Autor Wątek: Książki o tematyce muzycznej  (Przeczytany 38276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
  • Respect: +866
Odp: Książki o tematyce muzycznej
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 23, 2011, 09:49:50 pm »
0
Daj znać czy faktycznie jest taka rewelacyjna jak piszą wszędzie. Zresztą kogo ja oszukuję... Jest rewelacyjna.  ;)

PS. Gruba ona w jest?

568 stron. Musi być rewelacyjna, Keith jest rewelacyjny więc nie ma innej opcji :)

No właśnie sobie kupiłem te książkę. Przeczytałem pierwszy rozdział i żałuję, że nie mam czasu na więcej... zapowiada się na niezłą zabawę. Mam również nadzieję, że poznam co najmniej kilka wątków muzycznej kariery Keitha. No i jakichś "nowych" muzyków.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Gnatek

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Atittude
  • Respect: +289
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 14, 2011, 01:27:56 am »
0
A co polecacie o AC/DC? Po polsku udało mi się znaleźć 4 książki, mianowicie: 'Terapia wstrząsowa', 'Maksimum Rock'N'Rolla', 'Elektryczne kangury' i 'Rock'n'roll pod wysokim napięciem' (choć ta ostatnia to chyba bardziej album ze zdjęciami).

Zaznaczam, że jestem początkującym fanem. Tzn. dyskografię i wszystkich muzyków kojarzę, ale historii jako takiej czy anegdot nie znam wcale. Spotkałem się z opinią, że dla początkujących fanów 'Elektryczne kangury' są właśnie najlepsze bo nie zalewają potokiem informacji. I ja szczerze mówiąc też na początek wolałbym coś lżejszego. Bez opisywania życiorysów managerów i producentów jak w przypadku 'Run to the Hills' Micka Walla :)

Offline ganzes3

• Patience
  • Respect: +1
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 22, 2011, 07:44:12 pm »
0
witam ja polecam:

"I am Ozzy"--czytalem angielska wersje super!!!!--wiem ze jest rowniez polska.
"Heroin Diaries"-----Nikki Sixx"--nie wiem czy jest po polsku.
"The dirt-Motley Crue"----tez po angielsku ,nie wiem czy ktos to przetlumaczyl.
"The saga of Guns n Roses: Watch you bleed"--wydanie angielskie .
-----------------
"Historia zespolu TSA" -to juz po naszemu :D
"Perfect wszystkie pilne sprawy" -j.w.

Offline Recit69

• Right Next Door To Hell
  • The 13th Caesar
  • Respect: +21
    • Cradle Of Filth Poland
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 22, 2011, 08:01:07 pm »
0
"The saga of Guns n Roses: Watch you bleed"--wydanie angielskie .
To akurat jest słabe. Miałem wrażenie, że to zbiór newsów z Metal Hammera.

Jak mam polecać to ograniczę się do 4 IMHO najlepszych.

Świetnie czytało mi się bio Mansona, "Trudna droga z piekła". Kolesia nie lubię, za jego twórczością nie przepadam, ale książka jest super. Podobnie "Ja, Ozzy". Również nie przepadam za tym panem, ale książka udana.

Z innych klimatów, rewelacyjne jest "The Gospel Of Filth" (po angielsku, ale jest w Empikach). To nie jest wcale biografia Cradle Of Filth, tylko bardziej przegląd inspiracji zespołów metalowych i rozwoju samej sceny. Znajdziemy w niej dużo wypowiedzi gwiazd, w tym także kilka Nergala z Behemoth.

Listę najlepszych nieoficjalnych książek po prostu musi otwierać "Roślina" Gosi Taklińskiej. Nie wiem czy jest lepsza książka o Pearl Jam, ale osobiście takiej nie spotkałem. Pasję autorki czuć w każdym zdaniu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2011, 08:03:46 pm wysłana przez Recit69 »

Offline rosiie

• Patience
  • Respect: 0
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 02, 2012, 09:26:25 am »
0
dla mnie zdecydowanie "patrząc jak krwawisz"

WindOfChange

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 05, 2012, 11:23:10 pm »
0
ja ostatnio przeczytałam "Enter Night" Micka Walla, biografię Metalliki. świetna książka, co prawda na początku jest (za) dużo o NWOBHM, ale dalej skupia się głównie na zespole.  ;)

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2221
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 02, 2012, 12:42:54 pm »
+1
Skończyłem wczoraj biografię Richardsa. Zajęło mi to prawie pół roku, ale bynajmniej nie z powodu, że książka była nieciekawa (tylko z permanentnego braku czasu). Wręcz przeciwnie. Jedna z najlepszych biografii muzyków rockowych, jakie czytałem. Opowieść człowieka, który zachował radość i pogodę ducha pomimo tak wielu przeciwności. Keith objawił się jako człowiek wrażliwy, rodzinny, ceniący sobie przyjaźń. Podjął się wielkiej krytyki Jaggera, jadąc z nim przy każdej nadarzającej się okazji, jednocześnie mówiąc, że Stonesi bez niego nie mieliby prawa istnieć. Dużą część uwagi skupił na swoich relacjach z innymi ludźmi, dzięki czemu biografia jest ciekawsza niż zwykła książka, opierająca się na datach, faktach itp. Podobało mi jak Keith opisywał proces twórczy, że tworzenie piosenek z Mickiem jest bardzo łatwe, bo jak są tylko we 2 to między nimi aż iskrzy, pomysły same się pojawiają.
Poza tym mamy bogaty poradnik - jak, co i w jakich ilościach ćpać, żeby nie zejść z tego świata :P

Offline rockslave

• Reckless Life
  • **
  • Speak to me only with your eyes.
  • Respect: +20
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 09, 2012, 03:51:28 pm »
0
Dopiero zabieram się za przeróżne książki, na razie na swoim koncie mam Młot Bogów, Kiedy Giganci Chodzili Po Ziemi i Hołd, wszystkie o Zeppsach. Teraz mam zamiar wzbogacić swoją kolekcję o dużo, dużo innych, zaczynając od Lennona, kończąc na Morrisonie. Na pewno kiedy będę chciała coś kupić to zajrzę tutaj, bo widzę, że dużo książek wymieniacie ;)
To be a rock and not to roll.

WindOfChange

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 09, 2012, 04:08:11 pm »
0
A ja ostatnio przeczytałam "Historię Żelaznej Dziewicy". Coś jest w tym stylu, w jakim jest napisana, że bardzo szybko i przyjemnie się ją czyta (albo po prostu dlatego, że tak ich lubię, who knows :P). Minusy? Wychwalanie Maidenów pod niebiosa na każdej stronie  :lol: Bo książka jest napisana przez fana, i mnóstwo jest framgentów typu "W tym czasie na szczycie było jeszcze kilka innych zespołów - między innymi X, Y i Z, ale Iron Maiden byli lepsi od nich wszystkich, bo to  i tamto". No i takie pominięcie płyt z Paulem Di'Anno i Blazem Bayleyem, które były opisane dosyć krótko i powierzchownie, a opisy albumów z Dickinsonem rozwodziły się nad każdym utworem po kolei :P Ale trzeba przyznać, książka niezła, i faktycznie można dowiedzieć się kilku rzeczy  ;)

Offline dustnbones

• Reckless Life
  • **
  • Respect: +35
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 09, 2012, 11:05:27 pm »
+1
A czytał ktoś "Jagger - buntownik, rockman, włóczęga, drań"  Spitza Marc'a? Planuje kupić, ale nie wiem czy wybrać tą czy może coś The Doors.

Offline slash145

• Atittude
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 10, 2012, 02:10:23 pm »
0
Możliwe, że trochę odbiegnę od tematu (ale tylko trochę!). Ktoś wspominał wcześniej o "RockMann" Manna. Świetna rzecz :D W podobnym klimacie jest "Nie wierzę w życie pozaradiowe" Marka Niedźwieckiego, ale w porównaniu z Mannem jest to w większym stopniu autobiografia. W każdym razie - też jest warta przeczytania i też pokazuje jak kiedyś słuchało się muzyki ;)
"Gdy cię mają wieszać, poproś o szklankę wody. Nigdy nie wiadomo, co się wydarzy, zanim przyniosą. " - Andrzej Sapkowski

Offline Gnatek

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Atittude
  • Respect: +289
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 10, 2012, 06:33:15 pm »
0
O, czekałem na to aż ktoś odpowie :)

Czyli jeżeli kniga Niedźwieckiego jest biografią to jak można określić książkę Manna? Bo myślałem, że obie to biografie. A tu widzę, że niekoniecznie :)

Offline balazianka

• Right Next Door To Hell
  • my way your way
  • Respect: +36
« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 13, 2012, 04:59:38 pm »
0
właśnie zabrałam sie za czytanie K. Richardsa "życie" jak dla mnie mało wciagająca , moze jeszcze sie wkręce

Offline slash145

• Atittude
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 13, 2012, 10:45:31 pm »
0
Gnatek - powiedziałbym, że obie są biografiami, ale książka Niedźwieckiego jest wg mnie intymniejsza. Warto przeczytać obie ;)
"Gdy cię mają wieszać, poproś o szklankę wody. Nigdy nie wiadomo, co się wydarzy, zanim przyniosą. " - Andrzej Sapkowski

Offline rockslave

• Reckless Life
  • **
  • Speak to me only with your eyes.
  • Respect: +20
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 17, 2012, 07:22:07 am »
0
Ja wczoraj nabyłam w madia markt książkę "Ilustrowana Biografia - John Lennon" za 20zł, nie wiem czy dlatego, że była lekko zagięta, czy po prostu zrobili promocję, ale w każdym razie się na nią rzuciłam  :lol: Ma po prostu wspaniałą oprawę graficzną! Jest świetnie wydana. Jeszcze nie czytałam nic konkretnego, tylko małe podpisy pod zdjęciami i krótsze teksty. Zapowiada się nieźle  :) Ktoś czytał?
To be a rock and not to roll.

Jak wypromować bloga o tematyce muzycznej?

Zaczęty przez Luckitrans

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3625
Ostatnia wiadomość Sierpnia 24, 2015, 08:55:41 pm
wysłana przez owsik