Autor Wątek: Książki o tematyce muzycznej  (Przeczytany 38269 razy)

Offline Abi.

• Right Next Door To Hell
  • Respect: +1
Odp: Książki o tematyce muzycznej
« Odpowiedź #15 dnia: Października 08, 2010, 04:49:58 pm »
0
Mafioso, ciężko mi wybrać która jest najlepsza bo tak jak już wspominałam "Dzieła zebrane" to opisy płyt, tego jak powstawały, szczegółowe opisy każdej piosenki zarówno Queen jak i solowych dzieł członków zespołu, więc jeżeli chcesz się dobrze zapoznać z twórczością Queen to polecam bo można się dużo dowiedzieć.
"Mercury i Ja" to książka napisana przez Jima Huttona, który był partnerem Freddiego i właśnie z tej perspektywy są przedstwione fakty. Dużo ciekawych anegdot, Mercury jest tutaj przedstawiony z innej strony, bardziej prywatnej, są też opisy pracy np. nad teledyskami czy niektórymi piosenkami. Tylko, że ta książka jest trochę przesadzona, momentami zawiera opisy sytuacji, które Jim powinien raczej zachować dla siebie. Poza niektórymi fragmentami czyta się bardzo dobrze.
"Biografia Definitywna" to mogę spokojnie polecić. Jest tutaj przedstawiony życiorys Freddiego od urodzenia aż do śmierci. Autorka rzetelnie zbierała informacje od kogo się tylko dało, jeździła po całym świecie i naprawdę udało jej się napisać ciekawą, pełną informacji biografię.

Podsumowując to myślę, że mogę najbardziej polecić "Biografie definitywną" jeżeli zależy Ci na dowiedzeniu się jak najwięcej o Mercurym i Queen.
Life's a bitch and then you die.

Offline lewyism

• Paradise City
  • Respect: +136
« Odpowiedź #16 dnia: Października 08, 2010, 07:20:25 pm »
0
Ja też się zgadzam,że "Nikt nie wyjdzie stąd żywy" to zajebista książka,najlepsza chyba jaką czytałem. Tak samo jest z Skaradzińskim "Rysiek". Czytałem 3 razy. O Dżemie też jest w porządku ale o Ryśku to rzecz kultowa. Nie polecam a mam: "Biała i czarna legenda Ryszarda Riedla" Edyta Kaszyca i "Dżem.Kilka niedopowiedzianych słów" Aldona Zyma. Pierwsza to po prostu praca magisterska autorki,w sumie takie sroty-grzmoty,a druga to jeszcze większa masakra -druga autorka próbuje interpretować teksty Dżemu a wygląda to tak,że tłumaczy jak małemu dziecku,że czarne jest czarne,a białe jest białe.
Napiszę może jeszcze o książkach,które posiadam i czytałem.
Oczywiście "Najbardziej niebezpieczny zespół na świecie"(od 1992r przeczytana 4 razy)
"Patrząc jak krwawisz"(moim zdaniem nie jest taka zła ta książka, jest bardzo barwna i fajnie się ją czyta, nie każdy czepia się dat i szczegółów. Większość ludzi nie zwraca na to uwagi)
"Genesis.25 lat teatru rockowego" D.Bowler/B.Dray(nie jest zła,ale za długa i za nudna,wszystko po kilka razy opisane)
"Dead Can Dance.w królestwie umierającego słońca" T.Słoń(ok)
"King Crimson.Na dworze..."(to już było)
"Black Sabbath.Ozzy i inni" C.Welch(ok)
"Pink Floyd.Psychodeliczny fenomen" S.Orski(polecam)
"Marillion.Grendel,Fish iHoggy" P.Kosiński/K.Dmochowski(też spoko)
"Czy jesteś doświadczony?"N.Redding(o Hendrixie ale z innej strony,z punktu widzenia basisty zespołu)
"Queen.Przedstawienie musi trwać..." K.Dean(o Queenie w pigułce,jest wszystko ale w wielkim skrócie)
No i "Nikt nie wyjdzie stąd żywy".Kiedy przeczytałem od kogoś tą książkę dawno temu musiałem ją kupić i postawić na półce.
Jako ciekawostkę mam jeszcze książkę o Doorsach"Moonlight Drive".Dostałem ją od kumpla na imieniny jako żart. Książka kupiona w Anglii a wydana w Japonii i po japońsku.

Offline Sweet_Child

• Respect: 0
« Odpowiedź #17 dnia: Października 10, 2010, 09:21:16 am »
0
Mam takie pytanie; czy ma ktoś z Was ebooki tych książek, które tak polecacie? Z chęcią bym je przeczytała, ale jak na razie nie stać mnie na ich kupno.  Jestem w posiadaniu takich ebooków jak "Led Zeppelin: Hołd", "Freddie Mercury i ja" oraz "Freddie Mercury Biografia Definitywna", ale chciałabym też poczytać te polecane przez Was :D

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2221
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #18 dnia: Października 10, 2010, 10:26:11 am »
0
Google, Peb, Chomikuj ... itd. itp.

Offline Sweet_Child

• Respect: 0
« Odpowiedź #19 dnia: Października 10, 2010, 11:00:58 am »
0
hmm szukałam już wcześniej i nic nie znalazłam, ale poszperam jeszcze :) może coś ciekawego wyszukam, bo dla chcącego nic trudnego, nie? No, ale gdyby ktoś coś miał to byłabym wdzięczna :D

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
  • Respect: +866
« Odpowiedź #20 dnia: Października 10, 2010, 04:15:42 pm »
0
Właśnie sobie kupiłem autobiografię Erica Claptona. Jak przeczytam, to zdam relację...
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1539
« Odpowiedź #21 dnia: Października 26, 2010, 06:27:56 pm »
0
Chciałbym jeszcze nabyć kiedyś:
[...] 6. Hopkins Jerry, Sugerman Danny - "Nikt nie wyjdzie stąd żywy"

Dostałem w prezencie.  :D

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #22 dnia: Października 31, 2010, 10:36:31 pm »
0
;)

Offline William_Bailey

• Atittude
  • Respect: +37
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 07, 2010, 11:38:59 pm »
0
Dziś listonosz przyniósł mi biografię Mustaine'a. Napisaną przez samego Mustaine'a.

http://www.kagra.com.pl/?p=productsMore&iProduct=55

Rewelacyjna. Przeczytałem już połowę.

Offline Meximax

• Manipulator
  • Garden Of Eden
  • Respect: +955
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 08, 2010, 09:29:24 am »
0
A ja przeczytałem Lemmy'ego - polecam, chociaż szkoda, że biografia kończy się bodajże na albumie "We are Motorhead". Teraz czytam "Motley Crue - Brud". Przeczytałem już połowę i chcę więcej, więcej i więcej! Jak ją przeczytam, to może w następnej kolejności będzie Ozzy, albo Mustaine ;)
Bądźmy realistami - żądajmy tego, co niemożliwe.

Mister Forum 2017 8)

Solidus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 08, 2010, 10:01:19 am »
0
są jeszcze jakieś dobre książki o the doors?

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 08, 2010, 12:07:22 pm »
0
nie wiem, bo nie czytałem nic o the doors, ale ze to od św. Mikołaja dostałem biografię Wojciecha Manna. Ktoś czytał??
;)

Solidus

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 08, 2010, 12:23:38 pm »
0
Nom, spoczko jest.

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2221
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 08, 2010, 12:34:44 pm »
0
Ja jestem w trakcie czytani biografii Henrdixa. Jak na tak wielką ilość szczegółów z jego krótkiego życia, to czyta się szybko i jest wciągająca. Trochę może za dużo się autor skupił na tym kogo Jimi bzyknął i że nie miał co jeść, a mniej na samej muzyce, przynajmniej na razie tak to się przedstawia. Natomiast świetnie ukazane są jego relacje z ojcem i próby wybicia się Hendrixa z różnymi zespołami w czasach gdzie czarni muzycy byli traktowani jak śmiecie.

Offline Abi.

• Respect: +1
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 08, 2010, 03:42:28 pm »
0
nie wiem, bo nie czytałem nic o the doors, ale ze to od św. Mikołaja dostałem biografię Wojciecha Manna. Ktoś czytał??

Ja czytałam, książka jest super, bardzo fajnie się czyta. Nie wiem czy można to do końca nazwać biografią, ale naprawdę bardzo interesująca i czuć humorem Manna  :)
Life's a bitch and then you die.

Jak wypromować bloga o tematyce muzycznej?

Zaczęty przez Luckitrans

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3625
Ostatnia wiadomość Sierpnia 24, 2015, 08:55:41 pm
wysłana przez owsik