Marek Saganowski zdobył bramkę w greckiej ekstraklasy piłkarskiej, ale jego Atromitos przegrał ze Skodą Xanthi 1:2. Polak wpisał się na listę strzelców w 84. minucie.
W ekipie Skody na ławce rezerwowych siedział Marek Zieńczuk.
Troszkę zmieniłem zdanie o Podolskim:
- Zadzwonił do mnie tata i przekazał szokującą informację. Byłem w hotelu, za kilka godzin czekał nas mecz z Hoffenhiem. Od razu pomyślałem, że trzeba wykonać jakiś gest. Poprosiłem w klubie o opaskę i tak zagrałem - mówi Lukas Podolski w rozmowie z "Super Expressem".
Napastnik reprezentacji Niemiec i 1. FC Koeln nigdy nie wyrzekł się polskich korzeni. Dlatego tak bardzo był poruszony katastrofą samolotu prezydenckiego.
- Bo to także moja tragedia, w końcu w Polsce się urodziłem. Zawszę mówię, że mam Polskę w sercu i to nie są puste słowa. Kiedy więc ginie prezydent również mojego kraju, to nie mogę zareagować. Choć nawet ciężko mi o tym rozmawiać, bo serce pęka. Nie dość, że prezeydent i jego żona, to jeszcze tylu innych ludzi... Szok - nie może uwierzyć 25-letni piłkarz.
Po meczu w rozmowach z Niemcami Lukas Podolski wyjaśniał, dlaczego zagrał w czarnej opasce na ramieniu.
- Każdy pytał i mówiłem im właśnie to - że przecież dobrze wiedzą, że czuję się też Polakiem i chcę pokazać, że w tym trudnym momencie jestem z cierpiącymi Polakami. Mam w domu polską telewizję, oglądam teraz te wszystkie relacje... Cios, wielki cios.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Tym bardziej zbiera plusy u mnie:
http://www.tvn24.pl/-1,1651993,0,1,klub-zabronil-mu-czarnej-opaski,wiadomosc.htmlxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Paweł Wojciechowski zdobył bramkę w 32. kolejce ligi holenderskiej w meczu z PSV Eindhoven. Polski pomocnik ustalił wynik meczu na 2:2. Wojciechowski pojawił się na boisku w 65. minucie, a swojego gola strzelił już minutę później. To pierwsza w tym sezonie bramka 20-letniego zawodnika.
"Daily Mail" sporządził listę 50 piłkarzy, którzy w tym sezonie stanowili najważniejsze transfery do angielskich klubów. Pomocnik reprezentacji Polski, Radosław Majewski, który w lipcu 2009 roku został wypożyczony z Polonii Warszawa do Nottingham Forest, znalazł się na 23. miejscu
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
W meczu 33. kolejki, w którym Auxerre podejmuje na własnym boisku Lorient, Ireneusz Jeleń wpisał się na listę strzelców. W 38. minucie podwyższył on wynik spotkania na 2:0. Auxerre wygrało 4:1
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Michał Żewłakow zdobył pierwszą bramkę dla Olympiacosu Pireus w meczu Greckiej Super Ligi przeciwko Arisowi Saloniki. Polski obrońca w notesie sędziego zapisał się w 31. minucie spotkania. Olympiacos wygrał z Arisem 2:1.