Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 76996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Panna Nikt

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1413
  • Płeć: Kobieta
  • Sekretarka Admina
  • Respect: +52
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #135 dnia: Października 02, 2006, 10:52:26 pm »
0
Ja coś czuję, że się tu aktywna zrobie. Przepis na moją ratatuje, na prośbę Krzysia zamieszczam.
Składniki
 3-4 cukinie
0,5 kg pomidorów
30 dag pieczarek
ok 4-5 papryk we wszystkich kolorach tęczy mogą być
2 średnie cebule
pierś z kurczaka
koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy
przyprawy:
pierz, majeranek (jedno z ziół od których jestem uzależniona), curry, chill jak ktoś lubi ( panna nikt lubi ostro)
Przygotwanie:
Proste jak budowa cepa. Kroimy wszystko w elegancką kosteczkę(pomidory powinny być sparzone, i pozbawione skóry, moga być pokrojone w ósemki) i dusimy z niewielką ilością wody jakieś 1.5 h. Pierś  i cebule podsmażamy i dodajemy do warzyw. Podajemy z ryżem lub chlebem no. ciabatą.

The nicest girls in rock n' roll world

"And you want three wishes:
One to fly the heavens
One to swim like fishes
And then one you're saving for a rainy day
If your lover ever takes her love away"

Offline Boski_Krzychu

  • SG-1
  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1784
  • Al kocholik
  • Respect: +10
    • http://www.gnrnow.prv.pl
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #136 dnia: Października 02, 2006, 10:54:46 pm »
0
Cytuj
Ja coś czuję, że się tu aktywna zrobie. Przepis na moją ratatuje, na prośbę Krzysia zamieszczam.
Dzięki Panno, nic tylko brać się za gotowanie :)

Offline psycholcia

  • Right Next Door To Hell
  • ***
  • Wiadomości: 347
  • Płeć: Kobieta
  • Idealnie, doskonale
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #137 dnia: Października 02, 2006, 10:57:13 pm »
0
Cytuj
to musi być pyszne, innej możliwości nie ma :]
a co do groszku, to juz drugi tydzień opycham się marchewką z groszkiem, chyba nigdy mi się to nie znudzi :)
bo to jest pyszne :D
groszke z marchewka mi sie znudzil po 3 tygodniach haha :rolleyes:  
"Czasami z ludźmi nie warto dyskutować, nie warto im tłumaczyć, jedyne co warto, to zostawić ich i odejść"

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #138 dnia: Października 24, 2006, 11:15:16 am »
0
Cytuj
Cytuj
to musi być pyszne, innej możliwości nie ma :]
a co do groszku, to juz drugi tydzień opycham się marchewką z groszkiem, chyba nigdy mi się to nie znudzi :)
bo to jest pyszne :D
groszke z marchewka mi sie znudzil po 3 tygodniach haha :rolleyes:
Ja już jem ponad miesiąc i jeszcze mi się nie znudził, ale od jutra profilaktycznie przerzucę się na kalafior :]

Wklejajcie tu jakieś ciekawe przepisy.

Offline psycholcia

  • Right Next Door To Hell
  • ***
  • Wiadomości: 347
  • Płeć: Kobieta
  • Idealnie, doskonale
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #139 dnia: Października 24, 2006, 09:34:24 pm »
0
Cytuj
Cytuj
Cytuj
to musi być pyszne, innej możliwości nie ma :]
a co do groszku, to juz drugi tydzień opycham się marchewką z groszkiem, chyba nigdy mi się to nie znudzi :)
bo to jest pyszne :D
groszke z marchewka mi sie znudzil po 3 tygodniach haha :rolleyes:
Ja już jem ponad miesiąc i jeszcze mi się nie znudził, ale od jutra profilaktycznie przerzucę się na kalafior :]

Wklejajcie tu jakieś ciekawe przepisy.
u mnie w łaski wlasnie wrocil :rolleyes:
 
"Czasami z ludźmi nie warto dyskutować, nie warto im tłumaczyć, jedyne co warto, to zostawić ich i odejść"

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #140 dnia: Października 24, 2006, 09:55:54 pm »
0
kalafior? a jak przyrządzasz?

Offline gunska

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1500
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: +1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #141 dnia: Października 29, 2006, 07:44:59 pm »
0
Ja dzisiaj to upiekłam http://gotowanie.onet.pl/20837,ksiazka_przepis.html :)
W sumie dobre pomimo tego że mi się nie dopiekło , gdyż ma dolna grzałka w piekarniku poprostu cobie padła :P
Pamiętaj, że wszystko, co uczynisz w życiu, zostawi jakiś ślad. Dlatego miej świadomość tego, co robisz...

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #142 dnia: Października 30, 2006, 11:05:07 am »
0
Jabłeczniki są zawsze pyszne, inaczej być nie może :) A ja wczoraj robiłam tp kakaowe z kulkami kokosowymi, co pisałam o nim w shoutboxie. Jest bardzo proste do zrobienia, ale wygląda efektownie z tymi kulkami. Dam przepis, jakby ktoś chciał zrobić.

-25 dag mąki,
-2 łyzeczki proszku do pieczenia,
-25 dag cukru,
-25 dag margaryny,
- 5 jajek,
-4 łyzki smietany,
-4 lyzki kakao,
-1 lyzeczka cukru waniliowego.
Dokladnie utrzec margarynę z cukrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkami, dodac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę oraz kakao. Z bialek ubic sztywną pianę i polaczyć z ciastem.

Kulki:
-15 dag wiórek kokosowych,
-12 dag cukru,
-9 dag masla albo margaryny,
-2-3 łyżki mleka.
Maslo stopić, dodać pozostałe produkty, uformowac z nich kulki i włożyć w ciasto lekko wciskając. Piec w blasze wyłożonej folią aluminiową, w temp. 180 stopni, okolo 50 minut.
 

Offline bizkit

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 2268
  • nikt/big toy
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 16, 2007, 07:32:24 pm »
0
To zrobiło furorę na ostatnim sylwku. Polecam.

Sałatka warstwowa gyros
SKŁADNIKI
3 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa gyros
mały słoiczek łagodnego keczapu
ogórki konserwowe
puszka groszku
średnia cebulka
puszka kukurydzy
majonez
kapusta pekińska


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Piersi pokroić w kostkę, wymieszać z gyrosem, podsmażyć. Gotowego kurczaka przesypać do miski i mamy pierwszą warstwę. Posmarować keczapem, ułożyć warstwę pokrojonych w kostkę ogórków, groszek, następnie - warstwa pokrojonej cebulki, kukurydzy, centymetrowa warstwa majonezu, na koniec posiekana kapusta pekińska (można jeszcze posypać wszystko przyprawa)
 

Offline Brokenwings

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6861
  • Respect: +10
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 16, 2007, 08:13:58 pm »
0
Robiłam niedawno coś podobnego ake z przyprawą do kebaba i bez ketchupu i groszku.

Offline Kirzen

  • Paradise City
  • *****
  • Wiadomości: 734
  • Respect: +101
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 16, 2007, 10:03:48 pm »
0
Ja raczej kwestie pożywienia zostawiam mojej matce, która wybornie gotuje więc po co to zmieniać. Chociaż ostatnio się naraziłem, gdy przeszedłem na wegetarianizm:D

szary

  • Gość
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 18, 2007, 04:05:32 pm »
0
ja potrafie zrobić jajecznice, czyli przezyje

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 18, 2007, 06:14:56 pm »
0
Cytuj
ja potrafie zrobić jajecznice, czyli przezyje
To już jest coś :]

A ja już od kilku dni mam ochotę na Blok Bakaliowy, jutro jak tylko wrócę z pracy to zrobię :) dam Wam przepis, bo to jest pyyyszne.

Blok bakaliowy

Składniki

•  1 margaryna
   
•  0,5 szklanki wody
   
•  1,5 szklanki cukru
   
•  3-4 łyżki kakao
   
•  ok. 3 szklanek mleka w proszku
   
•  herbatniki
   
•  wafle
   
•  rodzynki
   
•  orzechy
   
   

 Margarynę, cukier, wodę i kakao chwilę pogotować. Wystudzić. Dodać mleko w proszku, pokruszone wafle i herbatniki oraz dowolne bakalie. Wyłożyć do formy i pozostawić do zastygnięcia.
 

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 18, 2007, 06:29:48 pm »
0
Rodzynki <ble> suche lubie, ale w ciastach etc. nie cierpie :) Nawet sernik wole bez nich... :)

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 18, 2007, 06:45:37 pm »
0
Ten Blok można zrobić też bez rodzynek i będzie równie dobry :]