Czekoladowy Wiśniak
Biszkopt :
6 jajek , 1,5 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , pół szklanki mąki ziemniaczanej , łyżeczka proszku do pieczenia , 3 łyżki kakao
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka a następnie obydwie mąki wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia . Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec .
Masa :
1,5 wydrylowanych wiśni , 5 łyżek cukru , 3 tabliczki gorzkiej czekolady , 2 tabliczki czekolady mlecznej , 3 łyżki żelatyny , 2 szklanki śmietany kremówki , szklanka mleka .
Wiśnie zagotować z dodatkiem 5 łyżek cukru a następnie odlać sok i zachować . Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody . Czekoladę stopić z dodatkiem szklanki gorącego mleka , a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać , śmietanę ubić , a następnie delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą . Wystudzony biszkopt nasączyć sokiem z wiśni i wyłożyć wiśnie . Na wiśnie wylać przygotowaną masę czekoladowo – śmietankową . Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia . Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami białej lub ciemnej czekolady .
Placek do góry nogami
Ciasto kruche :30 dag mąki , 15 dag cukru pudru , 15 dag margaryny , 4 żółtka , 4 łyżki śmietany , łyżeczka proszku do pieczenia .
Margarynę posiekać z mąką . Dodać pozostałe składniki , szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części . Jedną część wyłożyć na blachę , a drugą włożyć do lodówki .
Masa jabłkowa : 9 dużych jabłek , galaretka cytrynowa , 10 dag cukru
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce . Dodać cukier i ok. 15 minut dusić na małym ogniu . Następnie dodać galaretkę , zagotować i odstawić do ostygnięcia . Zimną masę wyłożyć na ciasto na blaszce .
Masa kakaowa : 4 białka , 15 dag cukru , 15 dag kokosu , łyżeczka mąki ziemniaczanej .
Białka ubić z cukrem . Dodać kokos oraz mąkę , wymieszać i wyłożyć na jabłka .
Ciasto orzechowe : 4 jajka , 15 dag zmielonych orzechów , 15 dag cukru , 2 łyżki bułki tartej , łyżka mąki , łyżeczka proszku do pieczenia .
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka , orzechy , bułkę tartą , mąkę i proszek do pieczenia . Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na kokos . Całość przykryć drugą częścią kruchego ciasta i upiec . Po upieczeniu placek odwrócić do góry dnem i polać polewą .