Autor Wątek: Studia, edukacja, egzaminy i takie tam...  (Przeczytany 222121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
Odp: Studia, edukacja, egzaminy i takie tam...
« Odpowiedź #1335 dnia: Kwietnia 15, 2013, 09:19:07 pm »
0
Żeby się dostać w tym roku trzeba było napisać podstawową maturę w okolicach 100% albo rozszerzenie w okolicach 70%, czyli progi, szczególnie pierwszy z wymienionych, zdecydowanie do przejścia.
Rozszerzenie z informatyki na 70% to próg do przejścia? To cholernie wysoki próg, największy mózg informatyczny spośród moich znajomych ledwo się wyciągnął na 72%, choć po tym, co on potrafił sądziliśmy, ze taka maturka to dla niego pikuś. Mój nauczyciel od informatyki napisał sobie tak dla sprawdzenia jakąś maturkę z 2009 czy 2010 - 78%. Informatyka rozszerzona to najtrudniejsza matura w ogóle, jak się nie jest dobrym w programowaniu, to nie ma co nawet startować.

A zresztą, raczej nie ma co tu mówić o progach, bo zadeklarowanych matur już dawno nie można zmieniać, zdaje się w lutym była ostatnia możliwość zmiany przedmiotów. Trzeba kombinować z geografią i matematyką, a to z miejsca eliminuje nam wszystkie kierunki techniczne.

Ja gdybym miał możliwość (czyt. gdybym ogarniał fizykę), to chętnie bym poszedł na telekomunikację, podobno ciekawy i przyszłościowy kierunek. Ogólnie znajomi bardzo sobie chwalą energetykę, w dodatku branża zdecydowanie na fali wznoszącej, energetyka to przyszłość. No i mam koleżankę na inżynierii środowiska, bardzo jej sie podobało jakiś czas temu, przedmioty masz chyba odpowiednie, jakieś zacięcie artystyczne też do tego jest raczej potrzebne. To tyle z ciekawszych kierunków, jakie mi przychodzą do głowy, po których nie jest się wykładowcą chemii w Tesco.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2013, 09:22:05 pm wysłana przez CC »
Geoff Fuckin' Tate!

Offline balumala

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Knockin On Heavens Door
  • Respect: +290
« Odpowiedź #1336 dnia: Kwietnia 15, 2013, 09:27:37 pm »
0
Mówiłam o maturze z matematyki, a nie informatyki, bo to jest kierunek bardziej matematyczny niż informatyczny. Ale faktycznie, nie sprecyzowałam. I tak, uważam że powyżej 90% z podstawowej matematyki nie jest trudne do osiągnięcia :) Słyszałam o maturach z informatyki dużo rzeczy i wszyscy, tak jak Ty, mówią że to bardzo, bardzo trudny egzamin.

Canis, zgadzam się z Tobą w pełni, jak ktoś bardzo chce i się stara zakręcić w odpowiednim miejscu, to znajdzie pracę po każdych studiach.

Offline nada.jonna

• Paradise City
  • Respect: +169
« Odpowiedź #1337 dnia: Kwietnia 15, 2013, 09:31:11 pm »
0
Ale Twoje pytanie jest podchwytliwe, bo moja wymarzona praca nie ma nic wspólnego z moimi studiami, mimo, że studiowałam to co chciałam :)

Możesz zdradzić jaka to praca?  :D

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
« Odpowiedź #1338 dnia: Kwietnia 15, 2013, 09:39:36 pm »
0
Z matematyki to jasne, 100% z podstawy nie jest żadnym problemem dla nikogo, jeśli się jako tako potrafi myśleć. Pisałaś o informatyce, to z góry założyłem, ze chodziło o maturę z informatyki.
Geoff Fuckin' Tate!

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #1339 dnia: Kwietnia 15, 2013, 09:40:13 pm »
0
Nie :P To brzmi zbyt niepoważnie, żeby mówić o tym publicznie ;) :P
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline balumala

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +290
« Odpowiedź #1340 dnia: Kwietnia 15, 2013, 09:44:21 pm »
+1
E tam niepoważnie, ja bym chciała być muzykiem, a też studiuję to, co chciałam :P

CC, przepraszam za nieporozumienie, nieuważnie pisałam o progu i nie zaznaczyłam o jaki przedmiot chodzi.

Offline Kurczak

• Paradise City
  • Respect: +104
« Odpowiedź #1341 dnia: Kwietnia 16, 2013, 12:07:47 am »
0
Z matematyki to jasne, 100% z podstawy nie jest żadnym problemem dla nikogo, jeśli się jako tako potrafi myśleć. Pisałaś o informatyce, to z góry założyłem, ze chodziło o maturę z informatyki.
Żeby było zabawniej, z tego co się orientowałem wybierając studia, matura z informatyki na kierunek informatyka była honorowana chyba tylko na Politechnice Wrocławskiej (nie wiem jak się sprawa ma na uniwerkach, bo byłem nastawiony na polibudę) :)
Patafiaństwo się szerzy...

Offline Duffinka

• Atittude
  • I'm just a dreamer - I dream my life away
  • Respect: +477
« Odpowiedź #1342 dnia: Kwietnia 16, 2013, 07:56:23 am »
0
No i mam koleżankę na inżynierii środowiska, bardzo jej sie podobało jakiś czas temu, przedmioty masz chyba odpowiednie, jakieś zacięcie artystyczne też do tego jest raczej potrzebne.
Fakt, rysowania jest, chociaż nie jakiegoś bardzo skomplikowanego. Najpierw "bawisz się" na rysunku technicznym, potem przerzucisz setki profili terenu, ale "zabawa" zaczyna się dopiero po trzecim roku. Rysujesz kanalizacje, wodociągi, oczyszczalnie, czasem jakieś domki (wszystko zależy od specjalizacji). Kierunek mi się podobał jednak gdybym miała wybór raz jeszcze próbowałabym architekturę bądź architekturę wnętrz ;)

No i nie lubię teorii, muszę coś robić nie tylko pisać, wymyślać i rozwiązywać.
Więc sądzę, że kierunki z pogranicza architektury, budownictwa i sztuki są dla Ciebie. ;) Logistyka też by nie była zła i sądzę podobnie jak balumala , że nie byłyby to zmarnowane lata. Nigdzie nie ominiesz teorii jednak tam jest jej na pewno mniej  :)
"Byli jak gang upadłych aniołów, którzy zstąpili na Ziemię by wskrzesić rock'n'rolla"
"Muzyka jest jedyną zmysłową przy­jem­nością poz­ba­wioną zna­mion grzechu. "

Offline Witek

• Administrator
  • Scraped
  • Respect: +500
    • http://bulak.home.pl/blog
« Odpowiedź #1343 dnia: Kwietnia 16, 2013, 08:14:35 am »
0
A jeśli chodzi o moje życie studenckie, to jutro mam kolokwium z całek, których nie umiem
Pewnie jeszcze nie zrobiłaś z 1000 :D

Offline krelke

• Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
« Odpowiedź #1344 dnia: Kwietnia 16, 2013, 11:52:01 pm »
0
Ja proponuję informatykę, skoro matematykę chcesz rozszerzoną zdawać. Chociaż często też przydaje się też zdawana fizyka :)

Nie rób krzywdy...przecież na kiego informatyk? Jak już to na programistę jakiegoś ninje czy coś ;)

Offline Włodi

• aka BigWlo, TheWlo
  • Better
  • Respect: +1050
« Odpowiedź #1345 dnia: Kwietnia 17, 2013, 12:38:51 am »
0
Żeby było zabawniej, z tego co się orientowałem wybierając studia, matura z informatyki na kierunek informatyka była honorowana chyba tylko na Politechnice Wrocławskiej (nie wiem jak się sprawa ma na uniwerkach, bo byłem nastawiony na polibudę) :)

A no to powiem Ci, że nie trzeba było zdawać informatyki ;)

Offline Kurczak

• Paradise City
  • Respect: +104
« Odpowiedź #1346 dnia: Kwietnia 17, 2013, 01:17:26 am »
0
Nie twierdzę, że było trzeba, bo to już kwestia progów, tylko, że w ogóle tam ją brali pod uwagę, a ja tak czy siak wybrałem się na PŁ, gdzie nawet gdybym informatykę zdawał, to i tak mieliby to gdzieś ;)
Patafiaństwo się szerzy...

Offline Witek

• Administrator
  • Scraped
  • Respect: +500
    • http://bulak.home.pl/blog
« Odpowiedź #1347 dnia: Kwietnia 17, 2013, 08:31:40 am »
0
Ja też nie zdawałem informatyki - matematyka i fizyka tylko :)
Nie rób krzywdy...przecież na kiego informatyk? Jak już to na programistę jakiegoś ninje czy coś
To już specjalizacja ;)

Offline slasherr

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1063
« Odpowiedź #1348 dnia: Kwietnia 17, 2013, 03:48:48 pm »
0
No i mam koleżankę na inżynierii środowiska, bardzo jej sie podobało jakiś czas temu, przedmioty masz chyba odpowiednie, jakieś zacięcie artystyczne też do tego jest raczej potrzebne.
Fakt, rysowania jest, chociaż nie jakiegoś bardzo skomplikowanego. Najpierw "bawisz się" na rysunku technicznym, potem przerzucisz setki profili terenu, ale "zabawa" zaczyna się dopiero po trzecim roku. Rysujesz kanalizacje, wodociągi, oczyszczalnie, czasem jakieś domki (wszystko zależy od specjalizacji). Kierunek mi się podobał jednak gdybym miała wybór raz jeszcze próbowałabym architekturę bądź architekturę wnętrz ;)
Sanitarka i zacięcie artystyczne? Jestem na drugim roku i jedyne przedmioty, które wymagały jakiegoś talentu w tej dziedzinie sztuki to geodezja i budownictwo ogólne. No może jeszcze hydrologia. Ale to prawda, że od trzeciego roku jedzie się na projektach praktycznie cały czas. Ogólnie przez pierwsze 2 lata (przynajmniej na polibudzie warszawskiej) jest odsiew i bez podstaw z maty, fizy, chemii i biologii człowiek daleko nie zajdzie ;)

Offline Duffinka

• Atittude
  • I'm just a dreamer - I dream my life away
  • Respect: +477
« Odpowiedź #1349 dnia: Kwietnia 17, 2013, 10:54:08 pm »
0
To Ty też "kanalarz" ;) Co prawda ja nie na polibudzie, ale na  UR, ale przyznaję odsiew był. Na 1 roku 70 osób poszło z majcy (po 3 semestrze 36 warunków), fizyka trochę mniej wyeliminowała (a raczej ludzie odpadli z tego i z tego). Potem zaczynają się tzw. belki czyli wytrzymka rozłożona u nas na 2 oddzielne przedmioty, które też wyeliminowały sporą część osób. Potem dało się przeżyć :D
No fakt, stricte zacięcia artystycznego nie trzeba, ale zamiłowanie do rysowania jednak się przydaje :)
I przyznaję bez podstaw będzie ciężko zwłaszcza, że przeskok z poziomu liceum do poziomu na studiach jest naprawdę duży.
"Byli jak gang upadłych aniołów, którzy zstąpili na Ziemię by wskrzesić rock'n'rolla"
"Muzyka jest jedyną zmysłową przy­jem­nością poz­ba­wioną zna­mion grzechu. "

PRZENIESIONY: Takie pytanie takie

Zaczęty przez krelke

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2923
Ostatnia wiadomość Grudnia 05, 2010, 07:12:27 pm
wysłana przez krelke