Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 78125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gloomy

  • Global Moderator
  • Garden Of Eden
  • *****
  • Wiadomości: 4985
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +1125
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #300 dnia: Czerwca 25, 2010, 09:38:21 am »
0
Kakauko jest pycha :P a najlepiej do tego sobie zrobić wafle takie jak tu , posmarować sobie jakimiś powidłami/konfiturami i nałożyć na to bitą śmietanę. Super deserek!
Naje 2017: Najlepszy avatar; Dobry duszek forum; Ulubiona osoba funkcyjna

Offline bizkit

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2268
  • nikt/big toy
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #301 dnia: Sierpnia 06, 2010, 08:14:21 pm »
0
tym razem jajecznica na ogonkach raków, drobiowych kabanosach i jakaś wędzona chyba szynka albo coś, można by powiedzieć, jestem mistrzem jajecznicy:D

Offline Brokenwings

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6861
  • Respect: +10
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #302 dnia: Lutego 23, 2011, 02:59:09 pm »
0
  Po kilku podchodach skusiłam sie na nalesniki na ostro.Drugiero razu raczej nie będzie.Wprawdzie farsz mi smakował,nawet bardzo,ale do naleśników mi zwyczajnie nie pasował.Nie ma to jak dżemik.

Offline Douger

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3986
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1243
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #303 dnia: Lutego 23, 2011, 03:13:55 pm »
0
A mówiłem nie dosypuj cukru do ciasta :D
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Brokenwings

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6861
  • Respect: +10
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #304 dnia: Lutego 23, 2011, 03:20:57 pm »
0
Ale dodałam tez soli więc sie zrównowazyło :D

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6427
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #305 dnia: Lipca 18, 2011, 07:28:30 pm »
0
Kurde, aż wstyd mi się przyznać, ale przez jakieś trzy miesiące prawie nic nie gotowałem, usmażyłem, przyrządziłem... Jakoś nie miałem czasu, ochoty itp. Aż tu nagle. Wczoraj. Obejrzałem film pt.:"Julia i Julia", no i mnie trafiło. Nagle zapragnąłem gotować i przyrządzać. I dzisiaj zrobiłem niby coś prostego i banalnego, ale radość z efektu była i jest nadal niesamowita. Zezłociłem na maśle pieczywo (kilka sztuk) posypałem je ziołami prowansalskimi. Obok podałem sałatkę z pomidorów i cebuli + sól i pieprz do smaku, no i do tego pokrojona w plastrach mozzarella lub jak wolał producent Zottarella. Pycha !!! Polecam. Jutro tez coś zrobię.
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline mafioso

  • Marketing
  • Street of dreams
  • *******
  • Wiadomości: 12083
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +2229
    • As Koncertowy
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #306 dnia: Listopada 09, 2012, 09:49:13 pm »
0
Dobra misiaki, potrzebuję jakiś kreatywny przepis na dobre jedzonko. Danie ma zawierać filet z kurczaka i szynkę konserwową. Reszta składników do ustalenia. Cel: żeby było łatwe i szybkie do zrobienia bo mistrz patelni i garnka to ze mnie nie jest :P

Offline Canis_Luna

  • Global Moderator
  • Madagascar
  • *****
  • Wiadomości: 16009
  • Płeć: Kobieta
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #307 dnia: Listopada 09, 2012, 09:51:55 pm »
0
A to zależy od przeznaczenia takiego dania, bo jeśli to kolacja ze śniadaniem to trzeba się postarać :P (na kolację filet z kurczaka, na śniadanie kanapki z szynką konserwową :P ). A tak serio to z filetem można dużo zrobić, ale nie mam pojęcia jak wykorzystać jeszcze do tego szynkę. Może jakaś rolada? ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2012, 09:58:28 pm wysłana przez Canis_Luna »
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"



"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline mafioso

  • Marketing
  • Street of dreams
  • *******
  • Wiadomości: 12083
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +2229
    • As Koncertowy
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #308 dnia: Listopada 09, 2012, 09:57:39 pm »
0
A to zależy od przeznaczenia takiego dania

Przeznaczenie jest takie, żeby je zjeść, przetrawić i wiadomo co :P

A tak na poważnie to coś na późną kolację ;)

Offline Canis_Luna

  • Global Moderator
  • Madagascar
  • *****
  • Wiadomości: 16009
  • Płeć: Kobieta
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #309 dnia: Listopada 09, 2012, 10:03:25 pm »
0
Warto zapytać Wujka Google.

http://www.polska-gotuje.pl/przepis/filet-z-kurczaka-z-szynka-i-serem W sumie tak jak mówiłam, myślałam bardziej o roladkach, ale po co się bawić nitkami, jak można zrobić coś takiego? :P
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"



"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline mafioso

  • Marketing
  • Street of dreams
  • *******
  • Wiadomości: 12083
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +2229
    • As Koncertowy
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #310 dnia: Listopada 09, 2012, 10:14:43 pm »
0
To już widziałem :P Liczyłem na przepisy od babci :D

Offline Canis_Luna

  • Global Moderator
  • Madagascar
  • *****
  • Wiadomości: 16009
  • Płeć: Kobieta
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #311 dnia: Listopada 09, 2012, 10:41:47 pm »
0
Moja babcia trzyma przepisy w ścisłej tajemnicy :P
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"



"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline owsik

  • magister guns n'roses
  • One In A Million
  • *********
  • Wiadomości: 6427
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +866
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #312 dnia: Listopada 10, 2012, 10:03:44 pm »
0
Dobra misiaki, potrzebuję jakiś kreatywny przepis na dobre jedzonko. Danie ma zawierać filet z kurczaka i szynkę konserwową. Reszta składników do ustalenia. Cel: żeby było łatwe i szybkie do zrobienia bo mistrz patelni i garnka to ze mnie nie jest :P

No to nie jest trudne. Kup sobie do tego jakiś ser np. mascarpone. Zrób kieszeń w tym filecie i zapakuj tam troszkę serka i jak byś dął radę to jakiś suszony pomidor dodałby troszkę smaku. Walnij to na patelnie i obsmaż ze wszystkich stron a potem do piekarnika na 10 minut (piekarnik rozgrzej do 200 stopni). Podczas gdy kura w piecu się będzie piekła, to Ty możesz pokruszyć troszkę migdałów i uprażyć ja na suchej patelni. Ziemniaki ugotowane  możesz podać jako puree, warto wtedy dodać do tego puree na przykład parmezan i posypać koperkiem, albo jakiś sosik walnąć śmietanowy. Sos to coś prostego: walnij śmietanę 30% na patelnię, albo do rondelka i dodaj troszkę serka topionego i przypraw solą i pieprzem...
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Offline Bluebird

  • Garden Of Eden
  • ********
  • Wiadomości: 3786
  • Respect: +961
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #313 dnia: Października 11, 2013, 12:11:42 am »
0
Coś prostego ode mnie (choć pewnie część osób coś takiego robiła):
Kurczak z ryżem w sosie po seczuańsku
Składniki:
Pierś z kurczaka - powiedzmy kilogram (choć akurat to zależy od wielkości patelni).
Słoik albo dwa (to też zależy od wielkości patelni) sosu seczuańskiego firmy Uncle Ben's
Puszka z ananasami - w plastrach albo kawałkach
Ryż biały

Ryż biały oczywiście ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu  ;) Ananasy jeżeli są w plastrach pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka również trzeba pokroić na mniejsze kawałki i położyć na patelnie (najlepiej, żeby te kawałki zakryły całą patelnię). Następnie te kawałki kurczaka smażymy na tej patelni, co jakiś czas je przewracając np. drewnianą łyżką i zalewając zimną wodą (gdy za mocno skwierczy). No i to wszystko trzeba robić przez około 45 minut. Jak minie te 45 minut to te kawałki kurczaka należy zalać tym sosem seczuańskim i wsypać do patelni te kawałki ananasów - to wszystko razem wymieszać i poczekać (około 5 minut) aż sos zacznie bulgotać. W momencie gdy sos zaczyna bulgotać można go wyłączyć no i w zasadzie wszystko jest gotowe. Później najlepiej nałożyć sobie na talerz ugotowany ryż i na ten ryż nałożyć ten sos z kurczakiem i ananasem. No i teraz już nic innego nie pozostaje jak tylko to zjeść. Smacznego

Offline katarynka

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 3036
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: +192
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #314 dnia: Lutego 08, 2014, 09:11:16 pm »
0
Pewnie nie odkryłam Ameryki, ale gorąca czekolada własnej roboty jest przepyszna! Wystarczy jakieś 200 ml mleka zagęszczonego (nie z tubki, takiego z kartonika) i 3/4 tabliczki czekolady. Mleko podgrzewamy aż zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Nie radzę dodawać dużo więcej czekolady, bo masa gęstnieje po przelaniu jej do szklanki. Ja piję gorzką i jest pyyyyszna :) Lepiej nie liczyć kalorii :D ;)