Autor Wątek: Książki  (Przeczytany 360404 razy)

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
Odp: Książki
« Odpowiedź #915 dnia: Listopada 04, 2012, 10:44:08 pm »
0
W sumie ja zaczęłam od serialu, więc z książką było mi łatwiej. Ale słyszałam opinie, że żeby połapać się w serialu to lepiej najpierw sięgnąć po książkę. W sumie nie wiem, który sposób jest lepszy :P Może 5 lat studiowania historii pomaga mi po prostu w orientowaniu się w natłoku nazwisk i nazw :P
Gnatek, nie zniechęcaj się. Jeśli przebrniesz przez drugi tom, Twoje trudy zostaną nagrodzone - tak przynajmniej mnie się wydaje, bo dla mnie tom trzeci, a zwłaszcza jego druga część to mistrzostwo ;)

Golding przeczytany, teraz się biorę za "Rękę mistrza" Kinga. Czytał ktoś z Was?
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Hollywood*Rose

• Knockin On Heavens Door
  • It's 18 and life to go
  • Respect: +305
« Odpowiedź #916 dnia: Listopada 04, 2012, 11:07:14 pm »
0
Ja :sorcerer: Jak już mówiłam, nie przepadam za nowszymi powieściami Kinga.. Dla mnie przekombinowane, wolę proste historie, bo wydają się wtedy straszniejsze. Momentami przechodziło mi przez myśl takie 'oj Stephen, Stephen' ;) Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi w odniesieniu do stylu Kinga, to wg mnie za bardzo poniosła go fantazja. Chwilami przerysowane momenty grozy. Poza tym to wciągająca książka i podobały mi się postaci.
Canis, jak przeczytasz to podyskutujemy szerzej :)

Not in this lifetime

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #917 dnia: Listopada 04, 2012, 11:08:41 pm »
0
Jasne :) Sięgnij po "Dallas '63", bo jestem ciekawa Twojej opinii. "Worek kości" czytałaś?

Offline Hollywood*Rose

• It's 18 and life to go
« Odpowiedź #918 dnia: Listopada 04, 2012, 11:14:15 pm »
0
Jeśli tylko będę miała czas to mam taki zamiar ;) Może w przerwie świątecznej..
Ano czytałam i w sumie zdanie mam podobne. No po prostu momentami mnie to śmieszyło. Te magnesy-literki układające się w napis na lodówce, te kości.. Jak dla mnie przegięcie. Wolę Kinga w bardziej 'klasycznym' wydaniu. W stylu 'Miasteczka Salem', wampiry, kołki, krzyżyk itp. :)

Not in this lifetime

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #919 dnia: Listopada 04, 2012, 11:24:35 pm »
0
SPOILERY być mogą, więc kto nie chce niech nie czyta

Ja na razie "Miasteczku Salem" podziękuję bo wszechobecne wampiry wywołują u mnie odruch wymiotny już. Bardziej ciągnie mnie do duchów, nie tylko wskutek przeżyć własnych :P Jasne, że niektóre momenty "Worka..." były śmieszniaste :P Zwłaszcza naciągany opis starcia ostatecznego na końcu :P Ale stukanie w piwnicy już mi się podobało. Tak samo jak opisy sytuacji między Michaelem a Mattie. No i książka przybliżyła mi trochę sytuację pisarza związanego z agentem i wydawnictwem i takie smaczki czytało mi się bardzo dobrze. Książka mi się podobała, bo uwielbiam styl Kinga jak już wspominałam wielokrotnie.
Niemniej jednak to właśnie "Dallas '63" zaraz po "Cmętarzu..." uważam za najlepszą książkę Stefka, którą czytałam :)
Zaraz potem jest "Wielki marsz". Piorunująca książka.

Offline Hollywood*Rose

• It's 18 and life to go
« Odpowiedź #920 dnia: Listopada 04, 2012, 11:33:22 pm »
0
Wielbię 'Miasteczko Salem'! A że tuż pod oknem mam balkon i nie trzeba mieć specjalnych zdolności, by ukazać mi się za szyba.. ;)
No tak, nie mogę zarzucić żadnej z powieści Kinga, że nie trzymały mnie w napięciu do końca. Oczywiście jak już przedarłam się przez fazę rozkręcania. Też lubię styl Kinga, jednak wolę ten z początków jego twórczości. Taki nieskomplikowany, ale trzeba się orientować :) Chociaż 'Pod kopułą' podobało mi się bardzo. Pomysł geniusz!

Not in this lifetime

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #921 dnia: Listopada 04, 2012, 11:35:50 pm »
0
Miałam do wyboru "Pod kopułą" albo "Rękę mistrza". Nie wiem czemu wybór padł na to drugie, ale i po "Pod kopułą" sięgnę jak tylko znowu nadarzy się okazja.

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1725
« Odpowiedź #922 dnia: Listopada 11, 2012, 08:37:48 pm »
0
"Pod kopułą" czytałem jakieś dwa lata temu. To była moja pierwsza i jak na razie jedyna książka Kinga. Ten facet potrafi świetnie prowadzić historyjki małomiasteczkowe, a i poczucie humoru w opisywaniu zwyczajnych zjawisk jest przy nim chyba niesamowicie niedocenione - książka zaczyna się między innymi od opisu jak to szczur zostaje przepołowiony na pół. A ja to ciągle najbardziej pamiętam z tej książki po dwóch latach  :P
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #923 dnia: Grudnia 05, 2012, 12:05:51 pm »
0
Długo mi zeszło czytanie tego Kinga, ale to wszystko przez brak czasu, bo jak zwykle mnie nie zawiódł ;) Jakoś w sobotę skończyłam. Teraz się wzięłam za Grzędowicza "Pana Lodowego Ogrodu t.I", modląc się nad tą książką, żeby zagwarantowała mi dawkę porządnego polskiego fantasy. Początek trochę mi się ciągnął, teraz jest jako tako, ale to wciąż nie to czego szukam w fantastyce, (a miałam nadzieję na kawał dobrego fantasy po "Wypychaczu zwierząt").

Offline Gnatek

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Atittude
  • Respect: +289
« Odpowiedź #924 dnia: Grudnia 05, 2012, 12:13:34 pm »
0
Jak chcesz polskie fantasy to polecam cykl inkwizytorski Jacka Piekary (ale czytaj w takiej kolejności jak książki były wydawane, a nie chronologicznie wg wydarzeń) albo Jakuba Wędrowycza :) . Polecam przede wszystkim tego pierwszego, super lektura.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #925 dnia: Grudnia 05, 2012, 01:34:58 pm »
0
Za Pilipiuka wezmę się na pewno, kumpel mi nawet pierwszą część Wędrowycza pożyczył.
Z Piekary czytałam 'Charakternika" i szczerze mówiąc nie porwał mnie jakoś bardzo. tak samo czytałam Komudę "Bohuna" i "Czarną banderę", które mnie rozczarowały i Kossakowską "Rudą sforę", która to pozycja była tak infantylnie napisana, że nawet nie dałam rady dobrnąć do końca, a jak mnie krew nad stylem autora zalewa to odpuszczam sobie męki.

Jak już kiedyś napisałam, Sapkowski ustawił poprzeczkę mojego fantasy gustu tak wysoko, że teraz trudno komukolwiek do niej sięgnąć. Grzędowiczowi "Wypychaczem zwierząt" i Ćwiekowi "Kłamcą" udało się w niego trafić. Reszta to tylko takie tam czytadełka, a jak się raz zniechęcę to trudno mi dać autorowi drugą szansę :P

Offline duff_wife

• Atittude
  • Respect: +22
« Odpowiedź #926 dnia: Grudnia 05, 2012, 01:54:32 pm »
0
oooo Piekara o Madderinie jak najbardziej!!! ja sama nie przeczytałam jeszcze tych ostatnich tomów... a Kossakowskiej znam tylko Siewcę Wiatru i polecam!!!! świetna książka :D

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #927 dnia: Grudnia 05, 2012, 02:02:36 pm »
0
Po Kossakowską sięgnę pewnie kiedyś z braku lepszych pomysłów, bo po "Rudej sforze" mam niesmak

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
« Odpowiedź #928 dnia: Grudnia 05, 2012, 05:38:55 pm »
0
Mordimer to nie jest typowe fantasy. Bardzo ciekawa seryjka, ale "porządne polskie fantasy" to to nie jest. Przeczytaj Canis parę recenzji, coby się potem nie rozczarować (tylko tematyką, na pewno nie stylem ;)), bo z "Wiedźminem" to wspólne ma to tylko wyraziste postacie.

Jakub W. degenerat, uwielbiam serię :wub: Jeden z nielicznych cykli, gdzie im część nowsza, tym lepsza, zajebiste.
Geoff Fuckin' Tate!

Offline eXtreme

• Atittude
  • sick love never dies!
  • Respect: +218
« Odpowiedź #929 dnia: Grudnia 05, 2012, 07:24:02 pm »
0
Ostatnio skończyłem dwie książki. Pierwsza to "Ubek" B. Rymanowskiego. Relacja-wywiad z "nawróconym" ubekiem J. Molką, który w latach 70-80 najpierw był w opozycji, następnie został TW, a ostatecznie został funkcjonariuszem SB. Jeden z nielicznych takich przypadków wówczas. Polecam bo świetnie się czyta i niesamowicie wciąga. Druga to "Gra Anioła" C. Zafona. Dla fanów "Cienia Wiatru" pozycja obowiązkowa. Tu nie ma co się rozpisywać - po prostu mistrzostwo! :)

fTOP 5 (Plagiaty, zapożyczenia, inspiracje, cytaty w muzyce)

Zaczęty przez guest211

Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 24253
Ostatnia wiadomość Maja 14, 2014, 02:24:58 pm
wysłana przez Tymeg