Odświeżam wątek, ponieważ wypróbowałam wczoraj coś nowego i dobrego, coś, co szczególnie przyda się na jesienno - zimowe dni, mianowicie masala chai. Jest to indyjska, mocno przyprawiona herbata. Przepis i przygotowanie są proste, potrzebujemy (na 2 kubki):
kubek wody
kubek mleka
2 łyżki czarnej herbaty liściastej (bądź 4 torebki ekspresowej)
5 łyżeczek cukru (biały, brązowy, może być też miód - co kto lubi)
łyżeczka sproszowanego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka goździków
pół łyżeczki kardamonu
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, przyprawy i herbatę. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Potem wlewamy mleko i czekamy, aż wszystko się zagotuje. Na końcu cedzimy
Mnie bardzo taka herbata smakowała, jednak nie przepadam za imbirem, więc wiem, że następnym razem muszę go dać mniej, a więcej innych przypraw. Czytałam też gdzieś, że jeszcze lepsza jest wersja z mlekiem zagęszczonym niż zwykłym, następnym razem wypróbuję