Chyba najszersze znaczenie ma tutaj słowo "znajomy". Bo znajomy to ktoś kogo znamy, wiemy jak się ta osoba nazywa, czym się zajmuje i od czasu do czasu zapytamy się "cześć co słychać". Tu do tej grupy trzeba chyba zaliczyć wszystkich z pracy, ze szkoły, z którymi nie mamy zbyt częstego kontaktu i ograniczamy się do codziennego "Cześć" gdzieś na korytarzu. Ze znajomymi nie wdajemy się w głębsze relacje. Znajomości internetowe też bym podpiął pod tą grupę. Bo chociaż mamy wspólne tematy to nie znamy tych osób w "realu" i nie wiemy czy można na takiego kogoś liczyć.
Kolega to z kolei osoba z którą kontaktujemy się często, z racji wspólnych obowiązków, pasji, sposobu spędzania wolnego czasu, podobnego poczucia humoru. Kolega to taki ktoś z kim się i napijesz i pogadasz, ale nie opowiadasz mu wszystkiego ze szczegółami. I tu akurat staż ile się kogoś zna chyba nie ma znaczenia, bo można znać kogoś tydzień i dogadywać się lepiej niż z niejednym długoletnim znajomym.
A przyjaciel to bliska osoba, której można się zwierzyć ze swoich problemów i liczyć na wsparcie jeżeli będziemy takiego potrzebować. Przyjaciel to bardzo bliska i zaufana postać, którą najpierw trzeba brzydko mówiąc sprawdzić w różnych sytuacjach życiowych. To są najczęściej długoletnie relacje oparte na zaufaniu i akceptacji wzajemnych zalet i wad. W sumie poza rodziną ja znam 4 osoby o których mogę powiedzieć, że zawsze mogę na nich liczyć w każdej sytuacji.