mam do Was pytanie, czy ktoś próbował już pobawić się własnoręcznie zrobioną camerą obscurą ? ja teoretycznie wiem jak wykonać taki 'aparat', ale w praktyce pojawia się kilka pytań, chociażby dotyczących materiału światłoczułego, czasów ekspozycji itd. wiem, że to nie forum fotograficzne, ale być może ktoś już ma w tej dziedzinie jakieś doświadczenia
"Działająca na całym świecie agencja fotograficzna (typu bank zdjęć) Corbis, opublikowała na swojej stronie schematy kilku kamer. Po ściągnięciu pliku pdf należy go wydrukować na kartonie i postępować według zamieszczonych w nim wskazówek. Wystarczą nożyce, klej i trochę wolnego czasu. Wykonanymi fotografiami można się podzielić z innymi uczestnikami projektu w specjalnie przygotowanej w tym celu galerii internetowej. Schematy można ściągnąć ze strony
http://www.corbis.com/readycam "
Wszystko jest po angielsku ale nie powinnaś mieć problemów. Schematy są w formacie PDF. W każdym pliku oprócz schematu są wskazówki w jaki sposób wykonywać zdjęcia (jakiej czułości użyć filmu, jak długo należy naświetlać film itp. itd.) Na schemacie aparatu jest EXPOSURE TIMES czyli czasy ekspozycji a w INSTRUCTIONS cała reszta.
Oczywiście jeśli masz swój pomysł na wykonanie sprzętu to no problem. Pozostaje się zapoznać tylko z resztą informacji z INSTRUCTIONS.
Pozdro :*
Marcin
P.S.
Nigdy nie miałem z tym do czynienia oprócz bardzo mrocznych japońskich gier z serii Fatal Frame (na PS2) gdzie walczysz z duchami właśnie za pomocą camera obscura robiąc im zdjęcia - "The only form of defense is a Camera obscura, which allows the player to exorcise ghosts by taking a picture of them and thus, sealing their spirit in the film."