No ok skoro piszemy przepisy to będziemy potrzebować:
- dwa udźce z indyka
- ziemniaki
- kilka ząbków czosnku
- majonez
- kilka ogórków konserwowych
- olej, sól, pieprz, oregano, bazylia
- warzywa na patelnie, mrożone
Danie główne:
1.
ziemniaki obrać i wstawić na gaz, pamiętać o osoleniu wody, ale nieco więcej niż zwykle (ok 2 łyżeczki soli). gotować do czasu wrzenia wody i potem trzymać je przez następne 3-4 minuty. Ziemniaki odcedzić. Dokładnie rozprowadzić olej na blasze do pieczenia i wysypać na nią dopiero co podgotowane ziemniaki. Posypać papryką, lekko je osolić i trzymać w piekarniku do czasu ładnego zarumienienia.
2.
Obrać mięso z kości (z indyka) i pokroić średnio dokładnie, byleby nie za grubo. rozgrzać na patelni olej i wrzucić mięso. smażyć do zarumienienia i dodać posiekany czosnek (ile kto lubi, ja średnio daje 3/4 ząbki), jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu i dolać przegotowanej wody (tak ok, 2/3 patelni). Dusić prawie do wygotowania wody.
2.1
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić mrożone warzywa, smażyć do uzyskania miękkich i lekko zarumienionych warzyw, dodać przyprawę z zaszetki (jeśli takiej nei było, to doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem)
3. Sos
umieścicć w miseczce dwie stołowe łyżki majonezu, dodać dwa, posiekane ząbki czosnku i dwie małe łyżeczki musztardy. dodać pokrojonego w kostke ogórasa, dokładnie wymieszać i wsadzić do lodówki.
Podawać z czerwonym półwytrawnym winem. sos najlepiej smakuje z upieczonymi ziemniaczkami i mięskiem. warzywa najlepiej bez żadnych sosów.
Smacznego:)
a zapomniałem dodać, jest to porcja na kilka osób:)