Autor Wątek: Gitarzysci GN'R  (Przeczytany 90524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maxi023

• Better
  • Respect: +1106
Odp: Gitarzysci GN'R
« Odpowiedź #435 dnia: Grudnia 31, 2012, 12:59:45 pm »
0
Tak czy inaczej każdy ocenia względem swoich kryteriów - mi np. partie Robina nie leżą on jest naprawdę dobry technicznie ale do mnie nie przemawia.
"Tu nie chodzi o podważanie jego umiejętności, tylko pokazanie, że są lepsi w zespole." - tylko dla jednego lepszy będzie Slash, dla drugiego Buckethead a jeszcze inny będzie uwielbiał Fortusa i każdy ma do tego prawo.

Buckethead

• Gość
« Odpowiedź #436 dnia: Grudnia 31, 2012, 01:25:09 pm »
+2
Miarką stolarską to zmierzyłeś?  :lol:
Użyłem bardzo skomplikowanych wzorów matematycznych.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
« Odpowiedź #437 dnia: Grudnia 31, 2012, 01:26:34 pm »
-1
Takiej odpowiedzi się spodziewałem  :rolleyes:

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #438 dnia: Grudnia 31, 2012, 01:52:48 pm »
0
Kolejny powód, żeby nie lubić matmy ;) "Tak czy inaczej każdy ocenia względem swoich kryteriów" - to racja, dlatego posty typu - ten gitarzysta jest najlepszy, bo ja tak uważam ;), są co najmniej zabawne :) Przynajmniej ja tak uważam :P  :lol: ;) Jednemu pasuje Slash, innemu Fick, jeszcze innemu Ashba - trza jakoś z tym żyć ;)  A jak się nie da to się minusuje ;)
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Bender

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2470
« Odpowiedź #439 dnia: Grudnia 31, 2012, 06:41:17 pm »
+3
Powiedzmy, że każdy gitarzysta coś wniósł do zespołu:

Slash - do dziś jest kojarzony z szyldem GN'R, nie jeden fan marzy, aby go znowu z Axlem zobaczyć, stworzył partie gitarowe do 5 z 6 albumów studyjnych. Jakby nie patrzeć to coś znaczy.

Buckethead  - multiinstrumentalista, widać że Axl nie szukał drugiego Slasha po odejściu i dobrze. Gitarzysta genialny, jednak jego wizerunek nie pasował zbytnio do zespołu. Siedzenie w kurniku na próbach? Wyciąganie z kubełka bukietu róż na scenie? Ja odpadam. Jest jednak jednym z dwóch gitarzystów, który nadał świetne brzmienie ChD.

Robin Finck -  gitarzysta industrialny, drugi gitarzysta prowadzący obok Bucketa, drugie nowe brzmienie gitary pod szyldem Axla. Ostatnio z dyskusji wywnioskowałem, że Robina można kochać, albo nienawidzić. Tudzież lubić za Better.

Richard Fortus - w prawdzie jest to gitarzysta rytmiczny, jednak od 2009 roku on z Ashbą i Ronem dzielą riffy na trzech, więc też można po części nazwać go gitarzystą prowadzącym. Jedni mówią, że Richard jest za zdolny, aby być jedynie 'tłem' dla gitar. Jak dla mnie koleś jest świetny i dobrze, że ma większy udział w grze niż jego poprzednicy.

Bumblefoot - wydaje mi się, że Ron to taka osoba, której ciężko nie polubić. Konkretny gość, z własnym stylem i osobowością. Nadaje nowe i lepsze brzmienie niż Bucket. Także miał wkład w komponowanie ChD. Widać, że nie robi tego co mu Axl każe - przykładowo kiedyś w wywiadzie mówił, że jak doszedł do zespołu to kazano w przerwie między piosenkami grać solówkę gitarową, aby Kierownik odetchnął, to najpierw wskrzesił Don't Cry to seta, a potem wrzucał własne kompozycje z własnymi partiami wokalnymi.

DJ Ashba - najbardziej kontrowersyjna postać dzieląca fanów zespołu. Jedni uważają go za przereklamowaną maskotkę, drudzy kochają.  Dużo obiecuje, mało spełnia tych obietnic. Najbardziej ciągnie go do studia, bo nic nie nagrał pod szyldem GN'R. Otwarcie przyznaje się do zmieniania solówek na bardziej swój styl, inni mówią, że sobie poprostu z nimi nie radzi, nie improwizuje jak jego partner.

Jest to jedynie moja opinia na temat gitarzystów na podstawie obserwacji.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2012, 06:47:55 pm wysłana przez Bender »
GN'R 11.07.12 / 20.06.17 / 09.07.18 / 20.06.22
SLASH 13.02.13 / 20.11.14 / 12.02.19 / 16.04.24
DUFF 12.06.14 / 22.08.19 / 13.10.24

Buckethead

• Gość
« Odpowiedź #440 dnia: Grudnia 31, 2012, 07:04:57 pm »
0
Świetnie to przedstawiłeś Bender, zgadzam się z tobą w pełni. Tylko chcesz powiedzieć, że naprawdę wierzysz w to siedzenie w kurniku? No proszę cię :D To taka sama prawda, jak ta ze słynnymi Żydami i Polakami :)

Offline Kurczak

• Paradise City
  • Respect: +104
« Odpowiedź #441 dnia: Grudnia 31, 2012, 07:09:39 pm »
+1
Cóż, może i to tylko plotka, ale jednak pewne źródła ją potwierdzają :P
Jak tylko przeniosłem w to miejsce perkusję i uderzyłem w bębny powiedziałem: „O k***a, to jest klimat”. Podprowadzili tam przewody i w końcu Buckethead ustawił tam swój kurnik, gdzie nagrywaliśmy. Bucket i ja patrzyliśmy na siebie, on był w kurniku z kablami i przyniesionym sianem. Nagrywaliśmy w tym pomieszczeniu przez trzy lata.
Patafiaństwo się szerzy...

Offline voyteq

• Paradise City
  • Respect: +484
« Odpowiedź #442 dnia: Grudnia 31, 2012, 07:46:22 pm »
0
Bender stary podchwyciłeś mój pomysł :) Wczoraj podczas spaceru o czymś identycznym myślałem tylko po powrocie do domu jakoś zapomniałem się za to zabrać. Aczkolwiek z tego co pamiętam to moje opinie są bardzo zbliżone do Twoich  :D

"You say that I'll never change but what the fuck do you know?"

Offline Douger

• Garden Of Eden
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1242
« Odpowiedź #443 dnia: Stycznia 01, 2013, 06:55:06 pm »
0
Ci, którzy twierdzą , że wybór najlepszego gitarzysty jest sprawą subiektywną, maja rację. Szkoda, że nie są tacy tolerancyjni wtedy, kiedy wybór innych osób nie odpowiada ich wyobrażeniom.

Mój osobisty ranking gitarzystów opiera się na takich kryteriach:
- różnorodność stylów muzycznych, w których swobodnie umie się poruszać  (Buckethead, Fortus, BBF)
- niepowtarzalny i charakterystyczny styl gry  (Slash, BBF, Buckethead, Finck)
- innowacyjność, wprowadzanie nowych brzmień, technik, stylów (BBF, Buckethead, Izzy)
- umiejętności kompozytorskie (Izzy, Buckethead, Finck)

Drugorzędne znaczenie ma dla mnie image, kontakt z fanami, czy ilość płyt , które nagrał z GNR.

Image- muzyka się słucha, a nie ogląda
Kontakt z fanami - muzyk wyraża siebie poprzez grę, a nie medialny bełkot, z którego nic nie wynika
Ilość nagranych płyt- trzeba było być po prostu w odpowiednim czasie i miejscu
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Bender

• Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2470
« Odpowiedź #444 dnia: Stycznia 02, 2013, 04:07:03 pm »
+1
Douger też idealnie to opisałeś. Tylko jeśli w GN'R są przedstawiciele różnorodnych stylów muzycznych, niepowtarzalności i innowacyjności to wypada mieć również członka z imagem oraz kontaktem z fanami. Wiadomo o kim mowa. Nie napiszę tego wprost, bo dostanę minusa  :rolleyes:
GN'R 11.07.12 / 20.06.17 / 09.07.18 / 20.06.22
SLASH 13.02.13 / 20.11.14 / 12.02.19 / 16.04.24
DUFF 12.06.14 / 22.08.19 / 13.10.24

Offline slawek3093

• Right Next Door To Hell
  • Respect: +100
« Odpowiedź #445 dnia: Stycznia 03, 2013, 09:11:28 am »
+1
A i ja wtrące swoje trzy grosze a co tam :D .  Porównywać sobie możemy w nieskończoność (chodź uważam ,że porównywanie muzyków to nie najlepszy pomysł ) . Slash - za nim będzie przepadała duża , duża większość bo grał jako pierwszy a prawda jest taka ,ze ten gość  wytworzył jedeno  z najlepszych brzmień tego zespołu nie mówiąc o stylu gry , brak  jakiejś cudownej techniki gry ale potrafi porwać .  Stawiając go przy bąblu np. czy Buckethead`cie to trochę nie sprawiedliwe kiedy oni potrafią  technicznie dużo więcej od niego . Z Fnickiem to samo . Ale za to Dj ... no ja bardzo przepraszam ale coraz częściej twierdzę ,ze Ashba to  taka mała imitacja Slasha . Slash sam nie posiada wielkich umiejętności technicznych a Ashba absolutnie ich nie ma . Więc o czym my mamy mówić ? Niech już będzie tak jak jest bo nawet przy ew. reunionie Slash nie zagra partii Fnicka z ChD - bądźmy realistami  . Wniosek moim zdaniem jest prosty każdy gitarzysta jest zbyt oryginalny ,żeby go porównywać , to można robić z chłopcami , którzy uczą się grać ale nie z nimi za wysoko ta półka wisi  tak sądzę ; ))

Buckethead

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: Stycznia 03, 2013, 10:23:30 pm »
0
Slash - za nim będzie przepadała duża , duża większość bo grał jako pierwszy
Pierwszy to grał Tracii Guns.

Offline Włodi

• aka BigWlo, TheWlo
  • Better
  • Respect: +1050
« Odpowiedź #447 dnia: Stycznia 03, 2013, 11:03:53 pm »
0
I co zagrał?

Buckethead

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: Stycznia 03, 2013, 11:15:57 pm »
0
Kilka koncertów.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
« Odpowiedź #449 dnia: Stycznia 03, 2013, 11:24:18 pm »
+1
Całe dwa. Rzeczywiście dorobek godny gitarzysty GNR.