były to książki, którymi zachwycali się znajomi
Zmień znajomych ?
Być może masz rzeczywiście na tyle wyrafinowany gust czytelniczy, że żadna książka prócz tej jednej Ci nie odpowiada, ale może po prostu przestałeś szukać
Wiem, że miewałem tak, że w pewnym czasie dana książka wydawała mi się niesamowita, nic lepszego od niej nie mogłem znaleźć, ale czas mijał, szukałem i znalazłem. Bywało też tak, że inna książka potwornie mnie znudziła, ale po jakimś czasie zafascynowała, bo byłem dojrzalszy, bo szukałem czegoś innego. Na różnych etapach życia czytamy zupełnie inne rzeczy, postrzegamy świat inaczej. Ja bym pomyślał o tym, co lubisz oglądać, czym się interesujesz i sięgnął po książkę właśnie z tym związaną. Bo znajomi znajomymi, ale przecież nie musi to samo się podobać. Może w przeciwieństwie do Ciebie są np. molami książkowymi
i są na tyle wyrobieni czytelniczo, że to, co czytają jest dla Ciebie zbyt trudne. A może po prostu tematyka polecanych książek zupełnie do Ciebie nie trafia. Ja bym mimo wszystko nie rezygnował, bo świat literatury jest tak bogaty, że każdy, naprawdę każdy może znaleźć coś dla siebie. A przeczytane książki ubogacają człowieka
Z własnego doświadczenia powiem, że jak się trafi na odpowiednią książkę, to potem chce się czytać, chce się sięgać po więcej i nawet jeśli nie wszystkie książki danego autora, czy danego stylu
odpowiadają, to warto szukać.
Wspomniałeś o poezji, może więc jest tak, że przerażają Cię opasłe tomiska, cenisz zwięzłość myśli obcą filologom