Po rewanżu z PSG nie mam w tym temacie żadnych wątpliwości drogi
@pol159 @Bluebird:
Błędy sędziowskie były, są i, niestety, chyba będą jeszcze jakiś czas zmorą futbolu. Jestem za powtórkami video. Ale z pomocą sędziego, czy bez niego - Real grając w 12 na 11 prędzej, czy później wygrałby ten mecz. Niesmak jest, tylko co z tego? Jestem równie zniesmaczony jak kibice Barcelony byli po spotkaniu z PSG
Dziś o tym pamiętamy, za chwilę będą kolejne mecze, kolejne, podejrzewam, że nawet większe błędy sędziowskie, niekoniecznie na korzyść Realu.
A puchar i tak zapewne zgarnie Madryt, tyle, że nie ten biały.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Czytałem jedną z analiz sędziowskich i tak
1) karny dyskusyjny, ale ok, moim zdaniem był karny, chociaż Robben swoje dodał
2) "Najpierw asystent nie dostrzegł minimalnej pozycji spalonej Roberta Lewandowskiego, gdy piłkę klatką piersiową zgrywał mu Thomas Mueller, a Sergio Ramos wtrącając się w akcję gości wpakował futbolówkę do swojej bramki." Nie jestem w stanie odnieść się do tej sytuacji, bo już jej nie widziałem.
Po tych dwóch sytuacjach widać, że sędzia nie był stronniczy, ale po prostu w słabej dyspozycji, dlatego nie dziwią kolejne interwencje - druga żółta dla Vidala za faul, którego nie było ( faul na drugą żółtą był znacznie wcześniej, o czym już wspominałem ), rzekoma* druga żółta dla Casemiro ( tego akurat juz nie widziałem, bo przestałem oglądać mecz tuż przed bramką wyrównującą ), potem dwie bramki Ronaldo z rzekomych* spalonych.
* nie widziałem, stąd słowo rzekomy, żeby nie było
Jestem, jak zawsze, za analizą video i mam nadzieję, że doczekam dnia, kiedy zostanie wprowadzony. Ten mecz tego nie zmienił.
Mało tego. Gdybyśmy w tym meczu mieli do czynienia z zapisem video, to pewnie zostałby rozstrzygnięty wcześniej, a to, w kontekście ważnego spotkania, być może decydującego o ostatecznym wyniku w lidze hiszpańskiej, było dla mnie najważniejsze.
Spis kontrowersyjnych sytuacji z analizą sędziowską:
"5. minuta. Brak czerwonej kartki dla Vidala za faul na Isco – nieprawidłowa decyzja.
27. minuta. Brak rzutu karnego po faulu Xabiego na Ramosie – nieprawidłowa decyzja.
47. minuta. Brak żółtej karki dla Vidala za faul na Casemiro – nieprawidłowa decyzja.
51. minuta. Rzut karny po faulu Casemiro na Robbenie – prawidłowa decyzja.
77. minuta. Nieodgwizdanie spalonego przy golu na 1:2 – nieprawidłowa decyzja.
79. minuta. Brak żółtej karki dla Casemiro za faul na Robbenie – nieprawidłowa decyzja.
83. minuta. Czerwona kartka dla Vidala za faul na Asensio – prawidłowa decyzja.
97. minuta. Brak karnego na Casemiro – prawidłowa decyzja.
104. minuta. Nieodgwizdanie spalonego przy golu na 2:2 – nieprawidłowa decyzja.
110. minuta. Nieodgwizdanie spalonego przy golu na 3:2 – nieprawidłowa decyzja."
Dziś wieczorem...