Dla mnie aborcja jest zabójstwem. Skoro jednak prawo dopuszcza możliwość dokonania jej z jakiejś tam przyczyny,a lekarze nie chcą się na to zgodzić,to powinny być procedury odwoławcze. Jeśli ich nie ma - państwo funkcjonuje źle. I tu przyznaję rację pani Alicji,z zastrzeżeniem,które podał Wiliam Bailey,bo wydaje mi się bardzo sensowne,choć nie wiem,czy sterylizacja była tu możliwa.
Co do kwestii finansowych -
Renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy - 675,10 zł.
Renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy - 519,30 zł.
Renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w związku z wypadkiem lub chorobą zawodową oraz renta rodzinna wypadkowa - 810,12 zł.
Renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z wypadkiem lub chorobą zawodową - 623,16 zł.
Renta socjalna - - 567,08 zł ,przy czym jeśli osoba mimo to znajdzie pracodawcę,który zgodzi się ją zatrudnić,to nie może pracować na pełny etat,bo jeśli dostanie choćby nawet pensję minimalną,to musi zrezygnować z renty.
Zostaje wybór - pensja bądź renta,przy czym osoby niepełnosprawne są często zatrudniane za najniższą możliwą pensję.
W przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko i.t.d na pewno są jakieś groszowe dodatki jeszcze,podobnie jak w sytuacji trudnej sytuacji życiowej : zasiłki stałe,bądź celowe,ale nie orientuję się dokładnie jakie.
Wbrew pozorom część o finansach nie jest offtopem,bo odnosi się ściśle do sytuacji finansowej Tysiąc.
Wzrok kontra nowe życie - tutaj wypowiedzi mogą być różne,ale zakładam,że osoba z dobrym wzrokiem zawsze powie,że nowe życie ważniejsze,póki nie zacznie tracić wzroku... ale z drugiej strony,gdybym miał kiepski wzrok i wiedziałbym,że sam sobie mogę zaszkodzić,to starałbym się unikać tego typu sytuacji ( czyli np. wybrałbym sterylizację) No,ale nie jestem kobietą.