Autor Wątek: Książki  (Przeczytany 359460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
Odp: Książki
« Odpowiedź #1005 dnia: Lutego 06, 2013, 11:10:23 pm »
0
SPOILER

Myślałam, że King pokusi się o ukazanie historii po uratowaniu Kennedy'ego. Niby to zrobił, ale nie chodziło mi o totalną apokalipsę tylko jakąś bardziej realną alternatywę, bo moim zdaniem to co pokazał po nieudanym zamachu to była skrajność. A ja osobiście bardzo lubię się zastanawiać, co by było gdyby (i nie tylko w przypadku śmierci JFK). "Wstrząsnęła" mną także śmierć Sadie, bo się jej nie spodziewałam. Ani tego, że bohater wróci do XXI wieku.

Zresztą to moja ulubiona książka Kinga zaraz po "Cmętarzu...", może dlatego, że historia zamachu na JFK od dawna mnie interesuje.
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2013, 11:12:38 pm wysłana przez Canis_Luna »
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1709
« Odpowiedź #1006 dnia: Lutego 07, 2013, 04:25:56 pm »
0
Canis... Czyli w skrocie: wymyslilas sobie jak chcialabys zeby sie ksiazka skonczyla i bylas zaskoczona ze nie poszlo po Twojej mysli :P trzeba soe spodziewc niespodziewanego :P
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1007 dnia: Lutego 07, 2013, 08:11:05 pm »
0
Nie nazwałabym tego "wymyślaniem sobie zakończenia" ani "chceniem, żeby książka się skończyła tak jak sobie wymyśliłam", bo prostu czasami czegoś się spodziewam, a jak wychodzi inaczej to przynajmniej jestem zaskoczona, a więc nie obojętna na zakończenie książki ;)
Chyba nie do końca zrozumiałeś to, co chciałam przekazać wyżej, bo całe to zaskoczenie nie wynika z "chcę, żeby skończyło się tak i tak" tylko z tego, że nie spodziewałam się takiego zakończenia mimo własnych domysłów i wyobrażeń.
Zresztą ja bardzo często myślę nad zakończeniem, może to wynika z faktu, że sama piszę, a może z tego, że jestem stworzeniem niecierpliwym. Raz tylko dałam się prowadzić za rączkę przy okazji książki okraszonej jakąś tajemnicą, a to był "Cień wiatru", w innych wypadkach zastanawiam się kto może być mordercą albo jak cała historia może się zakończyć.

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1709
« Odpowiedź #1008 dnia: Lutego 07, 2013, 11:53:19 pm »
0
Oj nie.

Chyba każda osoba myśląca, która wciąga się w literaturę z fikcyjnie poprowadzonym wątkiem (w szczególności z małą domieszką science-fiction), w pewnym momencie opowieści wyobraża sobie jak można by było zakończyć fabułę. Ja też obstawiałem "and they lived happy forever after" i też się (miło) zaskoczyłem, że King potrafił inaczej zakończyć swoją sporej rozmiarów opowieść. To co - kłócimy się ?  :P tylko, że w sumie chyba to zbyt zawiłe, że podnosić raban, więc powiem tylko: masz słuszność.
Z chęcią wykorzystam też Twoją wiedzę o Kingu: czy możesz polecić coś z jego twórczości, co można postawić obok Dallas i Kopuły? Zaznaczam, że nie interesują mnie horrory. Tematyka tych dwóch książek, sposób prowadzenia historii oraz domieszka niezbyt nachalnej szczypty motywów SF bardzo mi leży  :)
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1009 dnia: Lutego 08, 2013, 12:03:14 am »
0
Spróbuj w takim razie serię "Mroczna wieża" bo to sf z tłem postapokaliptycznym. Pierwszy tom nazywa się "Roland" i jest cieniutki ;) Później jest grubiej :P Aczkolwiek muszę przyznać, że jest chyba trochę chaotyczna, bo na pierwszy rzut oka czytelnik musi się wszystkiego domyślać, choć prędzej czy później i tak następuje wyjaśnienie :P Nie wiem czy odpowiednio to opisałam, ale takie miałam odczucia. Jakby King pisał coś skazując mnie na domyślenie się, co się właściwie stało, a później przy okazji czegoś innego wyjaśnił i tamto.
Za wielkiej wiedzy o Kingu nie posiadam, jeszcze, bo "dopiero" zaczęłam. I gdybym miała polecać to polecałabym właśnie "Cmętarz zwieżąt", ale to horror, więc odpada ;)

Co do zakończenia - słyszałam opinię jakoby King był mistrzem... w psuciu zakończeń. Teoretycznie coś w tym jest, choć na (chyba) osiem książek naprawdę rozczarowało mnie tylko jedno :P
Cenię sobie natomiast w Kingu to, że żaden bohater nie jest "bezpieczny", a czytelnik nie jest pewien kto dotrwa do końca. To w pisarzach bardzo lubię - kiedy zabijają z zimną krwią i kiedy nie można wyczuć, kto w danej książce był "pupilkiem" autora :P

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
« Odpowiedź #1010 dnia: Lutego 09, 2013, 04:21:04 pm »
0
Skończyłem właśnie "Ostatniego Dobrego Człowieka" A. J. Kazinskiego. Światowy bestseller (jakżeby inaczej), reklamowany jako udane połączenie Browna i Camusa (czyli thriller filozoficzny z zagadkami w tle). Zwykle jest tak, że jak się łączy dwie świetne rzeczy, to wychodzi jedna słabsza od każdej z dwóch pozostałych z osobna. I tak jest tutaj.

Z Browna należałoby oczekiwać wartkiej akcji, pomysłowych zagadek logicznych i historycznych, nieszablonowego zakończenia... A udało się jedynie zerżnąć postać - wysoki, przystojny mężczyzna w średnim wieku, z większą ilością kasy, niż potrzebuje, flegmatyczny i z dziwna fobią... Od Langdona odróżnia go tylko zawód i mniejsze, że tak powiem, "zdolności umysłowe" (to nie on jest tu od rozwiązywania zagadek). Akcja jest, ale na pewno nie wartka i rozpędza się bardzo wolno. Zagadka jest jedna - rozwiązana szybko, łatwo i przyjemnie, jakoś specjalnie nie odkrywcza. O zakończeniu za chwilę.

Teraz Camus, czyli czas na część filozoficzna. Płyciutko, bardzo płyciutko. Rozważania autora są proste, wnioski oczywiste. To nie ma porównania z Camusem. "Rozważania o miejscu dobra we współczesnym świecie" okazują się banalne, a autor nie wysnuwa żadnej ciekawej czy odkrywczej tezy.

No i zakończenie. Do bólu przewidywalne, tak jak cała reszta (od razu wiadomo, kto będzie 2 ostatnimi "ofiarami"). Przez ostatnie 80 stron, powtarzałem sobie w duchu "proszę, niech to się tak nie skończy, to za proste, za głupie, w sam raz na film z Hollywood". A tu lipa, skończyło się właśnie tak prosto i do bólu schematycznie, jak to możliwe. No i cała idea sprawiedliwych powiązana z Bogiem... Naprawdę trzeba było się posłużyć hasłem "niezbadane są wyroki boskie", by całość książki nabrała sensu?

Zabieram się właśnie za kolejną książkę Kazinskiego, a robię to tylko dlatego, że podobno jest o niebo "głębsza". Mam nadzieję, że nie przeżyję kolejnego rozczarowania.
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2013, 04:40:10 pm wysłana przez CC »
Geoff Fuckin' Tate!

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1011 dnia: Lutego 09, 2013, 04:22:58 pm »
0
Podziwiam Cię, bo ja jak się rozczaruję książką jakiegoś autora to po następną jego sięgam dość niechętnie

Offline CC

• Paradise City
« Odpowiedź #1012 dnia: Lutego 09, 2013, 04:38:58 pm »
0
Ja się rozczarowałem, bo najwyraźniej miałem niewłaściwe podejście. Chyba muszę się pogodzić z faktem, że taka "głębia" to wszystko, co może dzisiaj zaoferować literatura popularna. Głupi ja, że naprawdę liczyłem na porządne podejście do części filozoficznej, bo niewątpliwie w historii był potencjał. Jednocześnie przeraża fakt, jak mało dziś potrzeba, żeby coś takiego porównywać do Camusa i zachwycać się głębią.

To, że nie było akcji, jak w "Kodzie", a zagadek nie uświadczyłem wcale, by mnie nie zniechęciło, gdyby temat egzystencjonalny nie został potraktowany tak po macoszemu. Ale niestety wyszły z tego banalne rozważania, banalne wnioski, banalne zakończenie, wszystko banalne. A myśl przewodnia sformułowana, jakby przez księdza, który tak naprawdę nie potrafi nic mądrego powiedzieć, tylko te nieszczęsne "niezbadane wyroki".

Po następna książkę sięgam, bo wiem czego sie spodziewać i może się aż tak nie rozczaruję. Podobno teraz jest głębiej, trudniej i ambitniej, więc daję mu szansę na poprawę, z tym, że juz nie oczekuję Camusa. "Ostatni Dobry Człowiek" wyleczył mnie z oczekiwania głębi i mądrości w dzisiejszej literaturze. I wcale już mnie nie dziwi, że dla czytelników "Zmierzchu" czy Coelho ("jestem ambitny, czytam Coelho" :facepalm:)  i podobnych pozycji, Kazinski jest szczytem możliwosci. Taki jest obecny świat, na nic więcej chyba nie mogę liczyć.
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2013, 04:41:33 pm wysłana przez CC »
Geoff Fuckin' Tate!

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1013 dnia: Lutego 09, 2013, 04:55:16 pm »
0
A spróbuj kiedyś "Wyroczni księżyca" i powiedz co o niej myślisz http://lubimyczytac.pl/ksiazka/61797/wyrocznia-ksiezyca
Ja nie byłam gotowa na taką dawkę filozofii w literaturze "popularnej", liczyłam raczej na łatwe czytadło niczym "Katedra w Barcelonie", (która też niestety w jakimś stopniu mnie rozczarowała). To nie to, że do książek, które zawierają jakieś filozoficzne przemyślenia podchodzę jak pies do jeża. Po prostu nie zostałam uprzedzona w tym wypadku :P
Zawsze to jednak w jakimś stopniu jest wina podejścia do danej lektury.

Offline CC

• Paradise City
« Odpowiedź #1014 dnia: Lutego 09, 2013, 05:59:29 pm »
0
Opis nie jest zbyt zachęcający, opinie już bardziej. Zwłaszcza te negatywne. :P Jak skończę z Kazinskim, to się za to zabiorę i coś napiszę. Jak nie będzie za dużo mdłych wątków przygodowych, to pewnie mi się spodoba. Zwłaszcza, że nie ma happy endu. Martwią mnie tylko takie recenzje:  "czytając tę powieść, na początku nie mogłem przebrnąć przez mnóstwo miłosnych uniesień głównego bohatera. Tak, zdecydowanie części “miłosne” były pisane bardziej z myślą o czytelniczkach niż o czytelnikach. Ja ledwo to mogłem zdzierżyć.".  Jak to rzeczywiście tak wygląda, to już się boję. ;)
Geoff Fuckin' Tate!

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1015 dnia: Lutego 10, 2013, 12:23:46 am »
0
Na moje: może trochę było tam miłosnych uniesień ale nie na tyle, żeby się tym przejeść. Ale może dlatego tak uważam, że były dla mnie odskocznią od filozoficznych rozważań bohatera ;)
Mimo wszystko zerknij, może coś z tego będzie, bo jestem ciekawa opinii ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2013, 10:19:11 am wysłana przez Canis_Luna »

Offline duff_wife

• Atittude
  • Respect: +22
« Odpowiedź #1016 dnia: Lutego 15, 2013, 09:02:40 pm »
0
Ja teraz czytam sobie "The woman in black" Susan Hill.
Jakoś nie jest to wszystko powalające na kolana ale mimo to przyjemnie się czyta : )

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1017 dnia: Lutego 15, 2013, 09:24:07 pm »
0
Film oglądałam :P

Offline Duffowa

• Atittude
  • Respect: +1027
« Odpowiedź #1018 dnia: Lutego 15, 2013, 09:36:31 pm »
0
ostatnio niestety nie miałam czasu czytać, ale w końcu muszę się zmobilizować do ogarnięcia zaległości, w tym Milczącej Dziewczyny przecudownej Tess Gerritsen, którą to autorkę gorąco polecam :D

Offline duff_wife

• Atittude
  • Respect: +22
« Odpowiedź #1019 dnia: Lutego 15, 2013, 10:10:04 pm »
0
Canis ja mam zamiar obejrzeć : ) ale pomyślałam że najpierw przeczytam : ) chociaż i tak oczami wyobraźni widzę i "słyszę" Dana :D

Tess Gerritsen jest jedną z moich ulubionych autorek :D seria Rizzoli i Isles jest super : ) Czekam aż pojawi się nowa książka z tej serii "Last to Die" ale nie wiem kiedy w Polsce będzie...

fTOP 5 (Plagiaty, zapożyczenia, inspiracje, cytaty w muzyce)

Zaczęty przez guest211

Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 24198
Ostatnia wiadomość Maja 14, 2014, 02:24:58 pm
wysłana przez Tymeg