Czy miłość do muzyki można połączyć z miłością do środowiska?
Dlaczego nie!
Brock Gouweloos, kanadyjski muzyk, związany z Canadian Wildlife Federation, założył firmę, która zajmuje się produkcją kostek do gitar z plastiku z recyklingu.
Pomysł na działalność narodził się jakiś czas temu, kiedy młody biznesmen zgłosił się jako wolontariusz do akcji sprzątania linii brzegowej w kanadyjskim Tofino.
„Byłem zaskoczony ilością śmieci i plastiku, które fale codziennie wyrzucały na brzeg”, twierdzi Gouweloos. „A ponieważ jako gitarzysta wiedziałem, że kostki do gitary produkuje się z różnych tworzyw sztucznych, pomyślałem sobie: ‘Po co po wyrobu kostek tworzyć nowy plastik, skoro wokół jest tyle starego?’ W ten sposób powstał pomysł na firmę”.
Brock gra na gitarze od trzynastego roku życia, a jego muzycznym idolem jest Slash.
„Moim ulubionym gitarzystą zawsze był Slash z Guns N’ Roses. Jego solówki przemawiają do mnie zarówno z punktu widzenia emocji, jak i muzycznej biegłości. Jako młody chłopak koniecznie chciałem nauczyć się grać
Sweet Child O’ Mine, wziąłem więc starą gitarę mojego ojca i podręcznik dla początkujących gitarzystów… i tak to się zaczęło. Od tej pory muzyka jest stale obecna w moim życiu”.
Źródło