Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 78084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #120 dnia: Września 29, 2006, 09:12:06 pm »
0
Roxy wiec ile proponujesz?:>

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #121 dnia: Września 29, 2006, 09:21:42 pm »
0
Wiesz co, tak sobie myślę, że najlepiej zrobisz jak zważysz sobie te 8 dag kakao i z tej porcji będziesz powoli dosypywał do śliwek, próbując co jakis czas, a jak smak wyda Ci się już idealny, to reszty juz nie wsypiesz. To wydaje mi się dobre rozwiązanie, bo jedne osoby wolą żeby przeważał smak śliwkowy, a inne kakaowy.

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #122 dnia: Września 29, 2006, 09:24:17 pm »
0
Ok, zrobie jak piszesz... :]

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #123 dnia: Września 29, 2006, 09:30:57 pm »
0
I koniecznie zdaj relację jak Wam wyszło :]  

Offline krelke

  • Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • ******
  • Wiadomości: 9214
  • Płeć: Mężczyzna
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #124 dnia: Września 29, 2006, 09:39:16 pm »
0
hehehe el_loko teraz miesza te sliwki jak sie smaza itd :>
ja jako fan pizzy i wszystkich pokrewnych odmian pytam Was drodzy forumowicze jakie kompozycje uwielbiacie sklaniki oprócz podstawy?
Ja prosta tradycyjne : cappreciose tzn szynka + pieczarki... preferuje rowniez tunczyka oraz salami...czyli czasami wyjdzie rodzaj 4por roku ;]

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #125 dnia: Września 30, 2006, 07:10:56 am »
0
Jak sobie teraz rnao skosztowałem, to bardzo dobre. Nie jest za słodkie, ale też nie za gorzkie... Mi bardzo msakuje, zobaczymy co brat powie, bo jeszcze sie nie obudzil :P

Offline krelke

  • Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • ******
  • Wiadomości: 9214
  • Płeć: Mężczyzna
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #126 dnia: Września 30, 2006, 09:35:16 am »
0
ja sie zgadzam wyjatkowo z bratem...a dlugo nie pospałem bo musial wlaczyc kompa w pokoju... ja jeszcze musze namowić rodzinke do zrobienia dzemu bananowego... :) podobno pyyyycha :)

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #127 dnia: Września 30, 2006, 11:09:29 am »
0
Ta nutella jest pyszna ciepła mniam :P a co do dżemu bananowego, to nigdy nie jadłam.

Offline Ella

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1943
  • Płeć: Kobieta
  • Nadworna Galernica
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #128 dnia: Września 30, 2006, 11:56:39 am »
0
Cytuj
Na jakich sitkach to zmielic?:>
Mozna zmielic na najwiekszwch otworach, , to spowoduje,że skórki szybciej sie rozpadna i będa mniej widoczne ( szybciej się rozgotują)

Wiecie --- zanim poznałam ten przepis, to gdy miałam za słodka lub za rzadką konsystencję  powideł ,dodawałam do nich kakao tak na surowo, nie gotując ich---- i w takiej postaci nadziewałam tym np. rogaliczki, bułeczki , przed pieczeniem, nieraz mieszałam z rodzynkami i orzechami + pare kropli zapachu rumowego --- to stanowio nadzienie.Ludzie pytali czemu taki fajny smak jak z czekolada? A trzeba to było opatentowac!  --- przepis na Nutelle mam od 1,5 roku , a sama tak robiłam od ładnych paru lat! :D
Pomysłowośc ludzka nie zana granic!  :D  :P  

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #129 dnia: Września 30, 2006, 12:27:39 pm »
0
Ano własnie, jak się kombinuje, to wychodzą najfajniejsze rzeczy. Moja mama jak coś gotuje, czy piecze to musi być zawsze dokładnie tak, jak w przepisie, a ja to lubię poeksperymentować :]  

Offline Brokenwings

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6861
  • Respect: +10
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #130 dnia: Września 30, 2006, 01:15:30 pm »
0
Ja tak mam jak coś robię po raz pierwszy ale przyznaję,że nie lubię dużo kombimować,zeby nie "przekombinować"

Offline Ella

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1943
  • Płeć: Kobieta
  • Nadworna Galernica
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #131 dnia: Października 01, 2006, 01:43:07 pm »
0
Ja , zawsze kombinuje i zmieniam w przepisach!
czytam orginał a potem improwizacja--- przeważnie w ciastach zmniejszam ilośc cukru! B)  To jest moja reguła! :P
Kuzynka , daje zawsze to co pisza , ( gdy robi pierwszy raz ) a potem sie dziwi , czemu takie słodkie --- przedciez dałam jak w przepisie! :rolleyes:
A ma duże doświadczenie, ale za bardzo ufa przepisom, mała wyobrażnia! !!! :P  

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #132 dnia: Października 01, 2006, 04:24:14 pm »
0
Racja, w większości przepisów przeginają z tym cukrem.
A co do kombinowania, to ja lubię sama wymyślać masy do ciast. Czasami za pierwszym razem coś nie wyjdzie, ale już za kolejnym udoskonalę recepturę i jest ok :]

Offline Panna Nikt

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1413
  • Płeć: Kobieta
  • Sekretarka Admina
  • Respect: +52
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #133 dnia: Października 02, 2006, 08:51:29 pm »
0
A więc jako, że nigdy się nie udzielałam w tym cudnym temacie,a  gotować uwielbiam to daje przepis na jedną z potraw, które robią furore wśród moich znajomych. Jest to zapiekanka z makaronem. Łatwa, ekonomiczna, i świetna na imprezy.

Składniki:
paczka makaronu świderki
słoiczek koncentatu pomidorowego (najlepiej Łowicz albo Pudliszki)
puszka groszku
20dag szynki lub innego rodzaju mięsa np. pierś z kurczaka, jeżeli ktoś tak owe spożywa
pieczarki
mała cebulka wg. uznania
Ser żółty
z przypraw majeranek, oregano lub bazylia, ja dodaje także pikantną mieszankę grillową kamis, ale to dlatego, że ją uwiebiam
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy, w tym samym czasie kroimy i podsmarzamy mięso razem i pokrojonymi w kostke pieczarkami i cebulą. Następnie w naczyniu żaroodpornym mieszamy gotowy już maraton, z mięsem, pieczarkami i proszkiem. Dodajemy przecier pomidorowy porządnie mieszając. Przyprawiamy mniej lub bardziej , jak kto woli. Całość przykrywamy "kołderką" z sera żółtego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnii na ok, 10 min.
i Gotowe

The nicest girls in rock n' roll world

"And you want three wishes:
One to fly the heavens
One to swim like fishes
And then one you're saving for a rainy day
If your lover ever takes her love away"

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #134 dnia: Października 02, 2006, 08:55:50 pm »
0
to musi być pyszne, innej możliwości nie ma :]
a co do groszku, to juz drugi tydzień opycham się marchewką z groszkiem, chyba nigdy mi się to nie znudzi :)