dzięki za wszystkie wskazówki i rady....
kokosz, załuję, że dopiero teraz napisałeś, bo kupiłam aparat...
Canon Power Shot A550
nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale Witek oraz parę innych osób powiedziało, że jest ok...
tylko ja nadal nie wiem, czy będą mi wychodzić fotki nocą...?
To ja nieco skrytykuję ten zakup, jesli można ofkors
Na obiektywie napisane 2.6-5.5, czyli po ludzkiemu 2.6 jasny ale 5.5 to już ciemnica (kiepsko bo z reguły ta druga wartość wynosi 3.7 u konkurencji, czyli nie najgorzej jeszcze). Generalnie chodzi o to, że przy zwiększaniu zoomo (optycznego rzecz jasna) obiektyw "staje się" ciemniejszy - w słoneczne dni to nie przeszkadza, bo światełka zawsze pod dostatniem, ale już lekki półmrok może być nie lada wyzwaniem i bez lapmy się nie obejdzie (czyli w praktyce fotki obiektów tylko do kilku metrów.
Brak szyny pod zewn. lampa - w tej cenie (nówki) i tak byś nie dostała ale może tego wogóle nie potrzebujesz, nie wnikam. W praktyce, tylko dodam, mój były FZ10 wbudowaną lampą doświetlał do 4 metrów góra, zewn. lampą za 70zł do około 15m.
Karta pamięci. Jako, że masz możliwość robienia seryjnych fotek polecam tzw. karty szybkie, różnie się one zwią (high speed, x50, x60 itd.), cena większa ale nie pożałujesz.
7MB wow hehe, winszuję. W praktyce jednak fotki zajmują za dużo także bez ryzyka możesz zmniejszyć rozdzielczość na mniejszą M1 (5mb) albo nawet M2 (3mb) - zakładam, że nie robisz odbitek A4. W sytuacjach dramatycznych (wakacje i mało miejsca na karcie) pozostaje M3 (2mb) a niżej absolutnie nie.
Co do tych fotek nocą to nie za bardzo wiem co masz na myśli - przy ognisku kompanom od wódeczki czy też jakieś miejskie pejzaże skąpane w świetle latarni. Jeśli to pierwsze to pozostaje tylko lampa; jeśli drugie to tylko statyw. Zawsze możesz zwiększyć ISO (po ludzkiemu potrzeba mniej światła aby uzyskać tą samą jaskość) ale to kosztem jakości fotek (pojawia się tak zwane ziarno) - kliknij kilka fotek z ISO 100 i 400 to zobaczysz o czym prawię.
Generalnie jak pisałem - wszystko markowe jest do siebie bardzo podobne także zawsze kupisz dobrze.