Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 78091 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #195 dnia: Października 13, 2007, 02:22:27 pm »
0
Wreszcie znalazłam czas, żeby zrobić ten żółty ser, ale nie z tego przepisu, co podał krelke. Jakby ktoś chciał spróbować to podaję składniki:
- około kilograma sera (białego oczywiście)
- ok. 20 dag masła
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki wody (Proporcje mleka i wody można zmienić w zależności od tego, czy chcemy aby ten ser był bardziej tłusty, czy mniej.)
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody

Najpierw wkładamy ser do jakiegoś dużego garnka, wlewamy mleko i wodę. Gotujemy aż do momentu, kiedy zaczną się tworzyć takie grudki i miejscami ser zacznie się ciągnąć. Później trzeba przelać całość do sitka, poczekać aż się odsączy. W tym czasie można rozpuścić w tym samym garnku masło i dodać do niego odsączony już ser . Podgrzać to,  tym razem na małym ogniu, bo ser ma tendencję do przywierania do dna garnka. Kiedy ser będzie już miał taką kremową konsystencję, dodajemy do niego sól i sodę (soda sprawia, że ser staje się pulchny i robią się w nim pęcherzyki powietrza) całość energicznie mieszamy. coby nie przywarło do dna. Trzymamy na ogniu jeszcze ze 2-3 minuty. Następnie wylewamy do jakiegoś naczynia. Ja robiłam w foremce do pieczenia keksów. Ważne, żeby ta masa była gorąca, kiedy ją wylewamy, bo chłodnej nie da się dobrze oddzielić od garnka i uformowac w foremce.
Aha i jeszcze zapomniałam wcześniej napisać, że do połowy tego sera dodałam trochę sproszkowanej papryki i wyszło bardzo dobre :]

Offline gucha

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1800
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #196 dnia: Października 13, 2007, 07:29:54 pm »
0
Macie jakieś wypróbowane przepisy na sałatkę na bazie fety? Polećcie coś :)

Offline REBEL

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2745
  • Respect: +5
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #197 dnia: Grudnia 09, 2007, 01:05:41 am »
0
Kto poleci cos z tego http://www.dobrykebab.pl/ ? :D

Offline Gnatek

  • Byli moderatorzy/newsmani
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1600
  • Płeć: Mężczyzna
  • Respect: +289
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #198 dnia: Grudnia 16, 2007, 10:07:56 am »
0
O kurde, ale ja dawno kebaba nie jadłem... Chyba się zaraz przejdę :)

Mi zawsze smakowało to co dawali w Saharze. Kiedyś dobry kebab był w Ali Baba nr 1, ale w porównaniu z tym, jak on smakował półtora roku temu, a jak we wrześniu, to zmiana jest ogromna. Na gorsze oczywiście...

Offline bizkit

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2268
  • nikt/big toy
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #199 dnia: Grudnia 16, 2007, 06:10:42 pm »
0
Nie przypomi9naj nawet. Wczoraj sie przeszliśmy, żeby w jakże pięknie, świątecznie przystrojonych drzwiach, klamkę pocałować. Oszukali nas!!!! Złodzieje decydenci, tacy jak tu k***a chodzo!

Ale walić to, i tak ostatnio zawsze chce z powrotem. (-_\\)

Offline bizkit

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2268
  • nikt/big toy
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #200 dnia: Lutego 17, 2008, 10:25:20 pm »
0
Jaaaaaaki kebab odkryłem ostatnio. Bez dwóch podrząd nie wychodzę. Tzn wczoraj wyszedłem, bo to juz drugi był. Samo mieso prawie. łuuuuch

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #201 dnia: Sierpnia 05, 2008, 12:20:51 pm »
0
Czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na sałatkę na bazie ogórków, taką na zimę? Z cukinią też mile widziane :)

Offline krelke

  • Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • ******
  • Wiadomości: 9214
  • Płeć: Mężczyzna
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #202 dnia: Września 16, 2008, 05:38:40 pm »
0
Temat prawie umarł ;( nie mogę na to pozwolić...zbliża się jesień...a właściwie za oknem od dłuższego czasu już jest :/ A co za tym idzie i apetyt większy oraz więcej czasu :D Nutellę ze śliwek węgierek już znamy :D w tym roku ponownie ją zrobimy :D (w tym hehehe ktoś nawet chce ją jako prezent ;) )

Pytanie i prośba zarazem do Was :) Macie jakieś nowe smaczne przepisy :>

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #203 dnia: Września 16, 2008, 07:04:54 pm »
0
Nutella u mnie też znowu będzie, ale tym razem dodam trochę rumu, podobno jeszcze lepsze. Poza tym węgierki z cynamonem. Dżem z mirabelek (wybierałyśmy z babcią łyżeczkami sam miąższ, pracochłonne zajęcie, ale warto było), sok z aronii i malin, nalewka aroniowo- wiśniowa. Mam sporo brzoskwiń, ale pomysłu brak, co z nimi zrobić.

Offline duff_wife

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2467
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: +22
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #204 dnia: Września 16, 2008, 07:13:09 pm »
0
sok z aronii - bez rewelacji :P co do brzoskwiń - u mnie robili dżemiki ale ja jeszcze nie próbowałam, bo jem tylko jabłkowo-śliwkowy :] na zimne wieczory polecam Glogg - pyszne grzane winko :] sprawdza się z winkiem domowej roboty :]

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #205 dnia: Września 16, 2008, 07:40:46 pm »
0
sok z aronii - bez rewelacji :P 

Faktycznie bez rewelacji, ale zdrowy. Zapomniałam jeszcze o czarnym bzie. Z niego też trzeba by coś zrobić. Może jakąś nalewkę. Ma ktoś wypróbowany przepis?
A tak w ogóle, to ja później sprzedaję te soki, dżemy itp. jako produkty ekologiczne z certyfikatem Ekogwarancji.
Idą niczym świeże bułeczki.

Offline bizkit

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2268
  • nikt/big toy
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #206 dnia: Stycznia 26, 2009, 09:54:28 pm »
0
nie ma to jak jajeczniczka robiona po pijaku:D tzn pokrojona kiełbasa sklejona jajkami, no i wszystkie przyprawy jakie były pod ręką, delikat, sól ziołowa, zioła prowansalskie, majeranek, meksykańska przyprawa do kurczaków:D ledwo siedzę, i to jeszcze po Subwayu wieczorem
.................................................................................................
ale mam jazdę na Bounty ostatnio, czasem dwa na raz
może od tego tez się smak zmienia:DDDDDD

Bloody Rose

  • Gość
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #207 dnia: Stycznia 26, 2009, 10:01:58 pm »
0
Filet z indyka w panierce, z soczystym krążkiem ananasa na wierzchu ( nie w środku) a na to plaster żółtego sera. Poezja  :wub:
Spaghetti ale według własnego pomysłu.
Naleśniki z cynamonem  8)

Offline Brokenwings

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6861
  • Respect: +10
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #208 dnia: Stycznia 26, 2009, 10:05:59 pm »
0
może od tego tez się smak zmienia:DDDDDD

Ale wątpie,zeby na lepszy :D

Offline Ella

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1943
  • Płeć: Kobieta
  • Nadworna Galernica
  • Respect: 0
Odp: Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #209 dnia: Lutego 01, 2009, 03:56:04 pm »
0


Faktycznie bez rewelacji, ale zdrowy. Zapomniałam jeszcze o czarnym bzie. Z niego też trzeba by coś zrobić. Może jakąś nalewkę. Ma ktoś wypróbowany przepis?


Jeśli chodzi o czarny bez - nie powinno sie z niego robic nalewek, wystepuje jakas reakcja z alkoholem- moze byc szkodliwe dla zdrowia nawet trujące.
Jednak w niektórych krajach robią np wino z czarnego bzu, ale wtedy podobno trzeba jagody ( tylko dojrzałe zagotować ) zabija to jakieś złe składniki.
Można robić z niego soki są bardzo zdrowe i smaczne.
Z kwiatów czarnego bzu zrobiłam kiedyś wino na bazie rodzynek +kilka kwiatostanów bzu , nie za dużo bo zbyt pachnące + cytryny + drożdze winne.Wino było bardzo dobre słodkawe o pięknym aromacie ( słomkowym kolorze) Ostatnio stale przegapiam okres kwitnienia, i nie robiłam, ale zabieram się za zrobienie wina z mniszka - oczywiście z samych kwiatów ( ale tez przegapiam wysyp) , albo jet za zimno lub za mokro- a trzeba ich zebrać baaaaaaardzo dużo . Winko ponoć bardzo dobre.
Na próbę robiłam wino  z płatków róż (rosa rugosa) , tez dobre- niektórzy mogli posmakować , jakiś czas temu ;)

Z aronii piłam nalewkę + do tego były dawane liście z wiśni (200szt) - była b. dobra- ale nie robiłam takiej.
Kwiaty cz. bzu można również smażyć w cieście  naleśnikowym- takie maczane w nim całe baldachy tez dobre. :)