Gdyby Hołownia znał prawo nakazałby zatrzymanie Brauna na gorącym uczynku, bo z tego, co wiem w takiej sytuacji nie można zasłonić się immunitetem.
Bardziej chodziło o to, że min. Holownia złożył zawiadomienie do Prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez Brauna z tytułu artykuły 155 KK:
"§ 1.
Kto złośliwie przeszkadza publicznemu wykonywaniu aktu religijnego kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2.
Tej samej karze podlega, kto złośliwie przeszkadza pogrzebowi, uroczystościom lub obrzędom żałobnym."
Wilk wyjaśnia, że to nie jest święto religine tylko historyczne co wyjaśnione jest na stronie Muzeum historii żydów (i żeby było jasne ja sam wcześniej myślałem, że jest to święto religijne). Nie jest też związkiem o uregulowanej sytuacji prawnej. Innym słowy ten artykuł nie może być podstawą do zawiadomienia do prokuratury za ten czyn.
Braun został wykluczony z obrad Sejmu, bez podstawy prawnej. Zgodnie z regulaminem (Artykuł 155) z obrad parlamentu można wykluczyć posła jeżeli je zakłuca. Tu akurat czegoś takiego nie miało miejsca, więc i tutaj nie było podstawy prawnej, żeby go wykluczać z tych obrad (a akurat Marszałek powinien nie tylko znać, ale i rozumieć regulamin Sejmu). Sam Wilk w tym filmie nazywał Hołownię nieukiem patentowanym.
@Bluebird: Nie mówię, że Polska ma być ateistyczna
Ja wiem, że nigdy tak nie twierdziłeś, że Polska ma być ateistyczna, naprawdę umiem czytać ze zrozumieniem. Nie zmienia to faktu, że mamy inne zdanie na ten temat
A tak Braun gra uciśnionego, a tak naprawdę gra o wpływy lub na podział Konfederacji, bo skoro świece chanukowe są od 17 lat w Sejmie, to nie wierzę, że teraz nagle się obudził i zadziałał. Tym bardziej, że ostatnio wywalony z Konfederacji został też jego kumpel Korwin-Mikke. Jakby wywalili i Brauna to zostanie im 3 % poparcia.
Tego samego dnia, co Braun zgasił hanukę Korwin ogłosił powstanie nowej partii. Nie wiem jakie realację łączą prywatnie Korwina i Brauna, więc nie wiem czy są "kumplami" (bardziej bym się spodziewał, że nie są).