Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 78147 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6429
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #315 dnia: Lutego 17, 2014, 07:58:22 pm »
0
Fakt: Ameryki nie odkryłaś.
Fakt nr 2: Tak to jest przepyszne...
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Douger

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3995
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1246
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #316 dnia: Lutego 17, 2014, 10:20:45 pm »
+1
Następnie te kawałki kurczaka smażymy na tej patelni, co jakiś czas je przewracając np. drewnianą łyżką i zalewając zimną wodą (gdy za mocno skwierczy). No i to wszystko trzeba robić przez około 45 minut.

Stary, kurczaka 45 minut? Gwarantuje cie, że 5 minut na ostrym ogniu i pierś jest mięciutka jak kaczuszka.
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Bluebird

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3788
  • Respect: +962
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #317 dnia: Lutego 19, 2014, 08:16:36 pm »
0
Ja akurat jak robię to w/w wspomniane danie, to pierś mam pokrojoną na kawałki, którymi patelnia jest cała zapchana, więc muszę czekać przynajmniej do momentu kiedy się one skurczą i w tym czasie cały czas je przewracając, żeby się nie pozlepiały. Nie mówię, że po 5 minutach, ale fakt, że te kawałki najprawdopodobniej są już wcześniej gotowe, mimo wszystko ja wolę poczekać trochę dłużej wtedy mam 100% pewność, że wszystko będzie dobre.

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6429
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #318 dnia: Lutego 19, 2014, 09:43:05 pm »
0
To sobie podziel na dwie mniejsze grupy te kawałeczki kurczaka i wtedy je usmażysz w 10 imnut a nie 45... kurna, ale se utrudniasz życie... A jak chcesz koniecznie je razem usmażyć, to lutnij je na patelnie z odrobiną wody i przykryj, żeby się to mięso szybciej kruche zrobiło i sie ni espoklejało. Chociaz nie wiem co w tym strasznego, gdy się kurak poskleja, przeciesz możesz poprzedzielac ja bardzo szybko kopystką, albo widelcem, albo ... czym chcesz. Najbardziej nie lubię jak ktoś sobie utrudnia życie w kuchni. W kuchni cżłowiek powinien odpoczywać i nie stersować się... ehh... moje kuchciki.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Douger

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3995
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1246
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #319 dnia: Lutego 19, 2014, 09:52:39 pm »
0
Ja wolę smażyć szybko na mocnym ogniu. Dlatego, że smażenie na zimnej patelni powoduje wyciekanie ogromnych ilości wody, przez co kawałki robią się suche. A tak mam chrupiące kawałeczki z mięciutkim środkiem. Tak jak mówi owsik, lepiej podzielić na kilka porcji, bo efekt jest o niebo lepszy.
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Bluebird

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3788
  • Respect: +962
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #320 dnia: Lutego 20, 2014, 05:27:15 pm »
0
Być może macie rację, ale mi jest trudno zmieniać nawyki do których jestem przyzwyczajony, poza tym w tej chwili to ja już się nie męczę przewracając te kawałki piersi, bo jednak mam już jakąś wprawę  :P

Offline insomnia

  • Paradise City
  • *****
  • Wiadomości: 780
  • Płeć: Kobieta
  • The lost member of Led Zeppelin
  • Respect: +291
    • moja twórczość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #321 dnia: Marca 10, 2014, 11:13:29 am »
0
co dobrego ostatnio ugotowaliście, co moglibyście polecić mojej zbolałej monotonią w kuchni duszy? :)

Offline Tymeg

  • Paradise City
  • *****
  • Wiadomości: 607
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +138
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #322 dnia: Marca 10, 2014, 01:38:18 pm »
+1
Polecam bakłażana z pomidorami:
- 2 średnie bakłażany
- puszka pomidorów pokrojonych, można tez dać świeże, ale mi bardziej te puszkowe smakują ;-)
- oliwa z oliwek
- sól

Bakłażana kroimy w kostkę, wrzucamy na druszlak, solimy, odstawiamy do odcieknięcia na 20-30 minut.
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy na nią bakłażana, smażymy do miękkości. Często mieszamy i dolewamy oliwę (bakłażan powinien być nią nasączony). Gdy juz jest gotowy dodajemy pomidory, mieszamy, chwilkę jeszcze podgrzewamy i gotowe.

Najczęściej przyrządzam taką potrawkę zamiast sałatki do schabowego z ziemniakami, albo jem samą z chlebem.

Offline insomnia

  • Paradise City
  • *****
  • Wiadomości: 780
  • Płeć: Kobieta
  • The lost member of Led Zeppelin
  • Respect: +291
    • moja twórczość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #323 dnia: Marca 11, 2014, 01:15:31 pm »
0
Tymeg - pomysł świetny. dziękuję, na pewno go wykorzystam w najbliższym czasie :)

Offline Solid

  • Welcome to the jungle
  • *
  • Wiadomości: 100
  • Respect: +24
    • Tortilla Libre
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #324 dnia: Kwietnia 14, 2014, 10:27:13 pm »
0
co dobrego ostatnio ugotowaliście, co moglibyście polecić mojej zbolałej monotonią w kuchni duszy? :)

www.meskiezarcie.pl wchodzići nabijać nam statystyki :sorcerer:

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6429
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #325 dnia: Marca 13, 2018, 10:20:11 pm »
0
Temat umarł? Nikt nie gotuje?
Ja teraz warzę piwko... w kuchni...
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Tymeg_2

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1289
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +318
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #326 dnia: Marca 14, 2018, 09:28:20 am »
0
W weekend przygotowałem paellle z kurczakiem, podobny przepis do tego: http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/06/paella-z-kurczakiem-i-chorizo.html
W moim przepisie była jeszcze cytryna pokrojona w ćwiartki do skrapiania gotowego dania.
Pyszności  :P
In Rock We Trust