jestem ;P suszy troszki...
no, z metrem to jest tu tak ze jest podzielone na strefy : )))<news:P>
http://www.bbc.co.uk/london/travel/downloads/tube_map.gif o tu jest mapka ze strefami :]
i mozna sie przesiadac miedzy liniami, za to sie nie placi bo nie przekraczasz bramek i wszystko robi sie w obrebie stacji.
i generalnie zmierzam do tego ze tu ceny za bilety sa uzaleznione od tego w ktorej strefie podrozujesz. Jesli np. pomiedzy dwoma stacjami w pierwszej strefie placisz za bilet wewnatrz pierwszej strefy, jesli np z drugiej do pierwszej czy odwrotnie to juz troche drozej, miedzy druga a trzecia np to nie za wiele. Druga rzecz to to ze jak kupujesz pojedyncze bilety to nie zrobisz dobrego interesu. Najlepiej, jak sie jezdzi regularnie kupic travelcard, ktorej jest kilka odmian, np zone 1-2, 1-4 czyli mozesz jezdzic ile chcesz metrem w tych strefach + jakimkolwiek czerwonym autobusem w calym Londynie. Jak masz zamiar tylko od czasu do czasu jezdzic to najlepiej kupic Oyster Card i na nia dobic kredytu pre pay, wtedy mniej kasuje znacznie niz kupujac normalny bilet, np w autobusie kupujac u kierowsy placisz 2 funty a jak masz kredyt to Ci skasuje tylko funta : )))
generalnie to nie wiem co ja pisze bo sam sie nie rozumiem ale to chyba przez to ze moj mozg jest odwodniony : )
aaaa i jeszcze jakby ten pokoj z gumtree trzeba bylo obejrzyc czy tam przetestowac to wiesz, mozesz na mnie liczyc