocy - znam tylko zarys fabuły. Bardziej ciekawią mnie mimo wszystko wydarzenia sprzed filmów, przy najbliższej okazji chciałbym się zabrać za trylogię Dartha Bane'a.

A Ty Bender możesz coś polecić? Czytałeś którąś z książek z wspomnianego przez Ciebie Dziedzictwa?

Dziedzictwo przczytałem części 1-3(jest 9), ma mjuż kilkuletni zastój, nie, że książki nie są ciekawe, to poprostu lenistwo. Czytałem również trylogię Mrocznego Gniazda, którą również polecam. Wiem, że teraz powstałą kolejna seria po Dziedzictwie, która ma sporo tomów, ale znam jedynie zarys fabuły. Fajne jest to, że nie jeden autor pisze całą serię tylko trzech i każdy pisze co trzeci tom, bardzo fajny zabieg.
GN'R 11.07.12 / 20.06.17 / 09.07.18 / 20.06.22
SLASH 13.02.13 / 20.11.14 / 12.02.19 / 16.04.24
DUFF 12.06.14 / 22.08.19 / 13.10.24

fTOP 5 (Plagiaty, zapożyczenia, inspiracje, cytaty w muzyce)

Zaczęty przez guest211

Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 24209
Ostatnia wiadomość Maja 14, 2014, 02:24:58 pm
wysłana przez Tymeg