Autor Wątek: Na koncert bez smartfona?  (Przeczytany 9246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
Na koncert bez smartfona?
« dnia: Sierpnia 31, 2013, 10:36:16 pm »
0
http://wtop.com/?nid=256&sid=3427950 - pora wywalić smartfony/ sprzęt nagrywający z koncertów i po prostu być na koncercie, zamiast próbować go nagrywać? Jak sądzicie?

Nagrywacie fragmenty koncertów/ robicie zdjęcia, czy raczej chcecie się jak najlepiej bawić? Jak reagujecie na nagrywających? Czy to jest jakiś problem/ znak czasów, czy chwilowa moda?
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline sylvik

• Paradise City
  • Respect: +196
Odp: Na koncert bez smartfona?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 31, 2013, 11:25:06 pm »
0
Znak czasów moim zdaniem to jest, a nie chwilowa moda, niestety. Kiedyś próbowałam cykać jakieś fotki, coś nagrać, ale to mi przeszkadzało w zabawie i w ogóle w odbiorze, więc od jakiegoś czasu sobie odpuściłam. Cudze telefony przeszkadzają mi tylko wtedy jak jest ich za dużo i wpływa to na sztywną atmosferę po stronie publiki. Jak oglądam później taki filmik z koncertu na YT i widzę las rąk z telefonami, który nawet nie drgnie, to delikatnie mówiąc, czuję jakiś niesmak  :'(

Offline slasherr

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1063
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2013, 11:36:56 pm »
+2
Lubię sobie cyknąć zdjęcie czy dwa, nagrać fragment piosenki, jest to jakaś pamiątka i później można pochwalić się widokiem :P Poza tym to generalnie nie rozumiem filmowania 3/4 koncertu zdupconym smartfonem, nagranie na bootlega sie nie nada, a nagrywający traci radochę z koncertu.

WindOfChange

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2013, 11:52:24 pm »
0
Ja w pewnym sensie podziwiam ludzi, którzy idąc na koncert są w stanie pomyśleć o tym, żeby nagrywać/robić zdjęcia, zamiast bardziej skupić się na muzyce ;) Nie szkoda im tak trochę? No chyba, że mają co miesiąc okazję zobaczenia jakiegoś zespołu na żywo, i sobie planują - 'ten koncert nagram, a bawić się/zwracać uwagę na to, co dzieje się na scenie będę na następnym' :D Jest na pewno z tego korzyść dla innych, bo mogą przynajmniej zobaczyć na youtubie, jak mniej-więcej to wyglądało, jak nie mogli sami tam być, ale mimo wszystko
Jak oglądam później taki filmik z koncertu na YT i widzę las rąk z telefonami, który nawet nie drgnie, to delikatnie mówiąc, czuję jakiś niesmak  :'(
.

Offline Pyra

• Prywatny Alkomen Goldie
  • Better
  • ... i don't believe there's no reason ...
  • Respect: +383
« Odpowiedź #4 dnia: Września 01, 2013, 08:40:45 am »
0
Po tym jak fragment koncertu GNR i mój jedyny dowód na to, że byłem na GN'R (no jest jeszcze bilet :P) zniknął mi przypadkowo z telefonu, od tamtej pory nie nagrywam i nie robię zdjęć :D Protest :D

A tak na serio, nie mam na to czasu na koncercie :) Na koncertach pochłaniam tyle szczegółów audio-wizualnych, że nie odczuwam żadnej potrzeby sięgnięcia telefonu :)
- Nice boys don't play rock and roll... -

Offline janina

• Better
  • catcher in the rye....
  • Respect: +1005
« Odpowiedź #5 dnia: Września 01, 2013, 12:08:34 pm »
+1
Ja tylko na początku pstryknę dwie trzy fotki , nagram fragment koncertu niecały  jeden utwór i tyle .Tak na pamiątkę. Szkoda by mi było poświęcać czas na tego typu rzeczy  :P Przyszłam na koncert popatrzeć na swoich idoli i posłuchać muzyki a przede wszystkim dobrze się bawić. Czasami takie nagrywające obok osoby mnie wkurzają ale to zależy też od zachowania tychże osób  ;)

Offline Duffinka

• Atittude
  • I'm just a dreamer - I dream my life away
  • Respect: +477
« Odpowiedź #6 dnia: Września 01, 2013, 01:12:43 pm »
0
Na koncert idzie się żeby poszaleć z zespołem. Co z tego, że nagra się cały "na pamiątkę" jak straci się całą zabawę, śpiewanie etc. Nie jestem przeciwnikiem tego typu rzeczy - jak ktoś chce niech stoi cały koncert ze smartfonem w łapce, ale myślę, że rozsądniej jest zrobić 2-3 fotki, ewentualnie nagrać z pół minutki filmu na zasadzie: byłem i widziałem, a potem schować gadżet głęboko w kieszeń i bawić się na całego  ;)
"Byli jak gang upadłych aniołów, którzy zstąpili na Ziemię by wskrzesić rock'n'rolla"
"Muzyka jest jedyną zmysłową przy­jem­nością poz­ba­wioną zna­mion grzechu. "

SlasheE

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 01, 2013, 04:06:56 pm »
0
Zgadzam się z Duffinką. Nawet wczoraj miałam taką sytuację. Pstryknęłam kilka kotek i coś nagrałam, ale ogólnie żal mi du.pę ściskał jak pomyślałam, że mogłabym stracić cały koncert z telefonem lub aparatem w rękach. Przede wszystkim wiem jak przeszkadza, kiedy stoi za tobą osoba niższa, a jeszcze jak wyciągniesz ręce z telefonem do góry to już całkiem fatalna sytuacja. A poza tym... jeśli ktoś lubi chodzić na koncerty po to, żeby kręcić filmy to już jego sprawa  :rolleyes: takie osoby pewnie po wszystkim biją się w pierś, że straciły okazję na dobrą zabawę  ;)

Offline kiełbacha

• Patience
  • Respect: +23
« Odpowiedź #8 dnia: Września 01, 2013, 04:23:08 pm »
0
Takie nagrywanie koncertów to na pewno nie chwilowa moda. Generalnie nie mam nic przeciwko takiemu nagrywaniu, pod warunkiem, że ktoś mi nie przeszkadza w zabawie na koncercie. Sama zrobię kilka zdjęć, nagram jeden kawałek i na tym się kończy - żeby mieć pamiątkę z tego, że na koncercie byłam. A nagrywanie całego albo połowy koncertu jest co najmniej głupie, bo taki nagrywający nic z takiego koncertu nie wynosi. Daje 200 zł za bilet, żeby później koncert oglądać na smartfonie :)

Offline Marmetal

• Paradise City
  • Own worst enemy.
  • Respect: +412
    • Facebook
« Odpowiedź #9 dnia: Września 01, 2013, 07:01:06 pm »
+1
Mnie to zwyczajnie denerwuje :_:. Rozumiem zrobić krótki filmik/kilka zdjęć na pamiątkę, dla samych wspomnień, ale stanie z telefonem/aparatem w ręce przez większość koncertu to jakiś absurd, który na dodatek może psuć innym sam odbiór występu. Idealnie podsumował to kilka lat temu James Hetfield, z którym całkowicie się zgadzam.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=701QTL-V23M" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=701QTL-V23M</a>

Jak dla mnie najlepiej by było jakby w ogóle zabronione było wnoszenie jakiegokolwiek sprzętu, ale w dzisiejszych czasach to absolutnie niemożliwe. Bawcie się koncertem, sprawcie żeby wykonawcy widzieli Wasze zaangażowanie, a nie komórki w górze... Żałosne :rolleyes:. Tak jak i czasy w których żyjemy.

Offline Pola

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: +6
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2013, 07:50:00 pm »
0
Ja na to patrzę trochę inaczej: np. jak nie mogę być na koncercie to dzięki nagraniom, które trafią na youtube, mogę zobaczyć go chociaż tam :P No ale jednak trochę boli widok ludzi, którzy zamiast się bawić, to stoją i nagrywają. Moim zdaniem nie byłoby aż takiego problemu, gdyby dany koncert był nagrywany przez tylko jedną kamerę. Dzięki temu człowiek nie musiałby się przejmować, że nie będzie miał pamiątki, bo może kupić cały koncert na dvd i wspominać ile chce.

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
  • Respect: +866
« Odpowiedź #11 dnia: Września 01, 2013, 08:58:57 pm »
0
robię jedno zdjęcie po pierwszym utworze... potem się bawie na całego. Nie rozumiem nagrywania i przez cały koncert stania z telefonem w górze. Słabe to raczej jest.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline slasherr

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1063
« Odpowiedź #12 dnia: Września 01, 2013, 09:10:43 pm »
+3
Mnie to zwyczajnie denerwuje :_:. Rozumiem zrobić krótki filmik/kilka zdjęć na pamiątkę, dla samych wspomnień, ale stanie z telefonem/aparatem w ręce przez większość koncertu to jakiś absurd, który na dodatek może psuć innym sam odbiór występu. Idealnie podsumował to kilka lat temu James Hetfield, z którym całkowicie się zgadzam.

http://www.youtube.com/watch?v=701QTL-V23M

Jak dla mnie najlepiej by było jakby w ogóle zabronione było wnoszenie jakiegokolwiek sprzętu, ale w dzisiejszych czasach to absolutnie niemożliwe. Bawcie się koncertem, sprawcie żeby wykonawcy widzieli Wasze zaangażowanie, a nie komórki w górze... Żałosne :rolleyes:. Tak jak i czasy w których żyjemy.

Czy James Hetfield to Twój bóg?

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2221
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #13 dnia: Września 01, 2013, 09:31:46 pm »
0
Robię w czasie koncertu 3-4 zdjęcia, o ile mam w miarę blisko i cokolwiek wyjdzie. Nagrywanie mnie nie interesuje. A fotki cykam tylko do swoich relacji na stronę, potem wywalam to z telefonu. Nie potrzebuję dokumentacji. Ważniejsze są emocje.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #14 dnia: Września 02, 2013, 12:50:49 pm »
+1
Ja nie robię zdjęć, nie nagrywam. Wychodzę z założenia, że i tak ktoś zrobi to za mnie :P Kiedyś cykałam fotki na jednym koncercie. I co z tego, że mam pamiątkę skoro nic z niego przez to nie pamiętam? :/
Koncert trzeba przezyć. Jestem totalnie za tym, żeby "zbanować" smaftfony. Poza tym ludzie, którzy z podniesionymi telefonami zaslaniaja mi widok sa po prostu wku***cy.
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Felerny koncert

Zaczęty przez zegarek11

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2847
Ostatnia wiadomość Marca 18, 2016, 07:31:19 pm
wysłana przez Pyra