Autor Wątek: Forumowicze od Kuchni  (Przeczytany 77001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #105 dnia: Września 20, 2006, 06:36:00 pm »
0
wczoraj dostałam od koleżanki przepis na dżem śliwkowy z dodatkiem kakao, dzisiaj zrobiłyśmy go z mamą i wyszedł przepyszny :P podam przepis, może ktoś zechce zrobić.

2kg śliwek, 1kg cukru, 1 cukier waniliowy, 8 dag kakao.
Cukier i kakao dosypujemy pod koniec smażenia.
Zamiast kakao można też dodać, np. cynamonu :) pyszne
 

Offline krelke

  • Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • ******
  • Wiadomości: 9214
  • Płeć: Mężczyzna
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #106 dnia: Września 20, 2006, 10:45:22 pm »
0
Potwierdzam ale najlepszy jest ze śliwek węgierek :) Polecam :) Pyyyyyycha :)

Offline Ella

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1943
  • Płeć: Kobieta
  • Nadworna Galernica
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #107 dnia: Września 21, 2006, 01:07:09 am »
0
Cytuj

Zamiast kakao można też dodać, np. cynamonu :) pyszne
To jest tzw. Nutella-- domowa, ale nie zamiast kakao --dodać cynamon, lecz zamiast cukru waniliowego, bo to ma być z kakaem, ew. inne dodatki.

Gdy robi się tylko ze sliwek ,to zawsze dodaję troche cynamonu ew.gożdziki (niedużo), jak kto lubi.......domowe powidła zawsze są smaczne. :)  

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #108 dnia: Września 21, 2006, 08:35:30 am »
0
Cytuj
ale nie zamiast kakao --dodać cynamon, lecz zamiast cukru waniliowego, bo to ma być z kakaem, ew. inne dodatki.

 
To chyba inny przepis. Ona mówiła, że zamiast kakao dodaje się cynamonu ( a może pomyliło jej się  :rolleyes:  )
A to co Ty napisałaś Ella: śliwki+ cynamon+ kakao jest dobre? Nie jadłam tego i nigdy nie łączyłam cynamonu z kakao.

Offline Ella

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1943
  • Płeć: Kobieta
  • Nadworna Galernica
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #109 dnia: Września 21, 2006, 02:20:57 pm »
0
Ale tak na zdrowy rozum , kakao dajesz---8 dkg, a gdy dasz tyle cynamonu to zabijesz tym zapachem zapach śliwek, ona sie musiala pomylic albo żle zrozumiałas.Można dołozyc cynamon jako zapach do śliwek, lub zamiennie cukier waniliowy --- jak kto woli!
Ja dodaje cynamon do sliwek i ze 3-4 gożdziki pod koniec smazenia, ale tylko jako dodatek zapachowy np 1--2 łyżeczki  wg upodobań.Lub nic, sie nie dodaje, jak kto woli. :D Jeśli chodzi o tą Nutellę to musi być kakao--- a dodatki smakowe(cynamon, cukier waniliowy , jak kto chce) :rolleyes:  

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #110 dnia: Września 21, 2006, 03:55:44 pm »
0
miałas rację Ella, ona mi źle powiedziała i przez to nie mam prawdziwej Nutelli, bo nie dodałam cynamonu :(

Offline Ella

  • Zasłużeni
  • Atittude
  • *****
  • Wiadomości: 1943
  • Płeć: Kobieta
  • Nadworna Galernica
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #111 dnia: Września 21, 2006, 04:20:25 pm »
0
Roxy, my się trochę nie rozumiemy/masz Nutelle--domową, dodatek cynamonu nie jest konieczny,jak kto woli !  Wklejam Ci przepis--- który skądś miałam.....

Nutella ze śliwek węgierek


2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao (z wiatrakami) Deco Morreno

Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.  :D  

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #112 dnia: Września 21, 2006, 04:23:43 pm »
0
Aha, to ja robiłam tak samo, tylko trochę inne proporcje składników dodawałam.  

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #113 dnia: Września 29, 2006, 08:22:14 pm »
0
Na jakich sitkach to zmielic?:>

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #114 dnia: Września 29, 2006, 08:33:27 pm »
0
Ja smażyłam takie podzielone na pół, nie katowałam ich maszynką, ale to kwestia metody przygotowywania owego specjału, albo gustu konsumenta :]  

Offline gunska

  • Atittude
  • ******
  • Wiadomości: 1500
  • Płeć: Kobieta
  • Respect: +1
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #115 dnia: Września 29, 2006, 08:52:32 pm »
0
Cytuj
Na jakich sitkach to zmielic?:>
O El_loko czyzbyś robił ciacho ?? :P
Pamiętaj, że wszystko, co uczynisz w życiu, zostawi jakiś ślad. Dlatego miej świadomość tego, co robisz...

Offline el_loko

  • Zasłużeni
  • One In A Million
  • *****
  • Wiadomości: 6029
  • Respect: +605
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #116 dnia: Września 29, 2006, 09:01:44 pm »
0
Nie dokładnie :P , rodzinnie z bratem (krelke) robimy tą Nutelle.
Choć ciacho też już swego czasu miało być, jednak odłożyliśmy to na jakaś specjalna okazje :P

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #117 dnia: Września 29, 2006, 09:06:42 pm »
0
A ja jak teraz próbuję tę moją Nutellę, to dochodze do wniosku, że 8 dag kakao na 2 kg śliwek to za dużo.  

Offline veni_f

  • Paradise City
  • *****
  • Wiadomości: 827
  • Raz,2,Trzy...Kryjesz Ty!!
  • Respect: 0
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #118 dnia: Września 29, 2006, 09:09:33 pm »
0
Ja dzisiaj zaprentowałem swoje super,umiejętnośći kulinarne.Odgrzałem pizze... :rolleyes:  
[size=3.75pt]Zaprawde powiadam ci,nie ogladaj sygnaturki Kali...[/size]

Offline Roxy

  • Better
  • *******
  • Wiadomości: 2897
  • Płeć: Kobieta
  • ?
  • Respect: +4
Forumowicze od Kuchni
« Odpowiedź #119 dnia: Września 29, 2006, 09:11:05 pm »
0
dobre i to :]