Autor Wątek: Tatuaże/Piercing  (Przeczytany 287930 razy)

Offline eXtreme

• Atittude
  • sick love never dies!
  • Respect: +218
Odp: Tatuaże/Piercing
« Odpowiedź #900 dnia: Sierpnia 16, 2014, 01:05:01 pm »
0
Ja akurat jestem przeciwnikiem tego rodzaju formy "określania się" głównie z jednego powodu - blokuje możliwość podjęcia pracy w wielu zawodach. W widocznym miejscu opada "poważniejsza" praca w administracji, w każdym miejscu - praca w służbach (tam psychotesty weryfikują każdy aspekt życia :D). Niestety wg mnie długo się to jeszcze nie zmieni...

Offline Pyra

• Prywatny Alkomen Goldie
  • Better
  • ... i don't believe there's no reason ...
  • Respect: +383
« Odpowiedź #901 dnia: Sierpnia 16, 2014, 04:03:39 pm »
+1
Kiedyś patrzyłem pod tym kątem, teraz już nie. Być może dlatego, że pracuję tam gdzie pracuję, a tam nie zwraca się już uwagi na tatuaże. Ostatnio widziałem lekarza, który miał wytatuowane przedramiona i nie zdziwiło mnie to jakoś.

A tatuaż owszem, jest dla mnie jakąś formą wyrażenia się, tyle, że tylko i wyłącznie dla samego siebie. Wspominałem wcześniej, że nie robię tatuażu dlatego, że ma się komuś podobać. Ma się podobać mnie, a co ludzie o tym myślą mało mnie już obchodzi :) Ale zawsze miło usłyszeć, że komuś podoba się mój tatuaż :D
- Nice boys don't play rock and roll... -

Offline eXtreme

• Atittude
  • sick love never dies!
« Odpowiedź #902 dnia: Sierpnia 16, 2014, 08:44:26 pm »
0
Dlatego gratuluję Ci odwagi w podjęciu takiej decyzji już w tym wieku :)

Offline Pyra

• Better
« Odpowiedź #903 dnia: Sierpnia 17, 2014, 12:31:55 pm »
+1
Nie wiem czy to bardziej kwestia odwagi czy tego, że coraz bardziej mam w pompie cały świat :D

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #904 dnia: Sierpnia 17, 2014, 12:46:07 pm »
0
Ha, widzisz Pyra, nie wiem czy to kwestia płci czy czegoś, ale jak ja wygłosiłam w tym temacie taki pogląd to zostałam porównana do "dziecinnej gimnazjalistki", więc ciesz się, chłopie, że ludzie Twoją decyzję i poglądy szanują :lol:

Ja się też zastanowiłam nad kwestią wieku. Co ma do tego wiek? Pewnie tylko to, że nie wiadomo, gdzie nas rzuci los. Ale jak długo można odkładać decyzję o tatuażu? Do emerytury? Żeby nieprzychylny tatuażom świat mógł mieć nadzieję, że się rozmyślę? :P A jeśli zdarzy mi się zejść z tego świata przed emeryturą to nigdy się własnym tatuażem nie nacieszę :P ;) Jeśli to jest dla kogoś marzenie to uważam, że nie ma po co czekać z realizacją. A wszystkie ewentualne późniejsze problemy? Da się je jakoś rozwiązać. Jak już napisałam na fejsie, od kiedy mam tatuaż w miejscu, w którym mam widzę jak bardzo jest to miejsce nierzucające się w oczy i niewidoczne, mimo że przed jego zrobieniem mogło się wydawać inaczej. Nie żałuję tej decyzji, prawdopodobnie nigdy nie będę żałować. Ale chciałabym w swoim życiu trafiać tylko na tolerancyjnych ludzi, a w pracy na takich, którzy oceniać będą moje umiejętności, a nie fakt, że na wewnętrznej stronie lewego nadgarstka mam wytatuowane kilka kresek na krzyż. No coż, utopijne wizja świata by Canis.
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Pyra

• Better
« Odpowiedź #905 dnia: Sierpnia 17, 2014, 07:07:12 pm »
+1
Nawet jeżeli zostanę zjechany od "dziecinnego gimnazjalisty",  to patrz mój poprzedni post :D

Offline eXtreme

• Atittude
  • sick love never dies!
« Odpowiedź #906 dnia: Sierpnia 18, 2014, 01:02:20 am »
0
Odpowiedni czas na tatuaż? Gdybym był ich zwolennikiem to z pewnością poczekałbym na "wyrażanie siebie" do czasu stabilizacji życiowej. Poukładane sprawy osobiste, pewność zawodowa, odpowiednie zaplecze i dopiero realizacja swoich zachcianek. Choćby to miało trwać 20, 30 czy 40 lat. Nieważne, byle nie w tym wieku, nie w czasach gdy będąc jeszcze nie do końca pewny przyszłości trafić na świetną propozycję i usłyszeć, że wszystkie warunki spełnione, wsio ok ale... moja "zachcianka" mnie eliminuje momentalnie. To nie są trampki które można zdjąć, czy też mały kolczyk do wyjęcia.
Także ja w wieku 26 lat w wyborze "określanie siebie lecz zamknięcie przy tym wielu furtek" a "rezygnacja z zachcianek ale dostęp do wszystkiego" wybieram to drugie ;) ale to ja :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2014, 01:06:00 am wysłana przez eXtreme »

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #907 dnia: Sierpnia 18, 2014, 10:59:41 am »
0
Ale dlaczego od razu zakładasz, że to zamknie komukolwiek jakiekolwiek furtki? Pyry tatuaż jest praktycznie niewidoczny, przecież na stanowiskach, o których Ty myślisz nie pracuje się bez koszuli. A u mnie wystarczy zasłonić go bransoletką (sprawdzone). Co nie zmienia faktu, że nie wszyscy muszą aspirować do takich pozycji. No i dalej nie rozumiem jak psychotesty mogą wykazać to, że mam tatuaż.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2014, 11:29:15 am wysłana przez Canis_Luna »

Offline Pyra

• Better
« Odpowiedź #908 dnia: Sierpnia 18, 2014, 02:08:52 pm »
0
ale to ja :)

Dlatego szanuję Twoje zdanie, mimo, że moje jest zupełnie inne :)

Offline eXtreme

• Atittude
  • sick love never dies!
« Odpowiedź #909 dnia: Sierpnia 18, 2014, 02:58:21 pm »
0
Ale dlaczego od razu zakładasz, że to zamknie komukolwiek jakiekolwiek furtki? Pyry tatuaż jest praktycznie niewidoczny, przecież na stanowiskach, o których Ty myślisz nie pracuje się bez koszuli. A u mnie wystarczy zasłonić go bransoletką (sprawdzone). Co nie zmienia faktu, że nie wszyscy muszą aspirować do takich pozycji. No i dalej nie rozumiem jak psychotesty mogą wykazać to, że mam tatuaż.
Zapytają Cię o to wprost. Jesteś w jakimś stopniu "nie czuła" na pewnego rodzaju ból, skoro zdecydowałaś się świadomie na zabieg, który taki ból wywołuje. A wiec możesz gdzieś tam w środku w pewnym momencie nie odczuć "stanu" drugiej osoby. Wiem jak to brzmi, ale nie łatwo to tak wprost opisać. Np. w mojej pracy było to też brane pod uwagę, bo jako osoba która zdecydowałaby się "zadawać sobie ból" przez tatuaż mógłbym kiedyś olać osobę z jakimiś objawami (bo wg mnie to byłoby nic takiego itp, a jak wiadomo czasem błahostka prowadzi później do czegoś poważniejszego). Jest to po prostu powiązane między sobą, dlatego tak bardzo (niestety) biorą po uwagę wyniki psychologiczne przy pracy w służbach i jednostkach z nimi powiązanymi. Nie ważne gdzie jest ten tatuaż i czy jest widoczny czy nie. A w administracji? Hmm, bo tak jak już zauważyliśmy wszyscy, wciąż jest obecna myśl "niegdysiejsza", że z tatuażem to nie bardzo, bo... no właśnie, zawsze dyrektorzy wydziałów i placówek znajdują na to jakieś wytłumaczenie. Oczywiście nie wszyscy, ale jednak to wciąż nie myślenie "naszego pokolenia". ;)
Dla przykładu znajoma w urzędzie ma wytatuowane ptasie pióro na stopie (na podbiciu). I "poproszono ją" aby w pracy to zakrywała (skarpety, rajstopy lub nie odkrywane buty). Także sami widzicie..

Offline Pyra

• Better
« Odpowiedź #910 dnia: Sierpnia 18, 2014, 03:08:13 pm »
0
Fakt, wszystko zależy od ludzi "wyżej". Na własnym przykładzie mogę jednak podać, że gdy pracowałem jako kelner nosiłem koszulę z krótkim rękawem, było lato, więc w długim zbyt gorąco. Tatuaż na moim ramieniu był widoczny prawie cały i nigdy nikt nie zwrócił na to uwagi ;)

Ta sama sytuacja była kiedy odbywałem staż w Urzędzie Skarbowym, koszula z krótkim rękawem i nikt się nie czepiał tatuażu. Zarówno przełożeni jak i petenci. Tak więc wszystko zależy od tego z kim masz do czynienia ;)

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #911 dnia: Sierpnia 18, 2014, 03:38:45 pm »
0
Jeśli ktoś poprosi mnie, aby go zakrywała to nie będę miała z tym problemu, zrozumiem to i spełnię prośbę. Co do bólu - powiedzmy, że mniej więcej rozumiem, co chciałeś napisać, ale myślę, że wystarczy zwykła empatia, aby nie olewać błahostek. Znam się na tyle, że zareagowałabym na każde "wołanie o pomoc", bo staram się zawsze pomagać lub okazywać zainteresowanie i nigdy nie łączyłam tego z robieniem sobie tatuaży. Ludzka psychologia potrafi mnie zadziwić :P tak czy siak jestem przekonana, że nie zbagatelizowałabym nikogo, gdybym pracowała na stanowisku, które wymaga okazywania empatii.

Ja w kontaktach z moją panią dyrektor również nie miałam problemów z tatuażem. Może to dlatego, że jej mąż też ma tatuaż :P
Pyra, nie wiedziałam, że masz jeszcze jakiś. A może wiedziałam tylko nie pamiętam. Weź, pokaż :P

Offline hkt

• Atittude
  • I would've thought you could be more of a man
  • Respect: +941
« Odpowiedź #912 dnia: Sierpnia 18, 2014, 08:25:47 pm »
0
Gdzie pracujesz Extreme? Jestem ciekawy co to za stanowisko :P
Powyższy post jest zgodny z tematem.

Offline Pyra

• Better
« Odpowiedź #913 dnia: Sierpnia 19, 2014, 12:22:43 pm »
0
http://zapodaj.net/f61c6671081aa.jpg.html

Do góry nogami bo nie wiedziałem jak zrobić zdjęcie :P

"Bass guitar" z chińskiego ;) Potwierdzone nawet przez Chińczyka, także żadnych nudli z kurczakiem sobie nie wytatuowałem :) A robiony był jakoś krótko przed moją 18-tką :P

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #914 dnia: Sierpnia 19, 2014, 03:19:32 pm »
+1
Tatuaże nie dyskwalifikują przy rekrutacji do służb podległych ministrowi spraw wewnętrznych. Jeśli ktoś ma tatuaż(e) i nie jest/są on(e) na głowie/obraźliwe/niezgodne z prawem/rasistowskie itp. to bez problemu się przechodzi. Polecam rozporządzenie z 1991r. o komisjach lekarskich. Na badaniu komisji lekarskiej, lekarz bada tatuaże jedynie pod kątem ewentualnych chorób skóry i węzłów chłonnych z tym związanych i możliwością zakażenia przy samym tatuowaniu. Jeżeli są blizny (pooperacyjne, po tatuażach itp.) to dyskwalifikują one dopiero wówczas, gdy przeszkadzają w noszeniu umundurowania. Przy testach psychologicznych owszem, jeśli masz tatuaż to dostajesz więcej pytań, bo badają bardziej szczegółowo. Z tym bólem, to chodzi bardziej o to, że możesz mieć skłonności do samookalecznia się = zaburzenia psychiczne, a nie o brak empatii. Ale to też jest zawarte w zestawie pytań. Jedyne co, to w służbie więziennej raczej nie są wskazane tatuaże na rękach.