Autor Wątek: Studia, edukacja, egzaminy i takie tam...  (Przeczytany 228775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gloomy

• Global Moderator
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1132
Odp: Studia, edukacja, egzaminy i takie tam...
« Odpowiedź #1425 dnia: Lutego 01, 2017, 11:40:54 pm »
0
Na shoucie jakieś dyskusje widziałem o studiach, a że sesja w pełni to pewnie wiele osób zamiast nauki będzie chciało poopowiadać o tym ile to tej nauki mają :D może też osoby, które wcześniej pisały w tym wątku gdzie się dostały, opowiedzą o swoich postępach w tej dziedzinie? ;)
ja obecnie jestem na trzecim roku kierunku związanego z prawem i ekonomią, chociaż powinienem już być na pierwszym roku drugiego stopnia...no ale cóż, życie i...ktoś musiał paść ofiarą systemu, padło na mnie ;)
jeszcze tylko kilka miesięcy, obrona, i koniec ze stacjonarnymi studiami. Rok temu, gdy powtarzałem rok, ale wszystko miałem przepisane, poszedłem do pracy na pełen etat, a nie tylko dorywczo kiedy nie kolidowała mi ze studiami, i teraz po powrocie na uczelnię się nie mogę odnaleźć. Drugi stopień planuję robić zaocznie, bo dla mnie studia dzienne stały się w większości stratą czasu...
Naje 2017: Najlepszy avatar; Dobry duszek forum; Ulubiona osoba funkcyjna

Offline Hollywood*Rose

• Knockin On Heavens Door
  • It's 18 and life to go
  • Respect: +305
« Odpowiedź #1426 dnia: Lutego 02, 2017, 02:28:58 pm »
0
Ja się zgłaszam do opowiada, w sumie jest o czym :sorcerer:
@gloomy, jaki to kierunek związany z prawem i ekonomią? Brzmi interesująco ;)
Ja jestem na pierwszym roku II stopnia finansów i rachunkowości. Nie byłoby w tym nic zbytnio ciekawego, gdyby nie to, że licencjat zrobiłam z zarządzania kulturą i mediami :v Polecam system boloński - zero rozszerzonej matmy w liceum, zero jakiejkolwiek matmy na I stopniu, po czym nagle bez egzaminów wstępnych i bez dublowania licencjata, ale za to z przeprowadzką w międzyczasie, studiuję sobie finanse, a co. Wszystko oprócz sesji bardzo mi się podoba na nowym kierunku :D Dzisiejszym egzaminem skończyłam maraton energetyków, czekolady, ksero i zakreślaczy (no przynajmniej tymczasowo skończyłam). Dla mnie z kolei tylko studia dzienne - pracę w to i tak wkręcę, a ja studiować po prostu lubię, więc wolę gdy mam podporządkowywać swoje plany pod uczelnię, a nie uczelnię pod wszystko inne.

Not in this lifetime

Offline gloomy

• Global Moderator
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1132
« Odpowiedź #1427 dnia: Lutego 02, 2017, 03:32:05 pm »
0
@Hollywood*Rose uwaga, bo zabrzmi odkrywczo..."kierunek prawno-ekonomiczny"  :lol:

plusy: ekonomię mam we krwi, bo mama księgowa, a prawo mnie po prostu ciekawi. Tak więc poznałem podstawy obu tych dziedzin, na pewno czuję się mądrzejszy i pewniejszy przy różnego rodzaju sprawach.
minusy: zajęcia odbywają się na dwóch uczelniach, ekonomicznej i na wydziale prawa, no i państwo wykładowcy z wydziału prawa wymagają od nas tej samej wiedzy, tych samych umiejętności, co od studentów prawa...a po tym kierunku nie mogę mieć aplikacji, nawet radcowskiej, toteż jest wielce prawdopodobne, że nie wykorzystam umiejętności z dziedziny prawa, które nabyłem, przydadzą mi się może do "Jeden z dziesięciu" ;) no i do zabłyśnięcia wśród znajomych i przy rodzinnym stole :D
Naje 2017: Najlepszy avatar; Dobry duszek forum; Ulubiona osoba funkcyjna

Offline Sanokhs

• Right Next Door To Hell
  • Respect: +124
« Odpowiedź #1428 dnia: Lutego 02, 2017, 05:36:35 pm »
0
Jest ktoś tutaj po sgh albo słyszał jakieś opinie o tej uczelni? :)

Offline Hollywood*Rose

• It's 18 and life to go
« Odpowiedź #1429 dnia: Lutego 02, 2017, 06:11:32 pm »
0
Hm, no przynajmniej jak mówisz co studiujesz to nie ma niedomówień @gloomy :lol: Połączenie ciekawe i typowo w odpowiedzi na rynek pracy. A z prawniczymi przedmiotami to tak chyba wszędzie.. i na poprzednim i na aktualnym kierunku też poznałam ten ból. Ale zawsze potem możesz zarzucić jakąś paremią i od razu człowiek ma tak +50 do rispektu jak używa łaciny :D

Not in this lifetime

Offline różanopalca

• "A więc, kanalie: evviva l'arte!"
  • Respect: +171
« Odpowiedź #1430 dnia: Lutego 02, 2017, 08:20:54 pm »
0
Ja z kolei po 2 latach przerwy w studiowaniu i po gorących obietnicach i zaklęciach, że studia już nigdy nie zdominują mi życia i nie pójdę za żadne skarby na dzienne... Poszłam na dzienne i pracuję na pełen etat - logicznie, nie?  :lol:. Tak, tak. Pracuję codziennie (bez weekendów) od 9.00 do 17.00 i robię stacjonarnie magisterkę. Kierunek i uczelnia taka sama jak u Holly na lic. :lol: Dochodzę teraz do wniosku, że jestem już za stara i zbyt zmęczona na takie wybryki, ale jakoś to ciągnę i co więcej, to jeszcze mnie ciągną na doktorat (no way!). A jutro właśnie mam egzamin i stwierdzam, że jak ta sesja szybko się nie skończy, to jeszcze zostanę newsmanem na ntsie  :lol:
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2017, 08:24:35 pm wysłana przez różanopalca »
"Wszakże astronomowie i na słońcu dopatrują pewnych niejasności!" - Miciński

Offline Hollywood*Rose

• It's 18 and life to go
« Odpowiedź #1431 dnia: Lutego 02, 2017, 09:27:00 pm »
0
Spoko, przy studiach w IKUJu to można nawet na trzy etaty pracować i skończyć drugi kierunek, a w międzyczasie zahaczyć o Erasmusa w Espanii, potwierdzone info :lol: Ale im człowiek dalej tym bardziej zdaje sobie sprawę, że nieważne, czy poświęcisz na naukę 3h przed egzaminem, 3 dni czy w ogóle będziesz pilny cały semestr. Na końcu i tak albo z fartem albo bez..

Not in this lifetime

Offline różanopalca

• "A więc, kanalie: evviva l'arte!"
  • Respect: +171
« Odpowiedź #1432 dnia: Lutego 02, 2017, 09:38:49 pm »
0
Właśnie ze względu na swobodę wybrałam te studia. Jestem na takim etapie, że to praca jest dla mnie priorytetem :). Ale na pewno nie zrezygnowałabym ze zrobienia magisterki.
"Wszakże astronomowie i na słońcu dopatrują pewnych niejasności!" - Miciński

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3576
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #1433 dnia: Września 07, 2025, 04:28:18 pm »
0
Odkurzam stary temat przy okazji dwóch zmian, które mogą dotyczyć Wasze "pociechy"  :P w najbliższych latach.
1) edukacja zdrowotna
2) ograniczenie lekcji religii w szkole do jednej, wyrzucenie oceny z religii ze średniej, lekcja religii tylko na pierwszej lub ostatniej godzinie

Co sądzicie? Proszę o kulturalną wymianę opinii. Nie chodzi o to, żebyśmy się tu pozabijali, tylko porozmawiali.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1805
« Odpowiedź #1434 dnia: Września 07, 2025, 08:29:51 pm »
0
1) edukacja zdrowotna - zamysł jest ok. W tym chorym świecie powinniśmy umieć zadbać o swoje zdrowie na różnych płaszczyznach.
2) religia na ostatniej lub pierwszej lekcji. Tak powinno być OD ZAWSZE. Kurczę, myślałem, ze ostatecznie ta jedna lekcja nie przejdzie bo chyba mamy takie ustalenia w konkordacie. Ale mogłem się mylić.

Pozdrawiam wszystkich rodziców. Ja w tym roku będę miał na wokandzie nauczanie w klasie 3 i 6 :)
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
15.07.06, 27.09.10, 11.07.12, 20.06.17, 12.07.25
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3576
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #1435 dnia: Września 08, 2025, 09:14:57 am »
0
W konkordacie, tak mi podpowiada AI, nie ma wyszczególnionej liczby godzin religii w szkole. Inna sprawa, że konstytucja nakazuje władzom państwowym dogadanie się w kwestii zmian dotyczących religii w szkole dogadanie się z władzami kościelnymi i wypracowanie kompromisu, a to nie pykło.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2314
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #1436 dnia: Września 08, 2025, 09:35:48 am »
0
Edukacja zdrowotna - starszego zapisałem, ale programu tak naprawdę nie znam. Jak będzie coś mądrego to niech chodzi. W moich czasach nikt z dziećmi o zdrowiu zarówno fizycznym jak i psychicznym nie rozmawiał. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo zajęcia ma prowadzić WF-ista, a powinien chyba psycholog. Zobaczymy - generalnie uważam, że to krok w dobrym kierunku, ale jak wyjdzie w praktyce to się okaże.

Z religii swoje dzieciaki wypisałem w pełni świadomie. Od tego roku po wnioskach rodziców szkoła tak ułożyła plan, że religia jest pierwsza albo ostatnia, a nie w środku zajęć.

Offline daub

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Unra go mać!
  • Respect: +1588
« Odpowiedź #1437 dnia: Września 08, 2025, 12:58:31 pm »
0
W konkordacie,nie ma wyszczególnionej liczby godzin religii w szkole
Dokładnie. Tam nie ma tego.
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19980510318/O/D19980318.pdf
art. 12 jest fajny:
Artykuł  12
1.
Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę tolerancji, Państwo gwarantuje, że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz przedszkola, prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej, organizują zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych.
2.
Program nauczania religii katolickiej oraz podręczniki opracowuje władza kościelna i podaje je do wiadomości kompetentnej władzy państwowej.
3.
Nauczyciele religii muszą posiadać upoważnienie (missio canonica) od biskupa diecezjalnego. Cofnięcie tego upoważnienia oznacza utratę prawa do nauczania religii. Kryteria wykształcenia pedagogicznego oraz forma i tryb uzupełniania tego wykształcenia będą przedmiotem uzgodnień kompetentnych władz państwowych z Konferencją Episkopatu Polski.
4.
W sprawach treści nauczania i wychowania religijnego nauczyciele religii podlegają przepisom i zarządzeniom kościelnym, a w innych sprawach przepisom państwowym.
5.
Kościół Katolicki korzysta ze swobody prowadzenia katechezy dla dorosłych, łącznie z duszpasterstwem akademickim.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Na zdjęciu nie jest Magda Gessler, tylko R. Baggio
  • Respect: +975
« Odpowiedź #1438 dnia: Września 08, 2025, 07:21:33 pm »
+1
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo zajęcia ma prowadzić WF-ista, a powinien chyba psycholog.
Sport to zdrowie, ja nawet ostatnio byłem na tych badaniach kontrolnych, na szczęście wszystko dobrze, ale na konsultacje z lekarzem rodzinnym poszedłem i zapytanie czy uprawiam jakiś sport było i to zalecała, żeby mieć dobrą starość. Więc tak uważam, że W-F powinien być edukacją zdrowotną.

Offline Tymeg_2

• Atittude
  • Respect: +337
« Odpowiedź #1439 dnia: Września 09, 2025, 12:58:32 pm »
0
Na religię syn przestał chodzić parę lat temu.
Edukacja zdrowotna - pierwszą lekcję miał wczoraj. Prosił, żeby go wypisać, bo mało dzieci przyszło i jeszcze nikogo z jego klasy.

Moje zdanie jest takie, że powinien być to przedmiot obowiązkowy, ale konserwy z PSLu stanęły okoniem. Szkoda.
Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn

PRZENIESIONY: Takie pytanie takie

Zaczęty przez krelke

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2953
Ostatnia wiadomość Grudnia 05, 2010, 07:12:27 pm
wysłana przez krelke