Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 78079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Solid Shake

  • Gość
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 26, 2006, 12:49:47 am »
0
pierogi,kopytka,krokiety(czyli naleśniki :] ), naleśniki, jajka sadzone-kwestia gustu, jakbym ci podał naleśniki po mojemu to byś się przez 2 dni spuszczał ze szczęścia :P

Offline bizkit

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2268
  • nikt/big toy
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 26, 2006, 02:04:14 pm »
0
Musiałbyś się napraaaaaawdę postarać :P

 

Offline PollyVelOre

  • Reckless Life
  • **
  • Wiadomości: 154
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: +1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 29, 2006, 10:48:56 pm »
0
Podam prosty przepis z ksiazki kucharskiej Kubusia Puchatka (nie nie, ja tego nie czytam, to taki jeden Pan podał przepis:) )
Bardzo pycha, dziś sobie jadłam:D
A więc:

- Ziemniaki krojone w plasterki
 - cebula  posiekana
 - starty ser zólty
 - pieprz, sól

Do naczynia żaroodpornego to władować, najpierw ziemniaki pozniej ser z cebula pozniej znow ziemniaki, i znow ser i cebula i ziemniaki io the end. Piec w piekarniku (200 stopni) przez godzinke. Podawac z .. czerwonym winkiem co niesamowicie działa na popęd seksualny:P:P  :D  :D  

Hmm jakbym czegos zapomniala to proszę o poprawkę tych to znaja tę zapiekankę.

Smacznego.

Offline kokosz1981

  • Uploaderzy
  • Atittude
  • ****
  • Wiadomości: 1076
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 30, 2006, 11:03:09 am »
0
wczoraj nauczyłem się robić zupkę, tylko nie wiem jaką (jakaś biała, może barszcz?); w każdym bądź razie była pycha :]
2010-10-13 I 2012-05-31 London O2 Arena
2010-06-20 Gdańsk

Offline Looy

  • Zasłużeni
  • Paradise City
  • *****
  • Wiadomości: 680
  • Płeć: Mężczyzna
  • Emerytowany Moderator
  • Respect: -1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 30, 2006, 12:00:03 pm »
0
Cytuj
Podam prosty przepis z ksiazki kucharskiej Kubusia Puchatka (nie nie, ja tego nie czytam, to taki jeden Pan podał przepis:) )
Bardzo pycha, dziś sobie jadłam:D
(...)
To po to bykl Ci ten przepis??:> no ładnie :] Ja do tego dodam, że jak ktoś jest na jakiejś diecie to zamiast ziemniaków, może użyć brokułów:)

Offline PollyVelOre

  • Reckless Life
  • **
  • Wiadomości: 154
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: +1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 30, 2006, 12:54:04 pm »
0
Jak po to? Nie kumam...:] Znów się czepiasz Moderator? Przepis ten był aby zjesc cos w miłym gronie:)

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 23, 2006, 08:48:13 pm »
0
przepis na pyszne ciasto z owocami ( wychodzi go dosyć dużo, więc potrzebna będzie duża forma):

-3 szklanki mąki
-4 żółtka
-25 dag margaryny
-łyżka smalcu
-3/4 szkl. cukru pudru
Z tych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na ten czas, kiedy będziemy przygotowywać masę.

masa:
Gotujemy budyń, ja robiłam z białym, bo ładnie wyglądają w nim owoce. Ten budyń powinien być gęsty, więc wystarczy 1,5 szkl. mleka na pojedynczy budyń. Następnie budyń studzimy, mieszając co jakiś czas, zeby nie zrobiła się skórka na wierzchu. Jak budyń wystygnie dodajemy do niego szklankę gęstej śmietany i mieszamy aż do powstania jednolitej masy.
Później wykładamy ciasto do formy i robimy takie wyższe brzegi jak w przypadku mazurka czy tarty, zeby ta masa nie wypłynęła podczas pieczenia. Wlewamy masę na ciasto (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli podczas dodawania do budyniu śmietany widać ze masa staje się zbyt rzadka, to nie trzeba dodawać całej smietany) i zatapiamy w niej owoce, np. maliny, jagody, aronię, truskawki, pieczemy około 50min. Po upieczeniu najlepiej postawić ciasto w zminym miejscu, żeby masa zastygła i ciasto nadawało się do krojenia. Ja piekłam to dla babci i jej koleżanek, zostało zaakceptowane, więc chyba moze być. Mi smakuje, spróbujcie, to ocenicie :]
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2006, 08:59:31 pm wysłana przez Roxy »

Offline psycholcia

  • Right Next Door To Hell
  • ***
  • Wiadomości: 347
  • Płeć: Kobieta
  • Idealnie, doskonale
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 23, 2006, 08:52:33 pm »
0
No to jutro robie ciasto:D:Dzawsze jakies zajecie...jak tak dalej pojdzie to kucharke ze mnie bedzie(cud!)
"Czasami z ludźmi nie warto dyskutować, nie warto im tłumaczyć, jedyne co warto, to zostawić ich i odejść"

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 23, 2006, 08:58:31 pm »
0
Zapomniałam dodać, że jak budyń jest bez cukru, to dodajemy cukier do proszku budyniowego. Ilość tego cukru jest uzalezniona od tego, jak słodkie lubimy ciasto :]

Solid Shake

  • Gość
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 23, 2006, 11:58:22 pm »
0
ej wiecie jakie są te amerykańskie ciasta?Cienkie ciasto i w pyte czegoś ala dżem. Ma ktoś przepis?

Offline Looy

  • Zasłużeni
  • Paradise City
  • *****
  • Wiadomości: 680
  • Płeć: Mężczyzna
  • Emerytowany Moderator
  • Respect: -1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 24, 2006, 08:51:04 am »
0
a ja bym się dowiedział jak się robi te amerykanske nalesniki, takie grube, bo keidys jadłem i one są genialne...:P
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2006, 08:52:31 am wysłana przez Looy »

Solid Shake

  • Gość
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 24, 2006, 09:42:51 am »
0
z syropeeem klonowym o !

Offline Viper

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2261
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 24, 2006, 10:04:51 am »
0
Brzmi nieźle całkiem :D


Mam ochote na chińskie :P

Offline Brokenwings

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6861
  • Respect: +10
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 24, 2006, 11:12:43 am »
0
Chłopaki ,mam coś dla WAs            - 1 szklanka mąki tortowej, przesianej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka lekko ubite,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki wody niegazowanej,
- 2 łyżki stołowe masła.
Mąkę,cukier proszek,sodę i sól mieszamy i łączymy z wymieszanymi jajami,jogurtem,woda i stopionym masłem.Trzeba to jeszcze wszystko dobrzerazem wymiachac a potem mozna smazyć.Podobno dobre,ja nie robiłam.      

Offline gunska

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1500
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: +1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 24, 2006, 12:41:41 pm »
0
Czekoladowy Wiśniak

Biszkopt :
6 jajek , 1,5 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , pół szklanki mąki ziemniaczanej , łyżeczka proszku do pieczenia , 3 łyżki kakao
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka  a następnie obydwie mąki wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia . Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec .

Masa :
1,5 wydrylowanych wiśni , 5 łyżek cukru , 3 tabliczki gorzkiej czekolady , 2 tabliczki czekolady mlecznej , 3 łyżki żelatyny , 2 szklanki śmietany kremówki , szklanka mleka .
Wiśnie zagotować z dodatkiem 5 łyżek cukru a następnie odlać sok i zachować . Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody . Czekoladę stopić z dodatkiem szklanki gorącego mleka , a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać , śmietanę ubić , a następnie delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą . Wystudzony biszkopt nasączyć sokiem z wiśni i wyłożyć wiśnie . Na wiśnie wylać przygotowaną masę czekoladowo – śmietankową . Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia . Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami białej lub ciemnej czekolady .

Placek do góry nogami

Ciasto kruche :30 dag mąki , 15 dag cukru pudru , 15 dag margaryny , 4 żółtka , 4 łyżki śmietany , łyżeczka proszku do pieczenia .
Margarynę posiekać z mąką . Dodać pozostałe składniki , szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części . Jedną część wyłożyć na blachę , a drugą włożyć do lodówki .

Masa jabłkowa : 9 dużych jabłek , galaretka cytrynowa , 10 dag cukru
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce . Dodać cukier i ok. 15 minut dusić na małym ogniu . Następnie dodać galaretkę , zagotować i odstawić do ostygnięcia . Zimną masę wyłożyć na ciasto na blaszce .

Masa kakaowa : 4 białka , 15 dag cukru , 15 dag kokosu , łyżeczka mąki ziemniaczanej .
Białka ubić z cukrem . Dodać kokos oraz mąkę , wymieszać i wyłożyć na jabłka .

Ciasto orzechowe : 4 jajka , 15 dag zmielonych orzechów , 15 dag cukru , 2 łyżki bułki tartej , łyżka mąki , łyżeczka proszku do pieczenia .
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka , orzechy , bułkę tartą , mąkę i proszek do pieczenia . Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na kokos . Całość przykryć drugą częścią kruchego ciasta i upiec . Po upieczeniu placek odwrócić do góry dnem i polać polewą .
 
Pamiętaj, że wszystko, co uczynisz w życiu, zostawi jakiś ślad. Dlatego miej świadomość tego, co robisz...